Fond funciar

Sentinţă civilă 939 din 07.04.2015


INSTANTA

Dupa ce a deliberat in secret in Camera de Consiliu, conform art. 395 C.pr.civ., a adoptat urmatoarea hotarare:

I. Procedura de judecata

A. Cererea de chemare in judecata

Prin actiunea inregistrata pe rolul JudecatorieiX la data de 29.10.2014 sub numar de dosar X/2014 repartizat in mod aleatoriu completului 2 civil, reclamantul Xa chemat in judecata pe paratele Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X, Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate X, solicitand sa fie pusa in posesie cu suprafata de 6 ha 2700 m.p. cuprinsa in Titlul de proprietate nr. X/X din data de 21.01.2004.

In fapt, reclamanta a aratat ca,la data de 21.10.2004, s-a eliberat Titlu de Proprietate nr. X/X, in care figura cu suprafata de 6 ha si 2.700 m.p., teren extravilan situat in satul X, com.X, jud.X.

Arata ca, locuieste in X, la data de 21.10.2004 i-a fost eliberat Titlul de Proprietate nr.X/X, fara a fi pusa in posesie efectiv cu aceasta suprafata de teren. Din anul 2010, in repetate randuri s-a deplasat la sediul Primariei com.X, unde a discutat ca persoanele abilitate sa-i indice tarlalele si parcelele terenului pe care il are in titlu. Cei din cadrul Primariei com.X i-au adus la cunostinta faptul ca, chiar daca nu a fost pusa in posesie cu aceasta suprafata de teren, el exista si in prezent il ocupa o societate S.C XS.R.L. X. Din anul 2010, pana in anul 2014, in repetate randuri s-a deplasat la sediul Primariei, iar in urma discutiilor purtate cu reprezentantii acesteia, care i-au confirmat ca terenul se afla in posesia acestei societati si mi-au sugerat sa o dau in judecata pentru a-mi revendica suprafata de teren. Dupa ce a promovat o actiune de revendicare la Judecatoria X, dosarul civil nr.X/2014, impotriva acestei societati, in urma unui raport de expertiza, specialitatea topografie, s-a stabilit ca nu poate fi identificat amplasamentul, forma si dimensiunile liniare ale parcelei de teren in litigiu. Expertul topografic arata ca din acest motiv nu poate intocmi schita aferenta, nu poate preciza vecinatatile si nici daca parata ocupa teren din terenul proprietatea mea. Comisia Locala de fond funciar si presedintele acesteia comisii, nu a procedat la punerea efectiv in posesie, pentru terenul mentionat privandu-o, astfel, de exercitarea atributiilor ce decurg din dreptul de proprietate si in special acela de a beneficia de recoltele de pe acest teren. Arata ca, a platit impozitul o perioada de 10 ani sinu a beneficiat de recoltele ce s-ar fi putut obtine de pe suprafata de teren inscrisa in titlu.

Actiunea este scutita de taxa judiciara de timbru.

B. Apararile formulate

1. Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor X a depus intampinare prin carea solicitatrespingerea actiunii ca neintemeiata.

In fapt, parataa aratat ca in urma cererii facute de reclamanta X- X, cu domiciliul in mun. X, X, prin care solicita punerea in posesie cu suprafata de 6,27 ha, in punctul „Prosia X'\tarla 55, parcela 1001/48, conform titlului nr. X/X din data de 21.10.2004, a fost intocmit pretitlul de proprietate semnat de comisia locala de fond funciar si de proprietar, care a stat la baza. Intocmirii titlului susmentionat. Mentioneaza ca, odata ce proprietarul a semnat procesul-verbal de punere in posesie, inseamna ca este de acord cu amplasamentul terenului pe care 1-a primit in fizic.

C. Probe

Reclamantaa depus la dosar urmatoarele inscrisuri: raport de expertiza tehnica extrajudiciara,Titlul de proprietate nr. 270/X din data de 21.10.2004, pretitlul de proprietatea,acte de stare civila, sentinta civila nr. Xpronuntata in dosarul nr. X/2014.

Parata Comisia localaa depus la dosar urmatoarele inscrisuri: pretitlul de proprietate, titlul de proprietate.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisurile depuse la dosar, proba cu martorii X, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar.

II. In fapt:

Potrivit Titlului de proprietate nr. X/X din data de 21.10.2004,s-a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru terenul situat in extravilancu suprafata de6 ha 2700 m.p. in satul X, com. X, jud. X.

Cu aceeasi ocazie,a fost emis Pretitlul de proprietateemis pe numele XX, mostenitoarea lui X. In Pretitlul de proprietate,s-a consemnat suprafata de 6 ha 2700 m.p. din tarlaua 55, parcela 1001/48avand urmatoarele vecinatati: X.

