Corupţie sexuală – art. 202 alin. 1 C.p. Formă continuată - situaţia de fapt. Individualizarea pedepsei.

Sentinţă penală 268 din 31.01.2012


Prin sentinţa penală nr. 268 din data de 31.01.2012 s-a dispus condamnarea inculpatului T.M. la pedeapsa de un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de corupţie sexuală, prevăzută de art. 202 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 şi art. 40 alin. 1 Cod penal, precum şi a dispoziţiilor art. 320 ind. 1 alin. 7 teza I Cod procedură penală.

Pentru a dispune astfel, instanţa a reţinut că, în fapt, într-o zi din luna noiembrie 2011, în jurul orei 14,00, partea vătămată X., în vârstă de 13 ani, elev, se îndrepta spre domiciliu după ore, împreună cu martorul A., în vârstă de 12 ani. La intrarea pe o alee pietonală dintre blocuri, au observat că erau urmaţi de inculpatul  T.M.. Când au ajuns aproape de blocul în care locuiau, inculpatul s-a apropiat de X., l-a prins de mână şi l-a tras spre el, cu cealaltă mână atingându-l prin pantaloni în zona organelor genitale şi, folosind cuvinte obscene, i-a propus minorului întreţinerea unui act sexual oral în care el, inculpatul, să aibă rol activ. Speriat de comportamentul inculpatului, partea vătămată X. a fugit în scara blocului, împreună cu martorul. La câteva zile după aceea, în jurul orei 17,00, partea vătămată Y., în vârstă de 14 ani, se deplasa împreună cu martorii B. şi C. spre un parc. La un moment dat, l-au observat în spatele lor pe inculpatul T.M., care s-a apropiat de ei în, prinzându-l pe Y. de pantaloni, cu mâna, în dreptul organelor genitale, propunându-i prin folosirea de cuvinte obscene să întreţină un act sexual oral în care inculpatul să aibă rol activ. Partea vătămată, speriindu-se, l-a împins pe inculpat şi a fugit în direcţia celei mai apropiate secţii de poliţie.

La stabilirea pedepsei, între limitele reduse potrivit art. 320 ind. 1 C.p.p., instanţa a avut în vedere că inculpatul a mai fost anterior condamnat, în mod repetat, pentru infracţiuni de furt calificat, dar şi de corupţie sexuală, ultima dată chiar în cursul anului 2011, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, săvârşind fapta în cursul termenului de încercare. Din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică rezulta că inculpatul a fost internat de 12 ori la Spitalul de Psihiatrie Socola, suferind la data examinării de deficienţă mintală uşoară cu tulburări de comportament, având un coeficient de inteligenţă de 65-67, comiţând însă faptele cu discernământ. Văzând antecedentele penale ale inculpatului şi raportarea sa la faptă, datele ce rezultă din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică şi circumstanţele care conturează gravitatea faptei, urmările pe termen scurt şi pe termen lung ale acesteia asupra părţilor vătămate, precum şi ecoul negativ accentuat al faptelor în rândul opiniei publice şi al membrilor comunităţii, instanţa i-a aplicat inculpatului o pedeapsă peste minimul special redus potrivit art. 320 ind. 1 Cod procedură penală.