Stabilire pensie intretinere

Sentinţă civilă 8108 din 02.10.2012


Stabilire pensie de intretinere

Data publicare portal: 23.11.2012

Prin sentinţa civila nr. 8108/02.10.2012 pronunţata in cauza nr. 5794/311/2012 Judecătoria Slatina a admis în parte acţiunea civilă având ca obiect stabilire pensie de întreţinere pentru major, formulată de reclamantul IAS împotriva pârâtului I.D.V şi în consecinţă dispune obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere în sumă de 333,83  lei lunar în favoarea reclamantului ,începând cu data introducerii acţiunii 14.06.2012 şi până la terminarea studiilor reclamantului dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani.

Constată că în prezenta cauză reclamanta, L A nu are calitate procesuală activă.

Poprire din oficiu.

Pentru a se pronunţa astfel, instanţa a reţinut următoarele:

Prin acţiunea înregistrata sub nr. 5794/311/2012 reclamanţii L Aşi IAS au chemat in judecata pe paratul I.D.V solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa sa se dispună obligarea pârâtului la plata pensiei de intretinere în cuantumul legal, de la data introducerii acţiunii şi până la terminarea studiilor dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

In motivarea acţiunii se arata ca din căsătoria părţilor a rezultat fiul IAS născut la data de 02 iunie 1994. Prin sentinţa civilă nr. 1503 din 09 martie 1998, pronunţată de Judecătoria Slatina, s-a dispus desfacerea căsătoriei din vina ambilor soţi.

Prin aceeaşi sentinţă i-a fost încredinţat reclamantei spre creştere şi educare copilul la acea vreme minor, iar pârâtul fiind obligat la pensie de întreţinere în favoarea minorului, până la majorat.

În prezent fiul părţilor la data de 02 iunie 2012, a împlinit vârsta de 18 ani devenind major şi cum este elev în clasa 11-a la Colegiul Naţional „ I M" din municipiul S, reclamanta solicită ca pârâtul să fie obligat la o pensie de întreţinere în favoarea acestuia  calculată în raport cu veniturile pe care le realizează şi cu nevoia actuală a copilului devenit major, ce se află în continuare de studii de la data promovării acţiunii, dar nu mai târziu de 26 de ani.

Pârâtul este încadrat în mutică în calitate de funcţionar, la Prefectura Judeţului V serviciul Paşapoarte.

Reclamanţii înţeleg să se judece în lipsă conform art. 242 alin.2 C. proc. civ.

În drept au fost invocate dispoziţiile art. 499 alin. 3 N. Cod Civil, art.114 C proc. civ. şi art. 132 C proc. civ

In dovedirea acţiunii reclamanţii au depus adeverinţa din 08.06. 2012, emisă de Colegiul Naţional ,, I M” S, copie de pe Sentinţa Civilă nr. 1503/09.03.1998 , pronunţată de Judecătoria S în dosarul nr. 591/1998, copie de pe certificatul de naştere IAS.

Paratul prezent în instanţă a depus la dosar fotocopii de pe cartea de muncă a soţiei acestuia, adeverinţă de venit privind pe aceasta, certificatul de căsătorie, două certificate de naştere ale celor doi minori pe care paratul îi mai are în întreţinere.

Analizând actele si lucrările dosarului in raport cu dispoziţiile Codului Civil  aplicabile,  instanţa retine următoarele:

Pârâtul este tatăl reclamantului IAS aceasta din urma fiind născut la 02 iunie 1994, aşadar in prezent major.

In drept, instanţa reţine că potrivit art. 499 al.3 Cod civil, „părinţii sânt obligaţi să-l întreţină pe copilul devenit major daca se afla in continuarea studiilor  până la terminarea acestora dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani .

In caz de neînţelegere întinderea obligaţiei de întreţinere ,felul si modalităţile executării precum si contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutela  pe baza raportului de ancheta psiho - socială.

Obligaţia de întreţinere subzista în sarcina ambilor părinţi si fata de  copilul major până la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de  împlinirea  vârstei de  26  ani, prezumându-se  ca acesta  se afla in nevoie din cauza  incapacităţii de  a  munci  întrucât  urmează  cursurile unei forme de învăţământ.

In prezent  reclamantul IAS se  afla  înscris în clasa a XIa, învăţământ de zi, la Colegiul Naţional I M S, conform adeverinţei din 08.06. 2012.

Conform 516 alin 1 Cod civil obligaţia de întreţinere exista intre rudele in linie dreapta.

Relativ la cuantumul obligaţiei de întreţinere, se au în vedere  dispoziţiile art. 529 Cod civil, potrivit cărora  întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti, trebuind totodată să fie respectate limitele întreţinerii ce urmează a fi acordată  de părinte  din venitul sau din muncă.

Potrivit art. 529 alin 2 Cod civil întreţinerea este datorat potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmează a o plăti, iar potrivit alin 2 când întreţinerea este datorata de părinte ea se stabileşte pana la o pătrime din venitul sau lunar net pentru un copil ,o  treime pentru doi copii si o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

Având in vedere ca paratul desfăşoară activităţi remunerate, mijloacele acestuia prevăzute de art. 529 Cod Civil in funcţie de care se va stabili sânt cele  in raport de  veniturile realizate de acesta în medie lunară de  2553 lei aşa cum rezultă din adeverinţa nr. 14526/13.09.2012, eliberată de Instituţia prefectului Judeţul V.

Obligaţia de întreţinere subzista în sarcina ambilor părinţi si fata de  copilul major până la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de  împlinirea  vârstei de  26  ani, prezumându-se  ca acesta  se afla in nevoie din cauza  .

In consecinţa, instanţa  urmează  ca  in  raport de dispoziţiile legale mai sus arătate sa admită  acţiunea şi în consecinţă va dispune obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere în sumă de 333,83 lei lunar în favoarea reclamantului începând cu data introducerii acţiunii 14.06.2012 şi până la terminarea studiilor reclamantului dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani, pensie stabilită in raport de veniturile realizate de acesta în medie lunară de  2553 lei aşa cum rezultă din adeverinţa nr. 14526/13.09.2012, eliberată de Instituţia prefectului Judeţul V.

 Se va înfiinţa poprire din oficiu potrivit art.453 din CPCIV

Se va constata că în prezenta cauză reclamanta, L A nu are calitate procesuală activă deoarece în prezent reclamantul  IAS fiind născut la 02 iunie 1994, aşadar in prezent major, a dobândit capacitate de exerciţiu deplină de la data când a devenit major moment  de la care are aptitudinea de a încheia singur acte juridice civile.

Domenii speta