Procedura insolvenţei

Sentinţă comercială 1362 din 08.07.2008


.  Prin sentinta civila nr. 1362/08.07.2008, pronuntata de Tribunalul Arad în dosar nr. 649/108/2008 s-a admis exceptia lipsei calitatii de reprezentant al numitului KLG de a reprezenta creditoarea NI, exceptie invocata de intervenienta GIR în interesul debitoarei LC.

S-a anulat actiunea formulata de creditorul N I  împotriva debitoarei  L C  pentru aplicarea prevederilor Legii nr.85/2006.

Pentru a hotarî astfel judecatorul sindic a retinut ca cererea a fost formulata de creditoare prin reprezentantul KLG care nu a facut însa dovada calitatii de reprezentant. .

Curtea de Apel Timisoara, prin decizia civila nr. 1153 din 27 noiembrie 2008, a admis recursul creditoarei NI, a casaat hotarârea atacata si a trimis cauza spre rejudecare la aceiasi instanta Tribunalul Arad.

S-a retinut ca în fata primei instante GIR a formulat o cerere de interventie în interesul pârâtei debitoarea LC, fara ca tribunalul sa se pronunte asupra încuviintarii în principiu sau respingerii cererii de interventie, asa cum o impun disp. art. 52 C.p.c.

Mai mult desi nu a configurat cadrul procesual corect, în raport de toate cererile  formulate în cauza si de toti subiectii procesuali titulari ai unor astfel de cereri, tribunalul îsi însuseste exceptia lipsei calitatii de reprezentant a numitului  KLG, pentru creditoarea reclamanta NI, formulata de catre intervenienta GIR, si pronunta deznodamântul judiciar pe baza acestei exceptii anulând cererea de chemare în judecata pentru declansarea procedurii insolventei formulata de catre creditoare.

Procedând în acest mod prima instanta a încalcat disp. art. 52 C.p.c. si nu a solutionat nici fondul cererii de interventie accesorie, nici fondul cererii de deschidere a procedurii insolventei împotriva debitoarei, fiind aplicabile disp. art. 312 alin. 5 C.p.c., astfel ca hotarârea atacata urmeaza a fi casata cu trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta, iar cu prilejul rejudecarii tribunalul se va pronunta mai întâi asupra cererii de interventie formulata în interesul pârâtei debitoare, conform art. 52 C.p.c., iar mai apoi asupra celorlalte exceptii si aparari formulate în contradictoriu de catre creditoare si debitoare. În masura în care cererea de interventie în interesul pârâtei debitoare va fi încuviintata, tribunalul are în sarcina a se pronunta inclusiv asupra exceptiilor si apararilor formulate de aceasta în legatura cu pozitia procesuala a pârâtei.