Stabilire program vizitare minor

Sentinţă civilă 394 din 03.06.2015


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA HUSI

Dosar nr. 551/244/2015

Sentinţa civilă  Nr. 394/2015

Şedinţa publică de la 03 Iunie 2015

Completul compus din:

PREŞEDINTE I.C.A.

Grefier M.G.

Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta F.I.L. cu domiciliul procesual ales la cab. av. U. O. A.  din  Iaşi,  jud.  Iaşi în contradictoriu cu  pârâtul  Ş.I.cu domiciliul în Huşi str. Şcolii nr.8, bl.29, sc.D, et.1, ap.58, jud. Vaslui având ca obiect stabilire program vizitare minor.

 La apelul nominal făcut în şedinţa  publică se prezintă reclamanta şi pârâtul asistat de av. C. A. cu împuternicire la dosar.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează instanţei faptul că procedura de citare este legal îndeplinită, cauza  se află la primul termen, părţile s-au încunoştinţat reciproc în legătură cu pretenţiile şi apărările lor, prin serviciul Registratură a fost depusă la dosar tranzacţia care consfinţeşte  învoială părţilor cu privire  la stabilirea programului  de vizitare  minor.

Verificând din oficiu competenţa generală, materială şi teritorială  exclusivă conform  dispoziţiilor art. 131alin.1 NCPC, instanţa constată  că este competentă general, material şi teritorial să judece prezenta cauză, în temeiul dispoziţiilor art.94 alin.1 lit.a  coroborat cu art. 113 alin.1 pct.2  Noul Cd. pr. civilă.

Instanţa procedează la identificarea părţilor, datele de stare civilă fiind consemnate în caietul grefierului.

Reclamanta arată că la acest termen se apără singură având în vedere lipsa apărătorului ales av. Urdă Olga Andreea.

Având în vedere că la dosar a fost depusă tranzacţia care consfinţeşte învoiala părţilor cu privire la  stabilirea programului de vizitare minor, reclamanta solicită a se lua act de învoiala părţilor.

Pârâtul, prin apărător,  solicită a se lua act de tranzacţia care consfinţeşte învoiala părţilor cu privire la  stabilirea programului de vizitare minor.

 Fără cheltuieli de judecată.

 Faţă de cererea  părţilor instanţa declară dezbaterile închise, după deliberare dându-se prezenta hotărâre;

INSTANŢA

Asupra acţiunii civile de faţă;

Prin cererea înregistrată sub nr.551/244/2015, reclamanta F.I.L.a chemat în judecată pe pârâul Ş.I., solicitând ca pe baza probelor ce se vor administra, prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună:

-  stabilirea unui program de vizită prin care să îi permită să am legături personale cu minorul Ş. A..

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că a fost căsătorită cu pârâtul timp de 14 ani, căsătoria fiind desfăcută prin sentinţa civilă nr.143/13.02.2012 de către Judecătoria Huşi, urmând ca fiul lor Ş.A. să aibă domiciliul stabilit la tată.

Nu a solicitat stabilirea unui program de vizită la momentul divorţului, în condiţiile în care a căzut de acord cu pârâtul să se înţeleagă pe cale amiabilă asupra acestui aspect, având în vedere interesul superior al copilului. Au stabilit împreună la acel moment următorul program: copilul stătea câte 3 luni la tată şi 3 luni la mamă. De la pronunţarea divorţului şi până la începutul lunii februarie anul curent a respectat, atât ea cât şi fostul soţ, acest program. Toate cheltuielile ocazionate cu rechizitele şi îmbrăcămintea au fost suportate însă de către reclamantă. În perioada când stătea la ea, minorul era constant supravegheat şi participa la un program sportiv.

În luna noiembrie 2014 i-a fost expediată cererea de partaj pe care pârâtul a formulat-o la Judecătoria Huşi, cerere prin care solicita să i se atribuie aproape toate bunurile comune. În condiţiile în care reclamanta nu a achiesat la această cerere, pârâtul a început să exercite o serie de presiuni, folosindu-se de faptul că nu a avut stabilit în scris un acord expres referitor la programul de vizită al minorului, a început să îi limiteze fiului lor dreptul de a o vizita, la una maxim două zile pe săptămână şi uneori chiar mai puţin decât atât. În condiţiile în care nu mai există nicio cale de a se înţelege în mod amiabil cu fostul soţ, care în mod discreţionar hotărăşte dacă îţi poate vedea copilul, restricţionându-i în mod abuziv posibilitatea de a-1 vedea, reclamanta a înţeles să solicite prin intermediul instanţei reglementarea situaţiei.

În drept, reclamanta a invocat dispoziţiile art.396-400 Cod Civil.

În dovedirea acţiunii a solicitat înscrisuri, martori, ancheta socială, audierea minorului şi interogatoriul pârâtului.

Cererea a fost legal timbrată cu 20 lei taxă timbru, conform art.15 lit.e din OUG nr.80/2013.

În cadrul procedurii prealabile, pârâtul a formulat întâmpinare, arătând că în principiu este de acord cu acţiunea reclamantei, însă motivele sunt cu totul altele decât cele invocate de aceasta. Minorul nu a fost atent supraveghea atunci când a fost la reclamantă, comportamentul acestuia la revenirea acasă la el fiind schimbat în rău, cu un aspect neîngrijit, iar lecţiile erau făcute în grabă şi cu multe greşeli.

