Anulare proces-verbal de contravenţie

Sentinţă civilă 1468 din 02.12.2015


Prin cererea înregistrată sub nr. (…/…) petenta (…), a formulat plângere, în contradictoriu cu intimata (…), împotriva procesului verbal de contraventie seria (…) nr. (…/…), solicitand instantei ca prin hotărârea ce va pronunţa să se dispună admiterea plângerii si anularea procesului verbal, iar în subsidiar înlocuirea sancţiunii aplicate cu măsura avertismentului.

În motivarea plângerii petenta arată că la data de (…) vehiculul cu nr. (…) a circulat pe (…) în localitatea (…), fără a detine rovinieta valabilă, fapta fiind constatată cu ajutorul mijloacelor tehnice ale sistemului informatic, motiv pentru care a fost întocmit procesul verbal susmentionat, acesta fiind întocmit si comunicate nelegal cu nerespectarea dispozitiilor în vigoare, respectiv art. 9 alin. 3 din OG 15/2002.

A mai sustinut petenta că în mod constatat se achită de toate obligatiile legale, însă avand in vedere situatia economică, a fost nevoită să achite rovinieta pe perioade de 30 zile, in functie de data primirii comenzilor de transport, astfel că la data de (…) a primit de urgentă o comandă, iar conducătorul auto fără a verifica toate documentele a plecat în cursă, astfel că solicită înlocuirea amenzii cu avertisment.

În drept, a invocat OG 2/2001, OG 15/2002, Legea 144/2012.

Petenta a solicitat judecarea cauzei în lipsă, potrivit art. 411 alin. 1 pct. 2 cod procedură civilă.

A depus alăturat, in copie, procesul verbal si alte înscrisuri.

La data de (…) intimata a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea plângerii ca nefondată si netemeinică .

In motivare, după descrierea faptei, arată că potrivit disp.art. 1 alin. 2 din OG 15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din România, începand cu data de (…) a fost aplicat tariful pentru toate autovehiculele care sunt folosite pe reţeaua de drumuri nationale, astfel că procesul verbal seria (…) nr.(…) îndeplineste toate conditiile prevăzute de OG 15/2002.

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

La data de 15 octombrie 2015 petenta a formulat răspuns la întâmpinare.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizand înscrisurile depuse la dosar, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Prin procesul-verbal contestat, petenta a fost sancţionată cu amendă contravențională în cuantum de (...), întrucât în data de (...) autovehiculul cu nr. de înmatriculare (…) proprietatea sa, a fost surprins în trafic circulând fără să deţină rovinietă valabilă în momentul controlului, faptă ce este  prevăzută de art. 8 alin. 1 din O.G. nr. 15/2002.

Plângerea contravențională împotriva acestui proces-verbal a fost promovată cu respectarea termenului de 15 zile prevăzut de art. 31 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Referitor la legalitatea procesului – verbal de contravenţie, instanţa constată că acesta conţine toate menţiunile a căror lipsă este sancţionată cu nulitatea absolută conform dispoziţiilor art. 17 din O.G. nr. 2/2001. Astfel, agentul constatator a făcut menţiunile corespunzătoare cu privire la numele, prenumele şi calitatea sa, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită  data și locul comiterii acesteia.

Cu toate acestea, instanta constata ca procesul verbal un  este legal pentru motivele ce se vor expune in continuare.

Portrivit art. 13 alin. (1) şi (2) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei, iar în cazul contravenţiilor continue acest termen curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp. De asemenea, potrivit alin. 4 al aceluiaşi articol,  prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

Potrivit art. 9 alin. (3) din O.G. nr. 15/2002, astfel cum a fost ea modificată prin Legea nr. 144/2012 pentru modificarea O.G. nr. 15/2002, “procesul-verbal se întocmește şi se comunică contravenientului în termen de 30 de zile de la data constatării contravenţiei, interval în care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru încălcarea prevederilor art. 8 alin. 1" (fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă).

În cauza de faţă, având în vedere că fapta care face obiectul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria (…) nr.  (…/…) a fost constatată la data de de (...) iar procesul-verbal a fost întocmit la data de (…), deci la mai mult de 30 de zile de data constatării faptei, instanţa constată că dreptul de a aplica sancţiunea contravenţională s-a prescris.

 În raport de această concluzie, instanţa consideră că nu se mai impune analizarea motivelor de fapt şi de drept invocate de către petent în susţinerea plângerii.

Pentru considerentele anterior expuse, instanţa va admite plângerea şi va dispune anularea procesului verbal contestat şi, pe cale de consecinţă, va exonera petentul de plata amenzii aplicate prin acesta in suma de (…)