Reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul Legii fondului funciar se face, potrivit art.8 din Legea 18/1991, republicată şi modificată, numai în favoarea foştilor proprietari ai terenului sau a moştenitorilor acestora, ca urmare a unei cereri...

Sentinţă civilă XXX din 08.02.2008


Prin SENTINTA  CIVILA NR.x/08.02.2008 pronuntata in dosar nr. x/182/2007

 s-a respins cererea reclamantilor L I si L V, împotriva pârâtilor Comisia locala G. de aplicare a Legii fondului funciar si Comisia Judeteana M. de aplicare a Legii fondului funciar, cerere prin care au solicitat modificarea titlului de proprietate nr. x/82/05.09.1995 eliberat în favoarea lor de catre cele doua comisii de fond funciar, pentru suprafata de 4 ha si 8028 mp., în sensul suplimentarii suprafetei cu suprafata de 3280 mp., înscrisa în CF nr.x G. cu nr. top. x, sau eliberarea unui titlu de proprietate pentru aceasta suprafata de teren.

 Instanta a retinut urmatoarele:

 Prin cererea formulata si înregistrata la Comisia locala G. sub nr. x/18.03.1991, reclamantii au solicitat, în baza Legii 18/1991, nerepublicata, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 4 ha teren agricol, depunând în dobândirea dreptului de proprietate, un act de partaj.

În urma cererii reclamantilor li s-a eliberat titlu de proprietate nr. x/82/1995, a carei completare s-a solicitat prin prezenta cerere.

Asa cum au aratat reclamantii prin cererea de chemare în judecata, acestia nu au solicitat în baza Legii 18/1991, si nici ulterior, reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului înscris în CF nr.x G.

Ori reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar, se poate face numai ca urmare a unei cereri adresate comisiei locale în a carei raza teritoriala se regaseste terenul solicitat, conform art.9 din Legea 18/1991, republicata si modificata.

Terenul solicitat a fi inclus în titlul de proprietate a apartinut bunicilor materni ai reclamantei. Astfel, numai daca reclamanta ar fi formulat cerere în baza Legii fondului funciar cu privire la terenul în litigiu, s-ar fi considerat ca a acceptat succesiunea bunicilor sau, pentru ca numai prin aceasta cerere ar fi fost considerata repusa de drept în termenul de acceptare a succesiunii, conform art. 13 din Legea 18/1991.

În lipsa acestei cereri reclamanta nu a acceptat succesiunea bunicilor sai si deci nu i se poate reconstitui dreptul de proprietate, în calitate de mostenitoarea acestora, asupra terenului în litigiu.

Reclamantul L I nu este îndreptatit la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului din CFnr.x G. întrucât nu este mostenitorul lui N. S. si S., nefiind ruda cu acestia. N. S. si S. sunt bunicii materni ai reclamantei. Reclamanta si reclamantul sunt soti.

Reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul Legii fondului funciar se face, potrivit art.8 din Legea 18/1991, republicata si modificata, numai în favoarea fostilor proprietari ai terenului sau a mostenitorilor acestora, ca urmare a unei cereri. În categoria mostenitorilor intra numai rudele defunctului.

Prin  urmare reclamantului L I nu i se poate reconstitui dreptul de proprietate, nu pentru ca nu a formulat cerere cu privire la terenul în litigiu ci pentru ca nu este ruda cu fostii proprietari ai acestuia, anterior cooperativizarii, N. S. si S..