Plată dobândă legală

Sentinţă civilă 3957/2014 din 10.11.2014


Dosar nr.

Titlu drepturi băneşti –plată dobândă legală

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinta Nr. 3957/2014

Şedinţa publică de la 10 Noiembrie 2014

Pe rol fiind judecarea acţiunii formulată de reclamanta MI, în contradictoriu cu pârâta CJRAE , având ca obiect drepturi băneşti - plată dobândă legală.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă. Tribunalul constată că reclamanta a solicitat judecarea cauzei în  lipsă. În consecinţă, în temeiul art.223 alin.3 si art.411 alin.1 pct.2 din noul Cod de procedura civilă, lipsa părţilor legal citate nu va împiedica judecarea cauzei. Fiind primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, instanţa procedează la  verificarea competenţei, potrivit dispoziţiilor art. 131 alin.1 din noul Cod de procedură civilă, şi apreciază că este competentă general, material şi teritorial să judece cauza de faţă,  în temeiul  dispoziţiilor art. 269 alin.1 şi 2  din Codul muncii şi  art. 208 si 210 din Legea nr. 62/2011. În temeiul art.258 alin.1 din noul Cod procedură civilă raportat la art. 255 alin.1 din noul Cod de procedură civilă, instanţa încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosar, considerând-o admisibila si concludenta pentru soluţionarea cauzei.

Nemaifiind cereri de formulat şi probe de administrat, constatând cauza în stare de judecată, instanţa  o retine  spre soluţionare.

TRIBUNALUL

 Asupra cauzei de faţă:

Prin acţiunea înregistrată la data de 06.06.2014 sub nr. pe rolul Tribunalului Gorj - Secţia de Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, reclamantul MI a chemat în judecată pirita CJRAE solicitând ca prin sentinţa ce va pronunţa să  dispună obligarea pârâtei, la plata dobânzilor legale pentru sumele datorate prin sentinţa nr.  pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. , s.c. nr.  pronuntata de Tribunalul Gorj in dosar nr.  pe ultimii trei ani anterior introducerii cererii si pana la data platii efective.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că  prin sentinţele sus menţionate pârâtul a fost obligată să-i plătească drepturile salariale neacordate ca urmare a neaplicării Legii nr.221/2008 reprezentând diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite în conformitate cu prevederile acestei legi şi cele efectiv încasate în perioada 01.10.2008-31.12.2009, sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective şi drepturile salariale neacordate în perioada 01.01.2008-13.05.2011.

Că, deşi sentinţa/sentinţele mai sus menţionată(e) este/sunt irevocabilă(e), nici până în prezent nu a beneficiat de plata drepturilor salariale dispuse de instanţa de judecată, fiind evident că s-a produs un prejudiciu de necontestat, prin faptul că a fost lipsit de folosul sumelor de bani dispuse de tribunal, în plus faţă de prejudiciul creat iniţial în patrimoniul personal prin plata unor salarii sub nivelul celor reglementate prin Legea nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008.

S-a mai învederat faptul că, în conformitate cu dispoziţiile art. 166 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată (fost art. 161 alin. (4)], „întârzierea nejustificata a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.", în condiţiile în care, potrivit art. 161 [fost art. 156), „salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor". Acelaşi act normativ prevede, la art. 278 alin. (1) [fost art. 295 alin. (1)], următoarele: „Dispoziţiile prezentului cod se întregesc cu celelalte dispoziţii cuprinse în legislaţia muncii şi, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod, cu dispoziţiile legislaţiei civile."

În consecinţă, s-a apreciat că, şi în privinţa daunelor interese datorate de unitate pentru neplata drepturilor salariale sunt aplicabile dispoziţiile legislaţiei civile, respectiv cele ale Codului civil (Noul Cod civil - Legea nr. 287/2009, republicată), şi anume:

Art. 1530: Creditorul are dreptul la daune-interese pentru repararea prejudiciului

pe care debitorul i l-a cauzat şi care este consecinţa directă şi necesară a neexecutării)

obligaţiei.

Art. 1531 (1) Creditorul are dreptul la repararea integrală a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutării.

(2)Prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferită de creditor şi beneficiul de care

acesta este lipsit. La stabilirea prejudiciului se ţine seama de reducerea unor cheltuieli

sau de evitarea unor pierderi de către creditor ca urmare a neexecutării obligaţiei.

(3)Creditorul are dreptul şi la repararea prejudiciului nepatrimonial.

Art. 1535 (1) în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu. În acest caz, debitorul nu are dreptul să facă dovada că prejudiciul suferit de creditor ca urmare a întârzierii plăţii ar fi mai mic.