Prin sentinta civila nr. Xde la data de 26.11.2014 pronuntata de judecatoria X in dosarul nr. X/2014 a fost respinsa actiunea in revendicare formulatade reclamanta Xin contradictoriu cu SC XSRL.Solutia instantei a avut la baza raportul de expertiza in specialitatea topometrie X, prin care s-a constat ca,in baza in baza documentelor existente la dosar, la sediul Primariei com.X si puse la dispozitie de parti nu pot fi identificate amplasamentul, forma si dimensiunile liniare ale parcelei de teren din litigiu, astfel ca nu se poate preciza nici daca parata ocupa teren din terenul proprietate reclamantei, ca numai dupa punerea in posesie a reclamantei, parcela de teren poate fi identificata.

III. In drept:

Dispozitiile Hotararii nr. 1172 din 21.11.2001 stabileste in cap 5 cu denumirea marginala ,, Punerea in posesiesi emiterea titlurilor de proprietate", la art. 33 si urm., aplicabilfata de data emiterii titlului de proprietate,modalitatea in care se efectua operatiunea punerii in posesie.

Art. 33 prevede ca, punerea in posesie cu terenuri agricole a persoanelor indreptatite, pe baza de masuratori topografice, se va efectua in conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 18/1991, republicata, de catre specialisti in masuratori topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului, imbunatatiri funciare si cadastru general.(…).

Alin. 3 stabileste ca, punerea in posesie se face prin intocmirea procesului-verbal, conform machetelor prevazute in anexa nr. 52, si prin semnarea acestuia. Un exemplar al procesului-verbal se inmaneaza proprietarului impreuna cu schita terenului.

Conformalin. 4, in acest scop autoritatile comunale si orasenesti ale administratiei publice locale vor incunostinta in scris, cu confirmare de primire, persoanele care au domiciliul in alte localitati si carora li s-a stabilit dreptul de proprietate, asupra datei la care va avea loc punerea in posesie. Pentru persoanele care au domiciliul sau resedinta in localitate autoritatile comunale si orasenesti ale administratiei publice locale vor afisa la sediul lor data punerii in posesie, utilizand totodata orice alte mijloace de comunicare.

Potrivit alin. 7, marcarea parcelelor se face prin tarusi sau borne care se asigura de fiecare proprietar.

In conformitate cu dispozitiile art. 27 din Legea 18/1991, punerea in posesie si eliberarea titlurilor de proprietate celor indreptatiti nu pot avea loc decat numai dupa ce s-au facut in teren delimitarile necesare pentru masuratori, stabilirea vecinatatilor pe temeiul schitei, amplasamentului stabilit si intocmirea documentelor constatatoare prealabile. In toate cazurile in care reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, cu ocazia masuratorilor comisia ia act de recunoasterea reciproca a limitelor proprietatii de catre vecini si le consemneaza in documentele constatatoare.

In prezent, punerea in posesie se efectueaza, conform H.G. 890/2005, care prevede la art. 36 ca, pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, care cuprind anexe validate, planuri parcelare, procese verbale de punere in posesie si schitele terenurilor , comisia judeteana emite Titlurile de proprietate.

Art. 5 lit. c din H.G. 890/2005, stabileste: Comisiile comunale stabilesc marimea si amplasamentul suprafetei de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, propune alte amplasamente si consemneaza in scris acceptul fostului proprietar sau ala mostenitorilor acestuia pentru punerea in posesie pe alt amplasament cand vechiul amplasament este atribuit in mod legal altor persoane.

IV. Solutia instantei

Raportand situatia de fapt la textele de legemai sus invocate instanta apreciaza intemeiata actiunea cu care este investita, pentru urmatoarele considerente:

Reclamanta a investit instanta cu o cerere prin care solicita sa fie pusa in posesie, cu suprafata de 6 ha 2700 m.p., situat intarlaua 55, parcela 1001/48, situat in satul X, com. X, jud. X.

Conform raspunsurilor la interogatoriul luat Comisiei locale, aceasta a precizat ca, punerea in posesie a fost facuta in anul 2004, la data eliberarii titlului de proprietate. Nu exista un proces verbal de punere in posesie, iar la nivelul unitatii administrativ teritoriale X nu exista planuri parcelare avizate de OCPI.

Martorul X nu cunoaste daca reclamanta a fost pusa in posesie cu suprafata de teren inscrisa in titlul de proprietate. Martorul X a declarat ca, reclamanta nua lucrat terenul, iar in urma demersurilor efectuate la Primaria comunei X,i s-a comunicat ca atat timp cat are titlul de proprietate, are si terenul.

Ceea ce trebuie analizat in prezenta cauza este faptul daca la momentul emiterii titlului de proprietatereclamanta a fost pus in posesie conform dispozitiilor legale.

Se observa ca la momentul emiterii titlului de proprietate, pe numelereclamantei a fost emis un Pre-titlu de proprietate, in care a fost mentionata suprafata de teren, inscrisa in Titlul de proprietate, pretitlu care,a fost semnat de catrereclamanta.

