Stabilire pensie de întreţinere

Sentinţă civilă 1773/2013 din 04.07.2013


R O M Â N I A Cod operator 3924

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa Civilă Nr. 1773

Şedinţa publică din 4 iulie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE : SP

Grefier : AI

Pe rol fiind soluţionarea acţiunii civile având ca obiect stabilire pensie de întreţinere, formulată de reclamanta CCI, domiciliată în … , împotriva pârâtului CC, domiciliat în ….

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns reclamanta CCI, lipsă fiind pârâtul CC.

Procedura completă.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, se constată depus la dosar  răspunsul privind veniturile pârâtului, după care, constatându-se dosarul în stare de judecată s-a acordat cuvântul pe fond.

Reclamanta CCI  a solicitat admiterea acţiunii.

 

J U D E C Ă T O R I A

Asupra cauzei civile de faţă :

Prin acţiunea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 24 aprilie 2013, sub nr. 1628/317/2013, reclamanta CCI a chemat în judecată pe pârâtul CC, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa să fie obligat pârâtul la plata pensiei de întreţinere în favoarea sa.

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că prin sentinţa civilă nr. 2974 din 19.10.2010 pronunţată de Jude4ătoria Tg-Cărbuneşti a fost obligat pârâtul la plata unei pensii lunare în cuantum de 700 lei, până la majorat.

A mai menţionat reclamanta că în prezent este majoră, fiind elevă la Colegiul Naţional Spiru Haret din Tg-Jiu, judeţul Gorj.

Pentru dovedirea acţiunii reclamanta a depus la dosar : adeverinţa de elev şi copie de pe cartea de identitate.

Potrivit art. 200 Cod de procedură civilă privind verificarea cererii şi regularizarea acesteia :

Alineat (1) al acestui text de lege prevede „ Completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică, de îndată, dacă cererea de chemare în judecată îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 194-197”.

Potrivit art. 201 Cod de procedură civilă (1) „ Judecătorul, de îndată ce constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată, dispune, prin rezoluţie, comunicarea acesteia către pârât, punându-i-se în vedere că are obligaţia de a depune întâmpinare, sub sancţiunea prevăzută de lege, care va fi indicată expres, în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată, în condiţiile art. 165.

Alineat  2  prevede că „ Întâmpinarea se comunică de îndată reclamantului, care este obligat să depună răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare. Pârâtul va lua cunoştinţă de răspunsul la întâmpinare de la dosarul cauzei”.

Alineat 3 „ În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor”.

Alineat 4  „În cazul în care pârâtul nu a depus întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (1) sau, după caz, reclamantul nu a comunicat răspuns la întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (2), la data expirării termenului corespunzător, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor”.

Alineat 5 „În procesele urgente, termenele prevăzute la alin. (1)-(4) pot fi reduse de judecător în funcţie de circumstanţele cauzei”.

Alineat 6 „În cazul în care pârâtul domiciliază în străinătate, judecătorul va fixa un termen mai îndelungat, rezonabil, în raport cu împrejurările cauzei. Citarea se va face cu respectarea dispoziţiilor art. 156”.

Astfel, prin rezoluţia din data de 25 aprilie 2013 instanţa a dispus citarea reclamantei cu menţiunea de a depune la dosar în 2 exemplare ultima sentinţă civilă privitoare la obligaţia de întreţinere, certificatul de naştere şi adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ privind continuarea studiilor.

De asemenea, s-a dispus citarea reclamantei cu menţiunea de a preciza care este sediul locului de muncă al pârâtului, cu referire la stradă, nr., bloc, etc.

Reclamanta şi-a îndeplinit obligaţiile la data de 14 mai 2013.

La data de 16 mai 2013 s-a fixat termen de judecată pentru data de 16 mai.

Instanţa, din oficiu, a dispus emiterea unei adrese către EM Vulcan, judeţul Hunedoara pentru a comunica veniturile realizate de pârât pe ultime 6 luni.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine că acţiunea de stabilire pensie de întreţinere îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 529 Cod civil.

Potrivit acestui text de lege „ Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti”.

Conform alineat 2 din acelaşi text de lege „ Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii  şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii”.

La stabilirea pensiei de întreţinere, instanţa va avea în vedere adresa nr. 6614 din 14.06.2013 emisă de Exploatarea Minieră Vulcan, din care reiese că pârâtul a realizat pe lunile decembrie 2012 mai 2013 un venit mediu net lunar în cuantum de 3.400 lei.

Faţă de cele menţionate anterior, instanţa va admite acţiunea şi va obliga pârâtul să plătească reclamantei, o pensie de întreţinere lunară de 850 lei lunar, începând cu data de 24.04.2013 pe toată perioada continuării studiilor dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Văzând şi dispoziţiile art. 451 Cod de procedură civilă;

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

Admite acţiunea având ca obiect stabilire pensie de întreţinere, formulată de reclamanta CCI, domiciliată în comuna …..., împotriva pârâtului CC, domiciliat în comuna …

Obligă pârâtul să plătească reclamantei o pensie de întreţinere lunară de 850 lei începând cu data de 24.04.2013 pe toată perioada continuării studiilor dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani

Fără cheltuieli de judecată

Cu apel

Pronunţată în şedinţa publică din 4.07.2013

PREŞEDINTE, GREFIER

PS IA

Red.  P.S.

Tehnodact. I.A.

4 ex/9 iulie 2013