(2)Dacă, înainte de scadenţă, debitorul datora dobânzi mai mari decât dobânda legală, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil înainte de scadenţă.

(3)Creditorul are dreptul, în plus, la daune-interese pentru orice prejudiciu suplimentar pe care l-a suferit din cauza neexecutării obligaţiei.

În egală măsură, s-a învederat instanţei incidenţa în speţă a dispoziţiilor art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale in domeniul bancar potrivit cărora: „In cazul în care, potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi remuneratorii şi/sau penalizatoare, după caz, şi în absenţa stipulaţiei exprese a nivelului acestora de către părţi, se va plăti dobânda legală aferentă fiecăreia dintre acestea."

Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 a abrogat O.G. nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti, aprobată prin Legea nr. 356/2002, care stipula că „părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti" - art. 1 - şi că „în cazul în care, potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi fără să se arate rata dobânzii, se va plăti dobânda legală" - art. 2.

Din prevederile legale mai sus invocate rezultă că daunele interese constau în dobânda legală, ce curge de drept, fără punerea în întârziere, de la data scadenţei drepturilor salariale prevăzute în contractul individual de muncă - aceasta deoarece obligaţia legală de plată a salariului trebuia îndeplinită la data stabilită prin contractul individual de muncă. în acest sens s-a pronunţat deja Tribunalul Dolj - Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, care, prin sentinţa nr…. (dosar nr…. , a constatat că „dobânda este datorată începând cu data scadenţei pentru fiecare dintre salariile lunare, pârâtul fiind de drept în întârziere conform art. 1079 (1523NCC) Cod civil şi 161 Codul muncii, astfel că se justifică acordarea dobânzii legale aferente de la data naşterii dreptului până la data plăţii efective". În acelaşi sens, prin sentinţa nr. ….., Tribunalul Dolj a reţinut că daunele-interese datorate de angajator conform art. 166 alin. (4) din Codul muncii „pot consta în dobânda legală, care reprezintă preţul lipsei de folosinţă a sumelor stabilite prin titlul executoriu"; în consecinţă, în raport de dispoziţiile art. 1531 din Noul Cod civil, a constatat că dobânda legală „este datorată începând cu data cererii de chemare în judecată, astfel că se justifică acordarea ei de la această dată şi până la data plăţii efective a sumelor stabilite conform sentinţei ..." (titlului executoriu).

În opinia reclamantei, acordarea dobânzii legale se impune pentru neplata la scadenţă a sumei datorate, fiind privat de folosirea sumei de bani cuprinse între data scadenţei şi data plăţii efective. Daunele-interese moratorii (dobânda legală) reprezintă o sancţiune pentru întârzierea la plată a unor obligaţii, dispuse - în cazul de faţă - de instanţa de judecată în sarcina angajatorului.

In consecinţă, întrucât reparaţia trebuie să fie echitabilă şi să acopere daunele materiale suferite ca urmare a ingerinţei produse prin plata diminuată a salariului şi prin neplata sumelor dispuse de instanţa de judecată, s-a solicitat admiterea acţiunea astfel cum aşa fost formulată.

În drept, şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 148 şi urm. şi art. 194 Cod procedură civilă, art. 161, art. 166 alin. (4), art. 268 şi art. 278 alin. (1) din Codul muncii, al art. 2 din OG nr. 13/2011 şi al art. 1530 şi urm. Cod civil, art. 28 din Legea dialogului social nr. 62/2011.

În susţinerea acţiunii a înţeles să se folosească de proba cu acte şi orice alte probe a căror necesitate va rezulta pe parcursul dezbaterilor.

Reclamanta a depus la dosar, în copie xerox, următoarele înscrisuri: sentintele invocate,practica judiciara, cartea de identitate.

Tribunalul analizând acţiunea de faţă în raport de înscrisurile depuse la dosarul cauzei, susţinerile părţilor şi dispoziţiile legale în materie, reţine şi constată că acţiunea formulată de reclamant este întemeiată, pentru următoarele considerente:

Prin sentinţa nr…  pronuntata in dosar nr….  a fost admisă cererea reclamantei, fiind obligaţi pârâţii să calculeze şi să plătească reclamantei sumele reprezentând diferenţele dintre drepturile băneşti dintre cele încasate şi cele care se cuvin potrivit sentinţa nr. … pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr…., sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.

Prin sentinţa nr.  pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr….,  a fost admisă cererea reclamantei, fiind obligaţi pârâţii să calculeze şi să plătească reclamantei sumele reprezentând diferenţele de drepturi banesti in baza Legii 221/2008 dintre cele încasate şi cele care se cuvin , sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.

Sentinţele menţionate mai sus sunt irevocabile.

