Accesiune imobiliară. Condiţii de invocare

Hotărâre 6803 din 24.04.2013


Accesiune imobiliară. Condiţii de invocare.

Potrivit art. 482 raportat la art. 480 C.civ. din 1848, pământul este considerat lucrul principal şi proprietatea asupra lui dă dreptul şi asupra a tot ce se uneşte ca accesoriu cu acesta într-un mod natural sau artificial, proprietatea pământului cuprinzând în sine proprietatea suprafeţei şi a subfeţei lui, aşa cum dispune art. 489 C.civ.

Un astfel de accesoriu îl reprezintă şi construcţiile, proprietarul terenului dobândind prin intermediul accesiunii, ca urmare a exercitării atributelor dreptului său absolut, şi proprietatea construcţiilor aflate pe acel teren. În acest sens sunt dispoziţiile art. 492 C.civ., conform cărora „Orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut în pământ sau asupra pământului sunt prezumate a fi făcute de către proprietarul acelui pământ, cu cheltuiala sa şi că sunt ale lui, până ce se dovedeşte din contră.”

 

Judecătoria Craiova  - Sentinţa Civilă nr. 6803/24.04.2013

Prin  acţiunea  înregistrată  la  data  de  13.02.2013 reclamanţii  G. T. I.  şi  G. G. C. au  chemat în judecată pe  pârâtul Municipiul Craiova prin Primar, solicitând  ca  prin  hotărârea  ce  se  va  pronunţa  să se constate dobândirea dreptului de proprietate ca efect al accesiunii imobiliare artificiale asupra imobilelor-construcţie casă de locuit şi anexă gospodărească, edificate pe terenul proprietate lor, situat în Craiova,  T (...), P (...) jud. Dolj.

În fapt, reclamanţii au dobândit dreptul de proprietate asupra terenului intravilan situat în Craiova,  T (...), P (...) jud. Dolj, în suprafaţă de 928 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 25904 a localităţii Craiova, având numărul cadastral provizoriu (...), conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2203 din 07.11.2003 de BNP  P. E.  şi a achitat la zi impozitul aferent.

Pe terenul menţionat au edificat în anul 2010 un imobil – construcţie cu destinaţia de locuinţă, cu o suprafaţă utilă de circa 32 mp, compusă dintr-o cameră de locuit, o baie, o bucătărie, construită din lemn şi acoperită cu ţiglă şi o anexă cu destinaţia de magazie, construită din lemn, pentru care nu a reuşit să obţină autorizaţie de construire.

În drept, acţiunea a fost întemeiată pe dispoz. art. 111 C.p.c., art. 488-489, art. 491 C. Civil cu referire la art. 58 din Lg. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind C. Civil.

În susţinerea acţiunii au depus la dosar contract de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2203/07.11.2003 de BNP  P. E. , certificat de nomenclatură stradală, încheierea nr. 19313 din 18.11.2003 a Biroului de carte funciară, documentaţie tehnică.

La termenul din 20 martie 2013, reclamanţii şi-au precizat acţiunea, în sensul că înţeleg să cheme în judecată şi pe numita  C. F. .

În scop probatoriu, la solicitarea reclamanţilor, prin apărător, instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri, proba testimonială şi proba cu efectuarea unei expertize tehnice extrajudiciare, specialitatea construcţii civile, având ca obiective: identificare construcţii, efectuare măsurători, întocmire schiţă şi evaluare construcţii.

În cauză au fost audiaţi martorii  U. F. şi  G. A. şi a fost depus raportul de expertiză extrajudiciară, realizat de expert  B. C. .

La data de 08.04.2013, reclamanţii au depus o nouă precizare la acţiune, în sensul că adresa actuală a imobilului este Craiova, str.  (...), jud. Dolj, conform certificatului de nomenclatură stradală eliberat de Primăria mun. Craiova, nr. 2641/13.05.2008.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2203/07.11.2003 de BNP  P. E. , reclamanta  G. T. I.  , căsătorită cu reclamantul  G. G. C. , a cumpărat de la autoarea  C. F.  , decedată la data de 18.iunie.2012 , având ca moştenitor  pârâtul C. R. A. , terenul extravilan situat în Craiova , judeţul Dolj, T (...), P (...), în suprafaţă de 928 mp, cu nr. cadastral provizoriu  (...) înscris în CF (...) a localităţii Craiova .

