Drept procesual civil. Calitatea procesuală pasivă a soţului nesemnatar al contractului de furnizare a apei potabile ,a apei reci pentru prepararea apei calde şi evacuarea apelor uzate menajere într-un proces privind plata datoriilor restante derivate

Sentinţă civilă 658 din 07.10.2014


Drept procesual civil

Calitatea procesuală pasivă a soţului nesemnatar al contractului de furnizare a apei potabile ,a  apei reci  pentru prepararea apei calde şi evacuarea apelor  uzate menajere  într-un proces privind plata datoriilor restante derivate dintr-un astfel de contract .

Art. 32, alin. 1, lit a c. fam

Prin senitnţa civilă nr. 658/7.10.2014 pronunţată de Tribunalul Călăraşi în dosarul nr. 3216/202/2014 a fost admis apelul declarat de către reclamanta E. SA din Călăraşi împotriva sentinţei civile nr.1596 din 11 iunie 2014 a Judecătoriei Călăraşi ce a fost  modifică în sensul admiterii în tot a acţiunii obligând alăturat pârâtului A. M. şi pe pârâta A. A. la plata sumelor de 936,75 lei către reclamantă, respingând excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei A.A.

Totodată au fost menţinute celelalte dispoziţii ale sentinţei.

Pentru a pronunţa această soluţie , instanţa a reţinut că între pârât şi reclamantă, la 24.07.2008, s-a încheiat contractul de furnizării servicii, apă şi canalizare, precizat de reclamantă şi în baza sa s-au furnizat servicii, aspecte reţinute şi de către instanţa de fond.

Tribunalul a apreciat că înaite de a se pronunţa asupra apelului trebuie să stabilească legea aplicabilă.

Astfel în ceea ce priveşte procedura aceasta este supusă noului cod de procedură civilă având în vedere data introducerii acţiunii şi art. 24 din acest cod şi cele ale art. 3 din legea nr. 76/2012.

În ceea ce priveşte dreptul material aplicabil în cauză tribunalul reţine următoarele: Contractul este încheiat, în 2008, sub imperiul vechiului cod civil (1864).

Conf.art. 6, alin. 1 şi 2 din n.c.civ. şi art 3 din legea de aplicare a acestuia efectele contractului din cauză, deşi se întind şi după intrarea în vigoare a noului cod civil, nu sunt supuse reglementărilor din noul cod civil ci codului civil vechi. Ca atare în materie de obligaţii ale soţilor vor fi avute în vedere dispoziţiile din codul familiei abrogat prin noul cod civil.

Conf. art. 969. C.civ. (1864) convenţiile au putere de lege între părţile contractante.

Cei doi pârâţi sunt soţi, situaţie care chiar dacă nu este dovedită nu a fost combătută în nici un fel.

De asemenea cei doi pârâţi soţi sunt proprietarii imobilului (deveniţi ulterior) avut în vedere la încheierea contractului de prestării servicii precizat. Această situaţie rezultă atât din contractul de prestări servicii cât şi din contractului de vânzare cumpărare autentificat de către BNP M.I.A.  autentificat sub nr. 1242/17.06.2010, .

Într-o astfel de situaţie, cu privire la obligaţiile soţilor, sunt aplicabile dispoziţiile codului familiei, invocat şi de către reclamantă.

Încheierea contractului reprezintă un act de administrare ce beneficiază şi soţiei pârâte care nu a contestat acest contract. Ca atare obligaţiile derivate din el sunt obligaţii comune soţilor şi răspund, în mod solidar, în cazul neîndeplinirii acestora.

Regula instituită de codul familiei este cea a comunităţii de bunuri pentru cele dobândite în timpul căsătoriei şi excepţia este cea de bunuri proprii. Cu privire la datorii regula este că acestea sunt proprii soţului care le-a contractat, excepţia fiind aceea că sunt datorii comune dacă se încadrează în dispoziţiile art. 32 din c.fam.

Astfel la art. 32, alin. 1, lit a, din acelaşi cod sunt cuprinse ca datorii comune, deşi sunt contractate doar de către unul dintre soţi, cele contractate pentru administrarea oricăruia dintre bunurile lor comune. În cauză serviciile de apă şi canalizare privesc imobilul proprietatea celor doi soţi pârâţi.

În raport de aceste motive tribunalul apreciază că în mod nelegal s-a pus în discuţia părţilor excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei deoarece aceasta are o astfel de calitate deoarece există identitate între subiectul pasiv al raportului juridic litigios si persoana pârâtului. Acţiunea priveşte servicii efectuate pentru imobilul proprietatea soţilor pârâţi, iar datoria rezultată, în baza textelor citate este o datorie comună.

Apreciind că pârâta are calitate procesuală pasivă tribunalul urmează a  schimba sentinţa apelată în sensul respingerii excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei A. A. şi admiterii în tot a acţiunii, deci, şi faţă de pârâta A.A. Urmează a o obliga pe aceasta în solidar cu pârâtul A. M. la plata sumelor de 936,75 lei către reclamantă.