Sentinta civila nr. 942/lm/2010, Competenta materială, executare contract prestari servicii

Sentinţă civilă 942/LM/2010 din 08.06.2010


Sentinta civila nr. 942/LM/2010, Competenta materială, executare contract prestari servicii

Constata că, prin actiunea inregistrata la instanta la data de 18.11.2009, reclamantul S.I., a solicitat instantei in contradictoriu cu pârâtul Clubul Sportiv O., ca prin hotararea ce se va pronunta să fie obligat paratul la plata contravalorii contractului de prestari servici nr. 37/10.01.2007 precum si la plata de daune morale.

In motivarea actiunii reclamantul a aratat că in baza contractului de prestari servici nr. 37/2007 incheiat cu pârâtul Clubul Sportiv O., s-a obligat sa joace handbal la acest club, iar clubul s-a obligat sa îi achite o indemnizatie lunara in valoare de 7.954 lei. A sustinut reclamantul ca si-a indeplinit obligatiile contractuale, insa paratul nu i-a achitat indemnizatia pe lunile august –decembrie 2008 si ianuarie- iunie 2009.

Prin sentinta civila nr. 942/LM/2010 tribunalul  a declinat competenţa de soluţionare a acţiunii în favoarea Judecătoriei Oradea, retinand urmatoarele:

Între părţi s-a încheiat contractul de prestări servicii nr. 37/2007 prin care reclamantul s-a obligat să depună toate forţele şi capacităţile sportive în slujba echipei de handbal, să respecte regulamentul de ordine interioară şi celelalte norme care reglementează activitatea sportivă, în schimbul obţinerii unei indemnizaţii lunare.

Se constată că între părţile contractuale nu s-a încheiat nici un contract de muncă, neputându-se afirma că suntem în prezenţa unui raport juridic de muncă, întrucât lipsesc elementele esenţiale, definitorii ale acestuia, respectiv raportul de subordonare, calitatea de salariat, stabilirea unor atribuţii, obligaţii precise şi a unor rezultate concrete de obţinut (obligaţii de rezultat), precum şi încheierea contactului pe o perioadă nederminată în funcţie de competenţele profesionale ale acestuia apreciate o singură dată la momentul angajării.

Dimpotrivă, între părţile litigante s-a încheiat un contract de prestări servicii prin care reclamantul s-a obligat să depună toate diligenţele, eforturile pentru a obţine performanţă sportivă la şi cu echipa de handbal, cu respectarea anumitor reguli sportive şi de ordine interioară (obligaţii de mijloace), iar beneficiarul s-a obligat să plătească constant şi temporar o indemnizaţie lunară-principală ţinând seamă de prestaţia sportivului, precum şi o sumă de bani cu titlu de premiu în funcţie de rezultatele obţinute.

Ceea ce este specific acestui raport juridic născut între părţi este că nu există un raport de subordonare, ci unul de colaborare, în care reclamantul are calitatea de jucător, sportiv şi obligaţia de a obţine cele mai bune rezultate sportive posibile, iar contractul se încheie pe o perioadă determinată în funcţie de competenţele sportive ale acestuia apreciate succesiv pe parcursul delurării contractului încheiat.