Hotarare de expedient. Conditii de admisibilitate.

Decizie 1053/R din 08.10.2008


Prin sentinta civila nr.1795/24.07.2008 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei s-a respins actiunea civila înaintata de reclamantul Petrovai Teodor împotriva pârâtului Petrovai Vasile.

În considerentele sentintei s-a retinut ca potrivit extrasului de carte funciara terenul este înscris în CF 1773 Bîrsana cu nr. top 539 si 538 în natura casa cu nr.151, curte si gradina, fara suprafata.

Proprietar tabular al terenului este Petrovay Mihaly, fiind înscris în CF în anul 1907.

Reclamantul sustine ca proprietarul tabular este fratele bunicului sau si al pârâtului, acesta fiind decedat la 18 iulie 1917 conform certificatului de deces.

Desi, reclamantul face vorbire prin actiunea sa doar de teren conform extrasului de CF si a documentatiei topografice întocmite în cauza, pe teren se afla si casa, proprietatea aceleiasi persoane, fara însa ca sa se faca vorbire prin actiune de constructie.

Reclamantul si pârâtul au solicitat finalizarea litigiului în conditiile art. 271 Cod procedura civila printr-o hotarâre care sa consfinteasca  învoiala partilor. În cazul acestei proceduri speciale, rolul instantei de judecata este acela de a verifica legalitatea tranzactiei încheiate si anume daca partile pot încheia o astfel de întelegere.

Deoarece proprietar tabular este o alta persoana, decedata, dupa care nu a fost dezbatuta succesiunea, simpla afirmatie a partilor fara o alta completare de probatiune nu este suficienta pentru a stabili calitatea de mostenitori.

Ca atare, partile nu pot încheia o tranzactie pentru a stabili componenta masei succesorale si modul de împartire a acesteia si nici cu privire la înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciara, fara ca anterior sa li stabileasca calitatea de mostenitor.

Pentru aceste motive, prima instanta a respins ca inadmisibila cererea de pronuntare a unei hotarâri de expedient.

Împotriva acestei hotarâri a declarat recurs reclamantul Petrovai Teodor solicitând instantei casarea sentintei atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare.

În motivarea cererii de recurs recurentul a aratat ca instanta în mod gresit a respins actiunea ca inadmisibila, neintrând în cercetarea fondului. În sentinta se arata ca nu s-a solicitat stabilirea masei succesorale dupa proprietarul tabular, însa nu se observa ca acest lucru l-a solicitat reclamantul aratând ca atât el cât si pârâtul sunt mostenitorii acestuia si a cerut a se partaja suprafata de teren identificata printr-o expertiza efectuata de un inginer topograf ce figureaza pe lista expertilor. Mai mult, între parti s-a încheiat o tranzactie privitoare la modul de partajare peste care instanta de fond a trecut desi peste vointa partilor instanta nu poate sa treaca.

Recursul nu a fost motivat în drept.

Intimatul Petrovai Vasile, prezent în instanta, a solicitat admiterea recursului.

Recursul  a fost apreciat ca nefondat.

Reclamantul promoveaza initial o actiune în uzucapiune însa prin cererea de la fila 16 din dosarul de fond îsi modifica actiunea solicitând dezbaterea succesiunii ramase în urma defunctului Petrovai Mihai, decedat la 16 iulie 1917, cerându-se a se constata ca reclamantul si pârâtul au calitatea de mostenitori ca nepoti de frate ai defunctului.

Din actele de stare civila depuse la dosarul cauzei reiese ca defunctul a avut 2 frati, pe Petrovai Petru, decedat si el în 1936 si Petrovai Gheorghe, decedat în 1928 (filele 23, 24 din dosarul de fond).

În lipsa altor mostenitor care ar avea prioritate la culegerea mostenirii, cei care au vocatie succesorala sunt fratii defunctului, antecesori ai partilor din prezenta cauza si nu reclamantul si pârâtul. Fratii defunctului sunt postdecedati, astfel încât în favoarea descendentilor acestora nu opereaza reprezentarea pentru a putea culege ei averea ramasa de pe urma fratilor bunicilor lor.

În aceste conditii, astfel cum a fost formulata actiunea, ea nu poate fi admisa, fiind necesara dezbaterea succesiva a tuturor maselor succesorale care conduc în final, eventual, la dobândirea bunului prin mostenire de catre partile din prezentul proces.