Pârâtul nu a fost de acord cu programul indicat de reclamantă, propunând un alt orar pentru derularea legăturilor reclamantei cu minorul.

La termenul din 03.06.2015, părţile prezente în instanţă au arătat că au ajuns la o înţelegere concretizată într-o tranzacţie scrisă, ce a fost depusă la dosar, dorind în această modalitate să stingă litigiul.

Din analiza probelor administrate în cauză, instanţa a reţinut următoarea stare de fapt:

Reclamanta F.I.L.a fost căsătorită cu pârâtul Ş.I., însă prin sentinţa civilă nr.143 din data de 13.02.2012 pronunţată de Judecătoria Huşi a fost desfăcută căsătoria prin divorţ.

Minorului Ş.A., născut în timpul căsătoriei respectiv la data de 26.08.2004 i-a fost stabilit domiciliul la pârât, instanţa stabilind ca autoritatea părintească privitor la acesta să fie exercitată de ambii părinţi.

În condiţiile în care divorţul a fost pronunţat prin acordul părţilor, acestea nu au mai pus în discuţie modalitatea de exercitare a legăturilor părinteşti cu minorul, din partea reclamantei.

Părţile au solicitat ca instanţa să stabilească un program după care aceste legături să se desfăşoare, propunând fiecare un orar separat.

Ulterior, la primul termen de judecată din 03.06.2015, acestea s-au înfăţişat în instanţă şi au solicitat să se ia act de tranzacţia scrisă.

Faţă de disp. art.438-440 Cod de procedură civilă, instanţa constată că aceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, astfel încât va lua act de învoiala părţilor consemnată în actul juridic denumit „TRANZACŢIE”, ce urmează a fi consfinţit, conform dispozitivului sentinţei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

 ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE :

Admite acţiunea civilă formulată de reclamanta F.I.L.cu domiciliul în Huşi, judeţul Vaslui, cu domiciliul ales pentru comunicarea actelor de procedură la Cabinet Avocat U. O.-A. din mun.Iaşi, în contradictoriu cu pârâtul Ş.I., domiciliat în mun. Huşi, jud. Vaslui.

Ia act de învoiala părţilor, denumită Tranzacţie, al cărui conţinut este următorul:

“Subsemnaţii:

1.Ş.I., domiciliat în mun. Huşi, şi

2. F.I.L., domiciliată în mun. Huşi,  jud. Vaslui, cu domiciliu procesual ales la cabinet avocat U. E.- A., situat în Iaşi, jud. Iaşi, părţi în procesul civil, dosar nr. 551/244/2015, aflat pe rolul Judecătoriei Huşi, având ca obiect stabilire program vizitare minor, în vederea terminării acestui proces, a intervenit prezenta înţelegere, care are următorul cuprins:

Programul de vizită va avea loc la locuinţa mamei, în maniera următoare:

a) Prima şi a treia săptămână - de vineri de la finalizarea orelor de clasă şi până duminică la ora 1800, copilul va fi luat de mamă de la şcoală şi adus înapoi duminică la domiciliul tatălui.

b) În timpul săptămânii - în două zile, marţea şi joia în săptămânile în care minorul îşi petrece sfârşitul de săptămână la mamă şi miercurea şi joia în săptămânile în care minorul îşi petrece sfârşitul de săptămână la tată, minorul va fi luat de mamă de la şcoală şi adus înapoi la domiciliul tatălui la ora 1800.

c) În timpul vacanţelor şcolare stabilite prin Ordin al Ministerului Educaţiei, copilul le va petrece în mod egal cu ambii părinţi. Modul de distribuire a acestor vacanţe se va face prin înţelegere amiabilă ţinându-se cont de programul de minorului. În cazul în care părţile nu se vor înţelege, copilul va petrece prima jumătate a vacanţelor cu mama în anii impari şi a doua jumătate a vacanţelor cu mama în anii pari.

d) Ziua de naştere a minorului va fi sărbătorita împreună cu ambii părinţi.

e) Zilele de naştere ale părinţilor vor fi petrecute de minor la domiciliul părintelui sărbătorit, fiind preluat de către acesta în preziua aniversării la ora 1900 şi adus la domiciliul celuilalt părinte în ziua următoare la ora 2000 .

f) Mama va avea dreptul să contacteze telefonic copilul în fiecare zi pentru un interval de cel puţin 20 de minute în funcţie de programul minorului.

Aceasta înţelegere scrisă reprezintă voinţa noastră liberă, neviciată, act pe care îl vom depune la instanţa de judecată, cu rugămintea de a fi consfinţit printr-o hotărâre judecătorească, în temeiul art. 438-441 NCPC.

Întocmită astăzi, 2 iunie 2015, în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare parte şi unul pentru instanţa de judecată."

Consfinţeşte parţial învoiala părţilor.

Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică,azi,03.06.2015.

 Preşedinte, Grefier,

I.C.A.  M.G.

Red. I.C.A.

Tehnored. I.C.A./M.G.

4 ex/01.07.2015

Domenii speta