Recurs plângere contranvenţională

Decizie 137 din 05.02.2009


3)Prin Decizia civila nr. 134/R/05.02.2009 a Tribunalului Arad, s-a respins recursul declarat de petentul – persoana fizica, împotriva Sentintei civile nr.  7835/29.10.2008 a Judecatoriei Arad,  prin care s-a respins plângerea contraventionala a aceluiasi petent.

În considerentele hotarârii tribunalului s-a aratat ca just a retinut  judecatorul  fondului  ca aspectele de  ordin formal  invocate  si reiterate  mai  apoi  si în recurs , nu pot conduce la anularea  procesului  verbal  atacat  de vreme de art. 16 alin. 1) din OG nr. 2/2001, nu prevede expres  sanctiunea nulitatii  pentru absenta unor  date  de  identificare a societatii de asigurare ipoteza în care sunt aplicabile  dispozitiile  art. 105 alin. 2) cod  procedura civila  conform carora  actele îndeplinite cu  neobservarea  formelor legale se vor declara  nule  numai daca prin aceasta  s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate  înlatura decât prin anulare, ceea ce nu este cazul în prezenta cauza  unde nu s-a dovedit existenta vreunei vatamari; necompletarea înstiintarii de plata  nu poate împieta cu privire la validitatea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, iar lucrarile dosarului demonstreaza tocmai aceea ca petentul a fost în masura  a-si face toate  apararile  pe care le-a considerat  necesare.

Pe de alta parte, privitor la  fondul cauzei judecatorul primei instante  a concluzionat corect, evaluând  dovezile privitor la avariile  rezultate  la cele doua  autoturisme si declaratiile conducatorilor, ca faptele consemnate  în continutul  procesul verbal  corespund realitatii, intimatul a facut dovezile necesare, în  acord  cu  jurisprudenta  Curtii  de  la  Strasbourg  ce rezida din cauza  ,, Anghel  contra  România ” iar invocarea  prezumtiei de  nevinovatie  de catre petent  apare ca  superflua  în conditiile producerii acestor  dovezi, chiar petentul declarând ca a dorit  sa  întoarca autovehiculul  pe care îl conducea , dar nu a vazut  celalalt autoturism  si astfel s-a produs impactul  .

Nu în ultimul rând, nu poate fi primita  solicitarea de înlocuire a amenzii  contraventionale cu sanctiunea avertismentului, care , în  conditiile date , nu ar fi  de natura sa  conduca la atingerea  scopului  educativ  si preventiv  preconizat  de legiuitor  cu prilejul  edictarii  normelor juridice  retinute în mod  corect  de catre  prima instanta a fi fost  încalcate  de petent.