Analizand dispozitiile legale de la momentul emiterii titlului de proprietate se constata ca, emiterea titlului de proprietate era precedatade punerea in posesie.Legea prevederea obligatiaintocmirii unui proces verbal depunere in posesie, art. 33 alin. 3 din Hotararea nr. 1172 din 21.11.2001 stabilind ca punerea in posesie se facea in prezentafiecarui proprietar, iar in urma operatiunii se intocmeaunproces verbal de punere in posesie, care trebuia inmanat proprietarului impreuna cu schita terenului. Tot astfel, marcarea parcelelor se face prin tarusi sau borne care se asigura de fiecare proprietar.

Din probele administrate in cauza, rezulta ca, nu existaun proces verbalde punere in posesie pentru suprafata de 6 ha 2700 m.p.,nu existao schita a terenului care sa fi fostinmanatareclamantei, iar parcela nu este evidentiata cu borne sau tarusi.

Conform raportului de expertiza extrajudiciar X,la sediul primariei exista mai multe schite si tabele ale zoneidin care rezulta ca punerea in posesie s-a efectuat pe parcele, in mai multe etape, cu proprietari, amplasamente, dimensiuni si vecinatati diferite. Conform acestor tabele si schite chiar daca parcelele au numere diferite ele figureaza ca fiind puse in posesie in parcela 1001. Din anexele nr. 4, 5 si 6 rezulta ca parcela 1001 are suprafata totala de teren de 16,58 ha, in ea fiind puse in posesie parcele cu numerelede la 1001/1 la1001/15 (sau ( 1001/12). Pe verso-ul anexei 4 este inscrisa Ariton Zamfira cu suprafata de 6,27 ha, dar fara amplasament si dimensiuni liniare. In evidenta electronica a titlurilor de proprietate din UAT X existenta la OCPI X in tarlalele 54, 55 si 56 nu apar inscrise parcelele de la 1001/12 la 1001/47, respectiv peste 1001/48.

Avand in vedere aceste constatari, desi pentru suprafata de tereninscrisa in titlul de proprietate, a fost intocmit Pretitlul de proprietatesemnat de reclamanta,acest act nueste suficient pentru a aprecia ca s-a efectuat o punere in posesie legala, avand in vedere legislatia de la acea vreme prevedea ca punerea in posesie se facea pe baza de masuratori topografice, in prezenta fiecarui proprietar, marcarea parcelor efectuandu-se prin tarusi si borne si intocmirea unui proces verbal de punere in posesie care va fi inmanat proprietaruluiimpreuna cu schita terenului.

Prin urmare, apreciaza instanta ca la momentul reconstituirii dreptului de proprietate nu s-a realizat o punere efectiva in posesie conform dispozitiilor legale.

Punerea in posesie este reglementata de dispozitiile legale de la momentul efectuarii acesteia. Prin urmare, intrucat reclamantul solicitapunerea in posesie sunt aplicabile dispozitiileH.G. 890/2005, in vigoare.

In literatura de specialitate s-a stabilit ca punerea in posesie reprezinta operatiunea materiala, desfasurata de catre Comisia locala prin care realizeaza o delimitare si parcelare a terenurilor ce urmeaza a fi atribuite prin reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate, operatiune finalizata prin incheierea procesului verbal de punere in posesie.

Din interpretarea art. 14 alin. 2 din lege, punerea in posesie trebuie sa se realizeze pe fostul amplasament, atunci cand este posibil acest lucru. Daca punerea in posesie nu mai este posibila, fie ca urmare a faptului caterenul a fost atribuit altor persoane, fie ca urmare a altor cazuri specialeprevazute de lege, atunci punerea in posesie a fostilor proprietari se poate realiza pe alte amplasamente.

Atat timp catreclamanta detine un titlu de proprietate in care este inscrisa suprafata de teren refuzul de punerein posesie constituie o atingere adusa dreptului de proprietate al reclamantei, drept protejat de art. 1 Protocolul 1 al CEDO.

Pentru toate motivele de fapt de drept mai sus invocate, instanta urmeaza sa admita cererea formulata de reclamanta si sa oblige parata Comisia locala pentru stabilirea a dreptului de proprietate asupra terenurilorX sa procedeze la punerea efectiva in posesie a reclamantei, sa intocmeasca proces verbal de punere in posesie si sa-l elibereze reclamantului,impreuna cu o schitaa terenului, cuprivire la terenul cu suprafata de 6 ha 2700 mp,din tarlaua 55, parcela 1001/48avand urmatoarele vecinatati: Nord- Pintea Neculaui, Est- DE1079, Sud- Parohia Bradesti, Vest- DE 1000, punctul Prosia X, conform Titlului de proprietate 270/X din data de 21.10.2004.

4