Potrivit art. 1 din OUG nr. 71/2009, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel:

a)în anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;

b) în anul 2013 se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;

c) în anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;

d) în anul 2015 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;

e) în anul 2016 se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.

Alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede că în cursul termenului prevăzut la alin. (1) orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

Dată fiind întârzierea la plată a sumelor ce se cuvin reclamantei în baza acestor hotărâri, prin acţiunea de faţă a solicitat obligarea unităţii de învăţământ la plata dobânzii legale aferente.

Potrivit dispoziţiilor art. 1082 din vechiul Cod civil, debitorul este obligat la plata de daune interese pentru neexecutarea obligaţiei sau pentru întârzierea executării, chiar dacă nu este de rea-credinţă, iar conform art. 1084 din vechiul Cod civil, daunele interese trebuie să cuprindă pe lângă pierderea efectiv suferită şi câştigul nerealizat.

În cazul obligaţiilor care au ca obiect sume de bani, cum este cazul în speţă, legea fixează drept despăgubire dobânda legală, în considerarea faptului că lipsa de folosinţă a sumei de bani datorată de debitor provoacă creditorului un prejudiciu care este egal cu dobânda legală.

Prin urmare, în acord şi cu prevederile art. 1088 din vechiul Cod civil, reclamanta este îndreptăţită la daune interese sub forma dobânzii legale în cuantumul prevăzut de Ordonanţa nr. 13 din 24.08.2011, fără punerea în întârziere a debitorului, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.

În acelaşi sens, sunt şi prevederile art. 1535 din Noul Cod Civil, care stabilesc că  se pot solicita de către creditor daune moratorii de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu, dispoziţia aplicându-se atât profesioniştilor cât şi celorlalte subiecte de drept civil.

Obligaţia de plată a sumelor de bani stabilite prin hotărârile judecătoreşti invocate de reclamantă era scadentă de la data pronunţării, întrucât sentinţele au fost pronunţate în soluţionarea unor conflicte de muncă, iar conform art.274 din Codul muncii, hotărârile pronunţate în fond sunt executorii de drept.

De altfel, prin decizia nr. 2/2014, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilind că:

“În aplicarea dispoziţiilor art. 1082 şi art. 1088 din Codul civil din anul 1864, respectiv art. 1531 alin. (1), alin. (2) teza I şi art. 1535 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, pot fi acordate daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar în condiţiile art. 1 şi art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011, cu modificările şi completările ulterioare”.

În ceea ce  priveşte perioada  pentru care se cuvine dobânda legală, se reţine  că obligaţia de plată a drepturilor salariale restante s-a născut din hotărâri judecătoreşti şi era scadentă de la data pronunţării acestora, întrucât sentinţele au fost pronunţate în soluţionarea unor conflicte de muncă, iar, conform art.274 din Codul muncii, hotărârile pronunţate în fond  în aceasta materie sunt executorii de drept. Prin urmare, văzând şi solicitarea reclamantei de acordare a dobânzii pe ultimii 3 ani anteriori introducerii prezentei acţiuni si până la data plătii efective a drepturilor salariale datorate, dobânda legală aferentă drepturilor salariale stabilite prin sentinţa  pronuntata in dosar nr.  se va acorda începând  cu data de 06.06.2011 si până la data platii efective , s.c. pron. de Trib. Gorj in dosar nr.  incepand cu data pronuntarii titlului executariu pana la achitarea integrala.

În consecinţă, va fi admisă  acţiunea formulată de reclamantă, va fi obligată pârâta să plătească reclamantei dobânda legală aferentă sumelor datorate conform următoarelor hotărâri judecătoreşti: sentinţa nr….  pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr…. , incepand cu 06.06.2011 pana la data platii efective , s.c nr…. , pronuntata in dosar nr. …incepand cu data pronuntarii titlului executariu pana la achitarea integrala.

Opinia asistenţilor judiciari este conformă cu prezenta hotărâre.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite acţiunea formulată de reclamantul MI,  în contradictoriu cu pârâta  CJRAE.

 Obligă pârâta CJRAE la calculul si plata catre reclamanta a dobânzii legale aferente sumelor datorate conform următoarelor hotărâri judecătoreşti: sentinţa nr….. ..pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr…., incepand cu 06.06.2011 pana la data platii efective , sentinta civila nr…. pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul nr….. incepand cu data pronuntarii titlului executoriu pana la achitarea integrala a sumelor datorate cu titlu de drepturi salariale.

Sentinta executorie.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare,  la Tribunal Gorj.

Pronuntata in sedinta publica din 10.11.2014  la Tribunalul Gorj.

PRESEDINTE ASISTENTI  JUDICIARI  GREFIER