Majorare pensie minor

Sentinţă civilă 2619/2013 din 05.11.2013


Dosar nr. __/317/2013  Cod operator 3924

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa civilă Nr. 2619/2013

Şedinţa publică de la 05 Noiembrie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE  S.P.

Grefier L.V.

Pe rol fiind soluţionarea cauzei civile, având ca obiect majorare  pensie de întreţinere, formulată de reclamanta C.E., cu domiciliul în comuna __, sat__, judeţul __,  împotriva pârâtului V.V.,  cu domiciliul în comuna __, sat __, judeţul __, în contradictoriu cu autoritatea tutelară din cadrul Primăriei __, cu sediul în comuna __, judeţul ___. 

La apelul nominal făcut în şedinţă publică  a tăspuns reclamanta, lipsă fiind celelalte părţi..

Procedura de citare  legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă., după care, nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul în fond.

Reclamanta solicită admiterea acţiunii.

 I N S T A N Ţ A

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei __ la data de __ sub nr.__

, reclamanta C:E. a chemat în judecată pe pârâtul V.V., solicitând obligarea acestuia la plata majorată a pensiei de întreţinere lunară  la care a fost obligat prin sentinţa civilă nr. __/09.04.2013 pronunţată de Judecătoria __ în dosarul nr.__ în favoarea minorelor V.R.N.  şi V.Ş.E. 

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că de la data pronunţării sentinţei civile, nevoile de trai ale minorelor au crescut, proporţional cu salariul minim pe economie.

 Acţiunea nu a fost motivată în drept.

În dovedirea acţiunii, reclamanta a depus la dosar în copie sentinţa civilă nr.__, certificatele de naştere ale minorelor,cartea sa de identitate, adeverinţa nr. __ eliberată de Colegiul Tehnic __.

Prin rezoluţia preşedintelui de complet din data de 26.08.2013, potrivit Noului Cod de procedură civilă, s-a constatat că cererea reclamantei nu îndeplineşte cerinţele prev. de art.194 lit.a), 194 lit.d), 194 lit.e) raportat la art.150 din Codul de procedură, respectiv cererea de chemare în judecată nu este semnată şi de V.R.V. şi în consecinţă, având în vedere dispoziţiile art. 200 alin.2 Cod procedură civilă, i-au fost comunicate reclamantei lipsurile cererii de chemare în judecată, urmând ca în termen de 10 zile aceasta să complinească aceste lipsuri, respectiv cererea să fie semnată şi de V.R.V. şi să depună dovada dreptului de a o reprezenta.

Reclamanta a primit comunicarea la data de __, iar la data de __ s-a prezentat numita V-R.V. care a semnat personal cererea de chemare în judecată.

Prin rezoluţia din data de __, s-a constatat că cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă îndeplineşte cerinţele prevăzute de art. 194-197 din Codul de procedură civilă şi, având în vedere dispoziţiile art. 201 alin.1 Cod procedură civilă, i-au fost comunicate pârâtului cererea de chemare în judecată şi înscrisurile anexe, punându-i-se în vedere ca, în termen de 25 de zile de la comunicare să depună întâmpinare însoţită de toate înscrisurile de care înţelege să se folosească în apărare, în atâtea exemplare câte părţi cu interese contrare sunt, plus unul pentru instanţă, sub sancţiunea art.208 alin.2 Cod procedură civilă, respectiv decăderea din dreptul de a mai propune probe şi de a mai invoca excepţii, în afara celor de ordine publică.

Pârâtul a primit comunicarea la data de __ şi nu a formulat întâmpinare, astfel încât, fiind îndeplinite toate cerinţele, prin rezoluţia din __, părţile au fost citate pentru termenul din __.

 Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

 Prin sentinţa civilă nr __ pronunţată de Judecătoria __ în dosarul nr. __, a fost desfăcută căsătoria dintre reclamantă şi pârât, s-a luat act de înţelegerea părţilor şi au fost stabilite locuinţele minorelor V.R.V. şi V.Ş.I. la mamă, iar a minorei V.I..A., la tată., a fost compensată parţial obligaţia de întreţinere şi obligat pârâtul să contribuie la cheltuielie de creştere, educare şi învăţătură ale minorelor V.R.N. şi V.Ş.I., sub forma unei pensii de întreţinere în cuantum lunar de 45 lei pentru ambele minore, începând cu data introducerii acţiunii, __ şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau de stingere a obligaţiei. 

Potrivit art.499 C.civ., tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională iar în caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă.

De asemenea, potrivit dispoziţiilor aceluiaşi articol, părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Potrivit dispoziţiilor art.529 alin.2 C.civ.,,când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru doi sau mai mulţi copii.’’

Prin urmare, având în vedere că venitul minim pe economie este de 800 lei, instanţa va admite acţiunea şi urmează să majoreze pensia de întreţinere stabilită prin sentinţa civilă nr. __ din __ a Judecătoriei __  privitor pe minora V.R.N., născută la data de __ şi V.Ş D., născută la data de __ de la câte 45 lei de fiecare lunar, la câte 130 lei de fiecare,  începând cu data de __ până la majorat sau alte dispoziţii ale instanţei.

 Totodată, instanţa va lua act că pârâtul are în întreţinere pe minora V.I.A., născută la data de __, rezultată din căsătoria părţilor.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea civilă având ca obiect majorare  pensie de întreţinere, formulată de reclamanta C.E., cu domiciliul în comuna __, sat__, judeţul __,  împotriva pârâtului V.V.,  cu domiciliul în comuna __, sat __, judeţul __, în contradictoriu cu autoritatea tutelară din cadrul Primăriei __, cu sediul în comuna __, judeţul ___. 

Majorează pensia de întreţinere stabilită prin sentinţa civilă nr. __ din __ a Judecătoriei __ privitor pe minora V.R.N., născută la data de __ şi V.Ş.D, născută la data de __ de la câte 45 lei de fiecare lunar, la câte 130 lei lunar de fiecare începând cu data de __ până la majorat sau alte dispoziţii ale instanţei.

 Ia act că pârâtul are în întreţinere pe minora V.I.A., născută la data de __, rezultată din căsătoria părţilor.

 Fără cheltuieli de judecată.

 Cu apel.

 Pronunţată în şedinţa publică din 05.11.2013.

Preşedinte,

S.P.

Grefier,

L.V.

Red.S.P./tenored L.V./5ex/27.11.2013