Aspecte privind stabilirea pensiei de întreţinere

Sentinţă civilă 73 din 04.07.2012


Prin cererea adresata acestei instanţe şi înregistrată sub nr.40/181/2012 la data de 18.01.2012, reclamanta a chemat în judecată pe pârâtul S. D. pentru ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorilor S. R.-V., născut la data de 22.01.2004 şi S. C.-O., născut la data de 21.05.2005.

In motivarea acţiunii, s-a arătat că din relaţia reclamantei cu pârâtul au rezultat minorii S. R.-V. şi S. Co.-O., iar de aproximativ 2 ani pârâtul refuză să contribuie material la creşterea şi educaţia acestora.

În dovedirea acţiunii reclamanta a depus la dosarul cauzei copie după: certificatele de naştere ale minorilor, actul de identitate al reclamantei.

Cererea este scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar in condiţiile art.15 alin.1 lit.c din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru si art.1 alin.2 din O.G.nr.32/1995 privind timbrul judiciar.

Pârâtul a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională prin care a solicitat încredinţarea spre creştere şi educare a celor doi minori.

În cadrul cercetării judecătoreşti, în temeiul art.167 Cod proc. civ., instanţa a încuviinţat şi a administrat proba cu martorii Z. C., B. I., M. I. C., H. I., declaraţiile fiind consemnate şi ataşate la dosar şi proba cu interogatoriile părţilor, interogatoriile fiind consemnate şi ataşate la dosar.

De asemenea, instanţa a dispus efectuarea rapoartelor de anchetă psihosocială la domiciliile părţilor, cu privire la creşterea şi educarea minorilor, răspunsurile fiind înaintate şi ataşate la dosar (filele 23-24 dosar).

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta prin cererea de chemare în judecată adresata acestei instanţe şi înregistrată sub nr.40/181/2012 la data de 18.01.2012, a chemat în judecată pe pârâtul S. D. pentru ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorilor S. R.-V., născut la data de 22.01.2004 şi S. C.-O., născut la data de 21.05.2005.

Conform certificatelor de naştere ale celor doi minori (filele 3,4 dosar), instanţa reţine că aceştia, nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, iar potrivit disp. art. 499 Cod civil tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

Potrivit dispoziţiilor art. 531 alin.1 Cod civil dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei, astfel că având în vedere că, au crescut atât nevoile reclamantului cat si veniturile paratului urmează a fi majorat nivelul pensiei de întreţinere.

În ceea ce priveşte nivelul pe care îl va avea pensia de întreţinere, instanţa reţine că pârâtul nu este încadrat în muncă, însă acest fapt nu îl exonerează de obligaţia de a contribui la întreţinerea minorilor, obligaţia de întreţinere fiind imperativ prevăzută de lege. Astfel, se prezumă existenţa unor venituri din muncă ale pârâtului, deoarece altfel nu s-ar explica cum aceasta îşi asigură el însuşi existenţa.

În speţă, întrucât nu s-a dovedit că pârâtul ar fi angajat în muncă, pensia de întreţinere va fi stabilita prin raportare la salariul minim pe economie.

Având în vedere cele arătate, precum şi dispoziţiile art. 529 alin. 2 C. civ., potrivit cărora atunci când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii, instanţa urmează să admită acţiunea şi să oblige pârâtul (tată) să plătească reclamantei (mamă) suma de câte 81 lei lunar pentru fiecare minor, (în total suma de 162 lei), cu titlu de pensie de întreţinere în favoarea minorilor S. R.-V., născută la data de 22.01.2004 şi S. C.-O., născută la data de 21.05.2005, cu începere de la data de 18.01.2012 şi până la majoratul acestora.

Cu privire la cererea reconvenţională formulată de către pârât de a-i fi încredinţaţi cei doi minori, instanţa reţine, avându-se în vedere disp. art. 400 şi art.448 Cod civil, că părţile sunt despărţite în fapt, că  interesul superior al minorului presupune, ca acesta să locuiască şi să fie în aproprierea persoanelor de care este legat afectiv, astfel încât dezvoltarea sa fizică, morală şi socială să nu fie afectată de diferiţi factori, cum ar fi schimbarea bruscă a mediului în care locuieşte în prezent şi ţinând cont de concluziile rapoartelor de anchetă psihosocială, de faptul că minorii S. R.-V., născut la data de 22.01.2004 şi S. C.-O., născut la data de 21.05.2005, de la despărţirea părţilor au rămas în grija mamei care se ocupă de creşterea şi educarea lor, pârâtul nefăcând dovada susţinerilor din cererea formulată, instanţa va respinge cererea reconvenţională, ca nefondată.

Instanţa va lua act că nu se solicită cheltuieli de judecată.

Domenii speta