Uzucapiune. Calitate procesuală pasivă.

Sentinţă civilă 2567 din 10.10.2007


Uzucapiunea ca mod de dobândire a proprietatii asupra

 unui imobil reprezinta o sanctiune a fostului proprietar

 care prin pasivitatea sa a facut ca timp îndelungat bunul

 sa se afle în posesia altei persoane ce s-a comportat ca

 adevarat proprietar, astfel ca  actiunea în constatarea

dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii trebuie

 sa fie solutionata în contradictoriu cu fostul proprietar.

Conform disp.art.645 C.civ. proprietatea se mai dobîndeste prin accesiune sau încorporatiune, prin prescriptie, prin lege si prin ocupatiune iar conform disp. art.1837 C.civ. prescriptia este un mijloc de a dobîndi proprietatea sau de a se elibera de o obligatie, sub conditiile determinate prin lege.

Uzucapiunea, ca mod de dobândire a proprietatii asupra unui imobil, reprezinta o sanctiune a fostului proprietar care prin pasivitatea lui a facut ca timp îndelungat bunul sa se afle în posesia altei persoane ce s-a comportat ca adevarat proprietar.Ca atare este necesar ca actiunea în constatarea dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii sa fie solutionata în contradictoriu cu fostul proprietar.

Prin Sent. Civ. nr. 2567/10.10.2007 Judecatoria Bals a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtului Consiliul Local S. si a respins actiunea reclamantului S.D. ca fiind îndreptata împotriva unei persoane fara calitate.

S-a retinut ca reclamantul a dobândit terenul prin cumparare de la vânzatorii S.F. si M. F. dar a chemat în judecata în calitate de pârât Consiliul Local S., care nu are calitatea de fost proprietar si deci nu se impune a suporta  sanctiunea prevazuta de art.1837 C.civ., neavînd calitate procesuala pasiva.

Data publicarii pe site: 09.11.2007