Apel netimbrat. Cerere de intervenţie principală formulată direct în apel respinsă ca inadmisibilă pentru lipsa acordului părţilor.

Sentinţă civilă 249 din 20.05.2014


Prin citaţiile emise pentru termenul de judecată din data de 1x.0x.201x, în temeiul rezoluţiei întocmite de completul învestit cu soluţionarea cauzei, apelanţilor li s-a pus în vedere ca, pentru primul termen de judecată, să facă dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 5 lei şi a timbrului judiciar în valoare de 0,30 lei, sub sancţiunea anulării apelului ca netimbrat.

Pentru termenul de judecată din data de 1x.0x.201x, procedura de citare a fost legal îndeplinită, prin afişare la domiciliul indicat de apelanţi în cererea de apel, dar aceştia nu au făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar în cuantumul indicat de instanţă. Taxa judiciară de timbru şi timbrul judiciar nu au fost depuse la dosar nici pentru termenul din 2x.0x.201x.

În drept, potrivit art. 20 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 146/1996, taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat, iar dacă taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal, în momentul înregistrării acţiunii sau cererii, instanţa va pune în vedere petentului să achite suma datorată până la primul termen de judecată.

De asemenea, în sensul art. 20 alin. 3 din Legea nr. 146/1997, neîndeplinirea obligaţiei de plată până la termenul stabilit se sancţionează cu anularea acţiunii sau a cererii.

Pentru considerentele de mai sus, instanţa a admis excepţia netimbrării apelului şi, în temeiul art. 20 alin. 3 din Legea nr. 146/1997, a anulat apelul ca netimbrat.

În privinţa cererii de intervenţie în interes propriu formulată de AP nr. 7xx, instanţa a reţinut că potrivit art. 49 alin.1 C.pr.civ. oricine are interes poate interveni într-o pricina ce se urmează între alte persoane.

Conform art. 50 alin.2 şi 3 C.pr.civ., cererea de intervenţie în interes propriu se poate face numai în faţa primei instanţe şi înainte de închiderea dezbaterilor, dar cu învoirea părţilor, intervenţia în interes propriu se poate face şi în instanţa de apel.

 Cum părţile din proces nu şi-au exprimat acordul ca respectiva cerere să fie formulată direct în apel, (apelanţii nu şi-au precizat poziţia procesuală ceea ce echivalează cu o opoziţie, fiind necesar ca acordul să fie expres, iar nu tacit, dedus dintr-o lipsă de răspuns la solicitarea instanţei, iar intimata a solicitat la termenul din 2x.0x.201x, prin apărător, să se constate cererea inadmisibilă), se impune admiterea excepţiei inadmisibilităţii şi respingerea cererii de intervenţie ca inadmisibilă, intervenienta având posibilitatea de a formula o acţiune pe cale separată, prin care să îşi valorifice pretenţiile.