Criterii de individualizare a pedepselor penale

Sentinţă penală 115 din 25.03.2008


Domeniu: Individualizare

Tip: sentinta

Nr. 115/25.03.2008

Autor: Judecatoria Adjud, complet penal

Criterii de individualizare a pedepselor penale

Inculpatul V.G. a fost trimis in judecata pentru infracţiunea de ameninţare, prev. de art.193 al.1 din C.p. constând în aceea că în sera zilei de 29.04.2007 , fiind sub influenţa băuturilor alcoolice , a ameninţat-o pe partea vătămată V.M. că o va omorî împreună cu copii aceştia şi a alungat-o pe acesta şi pe cei patru copii minori din locuinţă.

Inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă de patru luni închisoare, pentru infracţiunea de ameninţare, prev. de art.193 al.1 din C.p. cu aplicarea art. 81-82 C.pen.

S-a retinut ca in seara zilei de 24.09.2007 când a venit acasă în aceeaşi stare a început să înjure şi să ameninţe cu moartea pe soţia sa Vîrlan Mariana ce nu se afla atunci la domiciliu. Inculpatul se plimba prin curte agitat având asupra sa o bâtă şi un cuţit afirmând că dacă partea vătămată se întoarce acasă o va omorî. Aceste acte comise în prezenţa copiilor săi minori au fost auzite de partea vătămată care se întorcea acasă. Aceasta , cunoscând caracterul violent al inculpatului şi auzind ameninţările acestuia , s-a ascuns în grădină împreună cu copii până la ora 2 noaptea când inculpatul adormise.

Având în vedere situaţia reţinută, dovedită prin declaraţiile părţii vătămate şi martorului,  s-a constatat ca în drept, fapta inculpatului  de a ameninţa cu moartea pe partea vătămată, în condiţiile în care avea asupra sa un cuţit şi o bâtă, pe fondul unei stări  de ebrietate şi a unui comportament agresiv anterior , ameninţări care au fost de natură să o alarmeze pe aceasta, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de ameninţare.

La alegerea pedepsei , precum şi la individualizarea cuantumului acesteia, instanţa a avut în vedere criteriile prev. de art. 72 C.pen., pericolul social concret al faptei săvârşite, determinat atât de modul de producere, cât şi de importanţa valorilor sociale afectate, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru această infracţiune, datele ce caracterizează persoana inculpatului , dar şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

În concret, instanţa a constatat ca  inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a prezentat la toate termenele din timpul judecăţii, a recunoscut comiterea faptei în declaraţia de la urmărirea penală, dar actele sale au fost comise împotriva unui membru al familiei şi în prezenţa mai multor copii.