Obligaţia de a face

Sentinţă civilă 2768/2013 din 22.11.2013


Dosar nr. ……/317/2013  Cod operator 3924

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa Civilă Nr. 2768/2013

Şedinţa publică de la 22.11. 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE M.R

Grefier F.D

Pe rol judecata  cauzei civile privind pe  reclamant D. L Ghe.,  cu domiciliul în …., judeţul Gorj, şi pe pârâţii Comisia de Locală de Fond Funciar L., cu sediul în com L., jud Gorj, Primarul comunei L.,  B. S. I., jud Gorj, şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj, cu sediul în Tg.Jiu, jud. Gorj , având ca obiect fond funciar.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reclamantul, prin avocat Pociovălişteanu Ion, lipsă fiind celelalte părţi..

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care avocatul reclamantului precizează că nu mai are alte cereri de formulat şi probe de administrat, situaţie în care  instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Avocatul reclamantului solicită admiterea acţiunii, obligarea pârâţilor CLFF L. şi primarului comunei L. de a întocmi şi înainta documentaţia necesară emiterii titlului de proprietate  pentru 2,34 ha teren agricol, fără cheltuieli de judecată.

INSTANŢA

Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei sub numărul …/317/2013, reclamant D. L Ghe., în contradictoriu pârâţii Comisia de Locală de Fond Funciar L., Primarul comunei L.,  B. S I.,  şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj, a solicitat dispună obligarea primilor doi pârâţi să întocmească şi să înainteze la pârâta Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj documentaţia necesară  emiterii titlului de proprietate pentru suprafaţa de 2,34 ha teren agricol, validată conform HCJ nr …. din 13.09.1991, Anexa nr 2 poziţia 74/163.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat că, în anul 1991, i-a fost validată suprafaţa de 2,34 ha teren agricol, că a făcut mai multe demersuri în vederea obţinerii titlului de proprietate dar fără nici un rezultat, fapt ce îi aduce un prejudiciu deoarece se află în imposibilitatea de a înstrăina copiilor săi aceste terenuri.

În drept, reclamantul a  invocat  Legea 18/1991 si HG …/2005.

În dovedire, au fost depuse  HCJ /1991,  Anexa nr 2-74/163, Copie Bl, Copie Rol agricol 1959-1962.

La data de  04.09.2013, în temeiul art. 201 alin. 1 din c. de proc civ. a fost comunicată cererea de chemare în judecată şi înscrisurile ataşate pârâţilor, punându-li-se în vedere ca, în termen de 25 de zile de la comunicare, să depună întâmpinare.

La data de 10.10.2013 a fost formulată întâmpinare de către pârâta Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj, care a solicitat respingerea acţiunii.

A precizat pârâta că, având în vedere prevederile HG. nr. /2005, Comisia Judeţeană are competenţa să soluţioneze contestaţiile, să valideze sau să invalideze măsurile stabilite de comisiile locale şi să emită titluri de proprietate, toate acestea întâmplându-se însă urmare a activităţii comisiilor locale în a căror competenţă exclusivă sunt date atribuţiile de stabilire a suprafeţelor de teren ce urmează a fi atribuite persoanelor îndreptăţite.

Punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate celor îndreptăţiţi nu pot avea loc decât numai după ce s-au făcut în teren delimitările necesare pentru măsurători, stabilirea vecinătăţilor pe temeiul schiţei, amplasamentului stabilit si întocmirea documentelor constatatoare, atribuţii ce revin comisiilor locale. Titlul de proprietate este actul prin care se finalizează activitatea autorităţilor publice special înfiinţate în vederea punerii în aplicare a dispoziţiilor legilor fondului funciar,  fiind întocmit potrivit dispoziţiile art.36  din H.G.  /2005,  pe baza  documentaţiei înaintate de organul local, în speţă Comisia Locală de fond funciar  L., documentaţie ce se înaintează OCPI în vederea scrierii titlului de proprietate, astfel că, nu se poate reţine vreo culpă Comisiei Judeţene Gorj cu privire la modul cum şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege atâta timp cât aceasta s-a pronunţat prin emiterea HCJ nr. …/1991, conform documentaţiei înaintate de respectiva comisie locală.

 Prin urmare, pârâta a precizat ca prematură solicitarea reclamantul de a fi obligată Comisia Judeţeană Gorj la emiterea titlului de proprietate.

