Obligaţie de a face

Sentinţă civilă 3410 din 11.01.2016


Prin cererea înregistrată sub nr. 35154/245/2012 la Judecătoria Iaşi, reclamanţii A.L., V.G., M.G., V.E. au solicitat în contradictoriu cu pârâtele Comisia Locală de fond funciar I., Comisia Locală de fond funciar H., Comisia Judeţeană de fond funciar I.  şi Agenţia Domeniilor Statului Iaşi ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună:

1. Obligarea Comisiei locală de fond funciar I. şi a Comisiei locale de fond funciar H. să efectueze punerea în posesie pe vechiul amplasament pentru suprafaţa de 1,50 ha teren;

2. În subsidiar, în situaţia în care reconstituirea pe vechiul amplasament nu este posibilă, obligarea Agenţiei Domeniilor Statului să predea comisiei suprafaţa de 1,50 ha teren de aceeaşi categorie, în vederea retrocedării;

3. Obligarea Comisiei locale de fond funciar şi a Comisiei locale de fond funciar H. să întocmească documentaţia necesară eliberării titlului şi să o înainteze Comisiei judeţene de fond funciar Iaşi;

4. Obligarea Comisiei judeţene de fond funciar I. să elibereze titlul de proprietate pentru suprafaţa de 1,50 ha teren;

5. Obligarea pârâtelor la plata daunelor cominatorii în sumă de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere.

Acţiunea este scutită de timbru judiciar şi taxă de timbru.

În motivare au menţionat că conform certificatului din 10.04.1991 eliberat de Arhivele Statului Iaşi, autorul V.G. a figurat înscris în Registrul agricol cu suprafaţa de 2,00 ha teren arabil în comuna H., jud. Iaşi.

Au precizat reclamanţii că în temeiul Lg. nr. 18/1991 au formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenul în suprafaţă de 2 ha, care a fost soluţionată prin emiterea titlului de proprietate pentru suprafaţa de 0,50 ha şi acordarea de acţiuni la SC V.C. SA pentru diferenţa de 1,50 ha, prin decizia Comisiei judeţene de fond funciar. Ulterior, după apariţia Legii nr. 1/2000, Comisia judeţeană de fond funciar a emis titlul de proprietate pentru suprafaţa de 1,50 ha teren, diferenţa pentru care anterior fuseseră acordate acţiuni.

În urma unor judecăţi purtate cu numita B.S.P.M. , aceasta a obţinut prin sentinţa civilă nr.  X a Judecătoriei Iaşi, rămasă definitivă şi irevocabilă ca urmare a respingerii recursului, constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate eliberat de Comisia judeţeană de fond funciar în temeiul disp. art. III lit. a) pct. (ii), cu motivarea că terenul cuprins în titlul atacat se suprapune peste vechiul amplasament al terenului autorului acestei reclamante.

Au arătat că întrucât titlul de proprietate emis lor a fost constatat nul, însă îndreptăţirea cu privire la terenul autorului lor rămâne valabilă şi se concretizează prin actele administrative de reconstituire prealabile eliberării titlului de proprietate aflate în vigoare, solicită pe cale judiciară obligarea instituţiilor cu atribuţii în materie funciară să efectueze toate formalităţile cerute de lege în vederea punerii în posesie cu suprafaţa de 1,50 ha teren pe vechiul amplasament al autorului şi eliberării titlului de proprietate, cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale.

În drept, au fost invocate prevederile art. 64 din Lg. 18/1991, art. 2 (1) şi 3 (2) din Lg. 1/2000 şi art. 9 din HG 626/2001.

Au solicitat administrarea probelor cu înscrisuri şi cu expertiză topocadastrală.

S-a solicitat judecata şi în lipsă.

A fost invocată de către pârâta A.D.S. Iaşi excepţia lipsei capacităţii sale procesuale pasive, deoarece nu are personalitate juridică.

Au fost invocate prevederile art. 1141, 137, 156 C.pr.civ.

Prin întâmpinarea formulată, pârâta Comisia judeţeană de fond funciar a invocat excepţia prematurităţii capătului de cerere referitor la obligaţia de a emite titlul de proprietate.

În ceea ce priveşte obligarea sa la plata de daune cominatorii, a menţionat că nu-i sunt aplicabile disp. art. 64 din Lg. 18/1991, sancţiunea putând fi aplicată doar primarului.

În drept, au fost invocate prevederile legii fondului funciar şi cele ale HG 890/2005 modificată şi completată.

Nu a solicitat administrarea de probe.

S-a solicitat judecata şi în lipsă.

A fost înaintată la dosar întâmpinare de către A.D.S. Bucureşti, însă se constată că aceasta nu are calitate de parte în cauză.