În prezent terenul situat în Craiova T20 P10-corp 3 ( 928 mp ; Nr.Cd.xxx/3/1/3) figurează la adresa Craiova, str.  T. nr. 19 B, astfel cum rezultă din certificatul de nomenclatură stradală nr. 2641/13.05.2008.

Conform raportului de expertiză tehnică întocmit în cauză de expert inginer  B. C. , pe acest teren se află o construcţie cu destinaţia locuinţă construita în anul 2009, având o suprafaţă utilă de 27,91 mp şi terasa cu 5,08 mp, regim parter , nu are fundaţie de beton fiind aşezată pe o placă betonată, pereţii din panouri prefabricate cu termoizolaţie din vată, acoperiş din şarpantă , învelitoare din tablă. Construcţia  este compusă din o cameră, baie, bucătărie,  şi terasă la intrare.

Din declaraţiile martorilor  U. F.  şi  G. A. instanţa reţine că reclamanţii au edificat pe terenul din Craiova, str.  T. , cu muncă şi  materialele proprii, construcţia identificată de expert inginer  B. C. .

Astfel, martorul  U. F. ,vecin cu reclamanţii a declarat că după cumpărarea terenului , în anul 2009-2010 reclamanţii  au realizat construcţia unei case la adresa Craiova, strada  T. , compusă din baie , bucătărie şi o cameră.

Din declaraţia martorului  G. A. , vecin  cu reclamanţii, instanţa reţine că reclamanţii au construit pe terenul din Craiova,, str. T. , pe care l-au cumpărat , o casă compusă din baie, bucătărie şi o cameră, în anul 2010.

În cauză sunt incidente cu privire la această construcţie edificată de reclamanţi pe terenul proprietatea lor, regulile accesiunii, privită ca prelungire legală a dreptului proprietarului lucrului considerat principal asupra a tot ce se uneşte ca accesoriu cu acest lucru, prelungire justificată de caracterul exclusiv şi absolut al dreptului de proprietate.

Astfel, potrivit art. 482 raportat la art. 480 C.civ. din 1848, pământul este considerat lucrul principal şi proprietatea asupra lui dă dreptul şi asupra a tot ce se uneşte ca accesoriu cu acesta într-un mod natural sau artificial, proprietatea pământului cuprinzând în sine proprietatea suprafeţei şi a subfeţei lui, aşa cum dispune art. 489 C.civ.

Un astfel de accesoriu îl reprezintă şi construcţiile, proprietarul terenului dobândind prin intermediul accesiunii, ca urmare a exercitării atributelor dreptului său absolut, şi proprietatea construcţiilor aflate pe acel teren. În acest sens sunt dispoziţiile art. 492 C.civ., conform cărora „Orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut în pământ sau asupra pământului sunt prezumate a fi făcute de către proprietarul acelui pământ, cu cheltuiala sa şi că sunt ale lui, până ce se dovedeşte din contră.”

Din probele administrate în cauză şi analizate anterior, rezultă că pe terenul situat în Craiova, T (…)  P (…), actual str. T. , Craiova, judeţul Dolj, înscris în CF  nr. (…) a localităţii Craiova, reclamanţii au edificat casa de locuit construită în parter, cu o suprafaţă utilă de 27,91 mp şi terasa de 5,08 mp, în anul 2009, construcţie ce a fost identificată în detaliu prin raportul de expertiză şi schiţele anexă efectuate în cauză de expertul inginer  B. C. .

Cum în speţă reclamanţii sunt, conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2203/07.11.2003 de BNP  P. E. , proprietarii terenului, aceştia devin, în temeiul accesiunii imobiliare, şi proprietarii imobilului edificat pe acest teren.

Din aceste considerente, instanţa va admite acţiunea aşa cum a fost precizată ,  şi va constata că reclamanţii au dobândit, ca efect al accesiunii imobiliare artificiale,  dreptul de proprietate asupra construcţiei edificate pe terenul situat în Craiova, str. T., judeţul Dolj, înscris în CF nr. (…) a localităţii Craiova, respectiv casa de locuit construită în regim parter, astfel cum a fost identificată prin raportul de expertiză tehnică şi schiţa anexă la acesta, întocmit de expertul tehnic judiciar inginer  B. C. , pe care instanţa îl omologhează şi care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

În baza art. 274 C.pr.civ., instanţa va lua act că nu se solicită cheltuieli de judecată.