La data de 15.10.2013, în temeiul art. 201 ali.1 din c. de proc. civ. s-a dispus comunicarea către reclamant a întâmpinării formulate, punându-i-se în vedere ca în termen de 10 zile de la comunicare să formuleze răspuns la întâmpinare.

Reclamantul nu a formulat răspuns la întâmpinare, drept pentru care s-a fixat termen de judecată la data 22.11.2013.

La data de 01.11.2013, reclamantul a depus notă de şedinţă prin care a solicitat  respingerea excepţiei ca nefondată având in vedere ca cererea de chemare in judecată a fost înregistrată înainte de adoptarea si intrarea in vigoare a Lg nr. 165/2013 fiind evident ca fata de această stare de fapt excepţia este nefondată , soluţia nefiind respingerea acţiunii ca prematur introdusă.

A precizat reclamantul că  punerea in posesie, stabilirea vecinătăţilor, a amplasamentului terenului său a fost stabilită de către Comisia Locala de Fond Funciar L.  iar motivarea Comisiei Judeţene Gorj in sensul ca nu ar avea nici o culpă pentru faptul că nu i se eliberează titlul de proprietate este de asemenea nefondată având în vedere că printre atribuţiunile acesteia se regăsesc organizarea si instruirea comisiilor comunale si asigură distribuirea legilor si a altor materiale pentru desfăşurarea in bune condiţii a activităţii acestora , asigura îndrumarea si controlul comisiilor comunale , emite titlurile de proprietate.

Examinând cererea în raport cu probele administrate şi cu dispoziţiile legale în  materie, instanţa apreciază că nu este întemeiată, motivat de următoarele considerente:

In principiu, pentru admiterea unei acţiuni având ca obiect obligaţia de a face, trebuie să subziste, chiar şi în timpul judecăţii şi pronunţării hotărârii, culpa pârâtului, deci refuzul acestuia de îndeplinire a unei obligaţii legale.

In domeniul fondului funciar, în concret chiar în speţa de faţă,  prin art. 7 alin.1 din legea nr. 165/2013 s-a suspendat orice procedură administrativă de fond funciar, situaţie în care nu se mai poate reţine refuzul organelor de fond funciar de a îndeplini nişte obligaţii legale, refuz care să poată conduce la admiterea acţiunii.

Astfel, potrivit art. 7 alin.1 din  Legea nr. 165/2013, „Până la întocmirea situaţiei centralizatoare la nivel local, se suspendă emiterea hotărârilor de validare/invalidare de către comisiile judeţene de fond funciar sau, după caz, de către Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti,  de către Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie de către comisiile locale de fond funciar, precum şi orice alte proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar.”

In aliniatul (2) al respectivului articol, se dispune că dispoziţiile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazul hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, dar, în speţă, dreptul de proprietate nu a fost reconstituit printr-o hotărâre judecătorească ci printr-o hotărâre a comisiei judeţene, fiind deci, aplicabile dispoziţiile aliniatului 1.

In aceste condiţii, punerea în posesie, ca principală activitate în întocmirea documentaţiei necesare emiterii titlului de proprietate, fiind suspendată, se va respinge acţiunea, urmând ca executarea acestei obligaţii să se facă după întocmirea situaţiei centralizatoare la nivel local, dar mai înainte de data de 01.01.1916, dată până la care trebuie emis şi titlul de proprietate, aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 11 alin.1 din Legea nr. 165/2013. Pentru neîndeplinirea acestor obligaţii până la data prevăzută de lege, se naşte dreptul persoanei  care se consideră îndreptăţită de a formula plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul, în termen de 30 de zile de la expirarea respectivei date, aşa cum rezultă din art. 11 alin.2 din Legea nr. 165/2013.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge  cererea formulată de reclamant D. L Ghe.., CNP …., cu domiciliul în comuna L,satul F, judeţul Gorj, în contradictoriu cu pârâţii Comisia de Locală de Fond Funciar L, cu sediul în com L, jud Gorj, Primarul comunei L,  B. S I., jud Gorj, şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj, cu sediul în Tg.Jiu, jud. Gorj, având ca obiect fond funciar – obligaţia de a face.

Cu apel în 30 zile de la comunicare.

Pronunţată  în  şedinţa  publică  din 22.11.2013

Preşedinte,

MR

Grefier,

FD

M.R. 05 Decembrie 2013/ thn. IA/6 ex.

Domenii speta