Celelalte pârâte nu au formulat întâmpinare.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamanţii sunt moştenitorii defunctului V.G., care figura în registrul agricol, în perioada 1959-1963, cu o suprafaţă de 2 ha teren arabil, în comuna H., jud. Iaşi, conform certificatului din 10.04.1991, eliberat de către Direcţia Generală a Arhivelor Statului – Serviciul Iaşi.

Pe numele moştenitorilor acestuia a fost eliberat titlul de proprietate pentru 0,50 ha teren pe raza comunei H. şi titlul de proprietate pentru 1,50 ha pe raza municipiului Iaşi.

Acest din urmă titlu a format obiectul dosarului nr. X a Judecătoriei Iaşi, prin sentinţa civilă nr. Y constatându-se nulitatea absolută a acestuia.

Prin expertiza topocadastrală efectuată în cauză a fost identificat vechiul amplasament al suprafeţei de 1,5 ha teren care a aparţinut autorului reclamanţilor, constatându-se că acesta se află pe raza comunei H., T34, P693 (parţial), lângă Aeroportul Iaşi.

S-a mai constatat de către domnul expert că terenul nu este liber, a fost în administrarea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor până la 09.04.2010, fiind predat Consiliului Judeţean.

Având în vedere amplasamentul terenului, astfel cum a fost identificat prin expertiza topocadastrală, pârâta Comisia locală de fond funciar I. a invocat excepţia lipsei calităţii sale procesuale pasive, care urmează a fi admisă şi respinsă acţiunea în contradictoriu cu această pârâtă, având în vedere că atât din certificatul eliberat de către Arhivele Statului cât şi din raportul de expertiză rezultă că autorul reclamantului a deţinut în proprietate teren pe raza comunei H. şi nu pe raza municipiului I.

De asemenea, instanţa va admite şi excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei A.D.S. Iaşi şi va respinge acţiunea în contradictoriu cu aceasta, care nu este decât o reprezentanţă a ADS Bucureşti, fără personalitate juridică.

Instanţa constată că deşi reclamanţilor li s-a constatat nulitatea absolută a titlului de proprietate nr. X, avându-se în vedere amplasamentul terenului, acestora, în calitate de moştenitori ai defunctului V.G. li s-a stabilit, prin decizia nr. 6708/20.01.1994, de către Comisia judeţeană de fond funciar Iaşi, dreptul de acţiuni pentru suprafaţa de 2 ha echivalent arabil, aflat în administrarea IAS, din care în fizic 0,50 ha .

Aşadar, în prezent, având în vedere că reclamanţii deţin doar un titlu valabil pentru suprafaţa de 0,5 ha, aceştia sunt îndreptăţiţi şi la obţinerea titlului pentru diferenţa de 1,50 ha pentru care li s-a stabilit dreptul de proprietate.

Se mai reţine că Primăria com. H., prin adresa înaintată domnului expert, menţionează că nu sunt suprafeţe de teren libere pentru parcelele situate în tarlalele solicitate şi precizate de ADS, cu referire la terenurile pe care aceasta instituţie a precizat că le are în administrare pe raza comunei H.

Instanţa constată, încă, că aceste susţineri nu au fost dovedite de către Primăria comunei H., prin reprezentant, urmând a le înlătura.

Aşadar, văzând şi disp. art. 5, lit. h şi i, art. 6 lit.j, art. 36 din Lg. 18/1991 modificată, reţinând că emiterea titlului de proprietate pe vechiul amplasament nu este posibilă, acesta nefiind liber, instanţa va admite în parte acţiunea, va obliga pârâta Comisia locală H. de fond funciar de a-i pune în posesie pe reclamanţi cu suprafaţa de 1,50 ha teren pe raza comunei H., de aceeaşi categorie cu vechiul amplasament şi de a înainta Comisiei judeţene de fond funciar I., după întocmire, documentaţia necesară emiterii titlului.

Având în vedere că procedura funciară trebuie parcursă cu celeritate, emiterea titlului de proprietate fiind o etapă a acesteia, instanţa va respinge excepţia prematurităţii invocată de pârâta Comisia judeţeană de fond funciar, pe care o va obliga ca, după primirea documentaţiei din partea comisiei locale, să emită titlul  în favoarea reclamanţilor, pentru suprafaţa de 1,50 ha teren menţionată.

Va respinge cererea reclamanţilor de a fi puşi în posesie pe vechiul amplasament, pentru motivele anterior precizate.

De asemenea, având în vedere că în cauzele de fond funciar, sunt aplicabile dispoziţiile speciale, în speţă cele ale art. 64 din Lg. 18/1991, va respinge cererea reclamanţilor în ceea ce priveşte obligarea Comisiei locale H. şi a Comisiei judeţene de fond funciar la plata daunelor cominatorii, sancţiunea putând fi aplicată doar primarului.

În temeiul art. 274 C.pr.civ., va obliga Comisia locală H. şi Comisia judeţeană de fond funciar la plata cheltuielilor de judecată (onorar de expert).