Fond funciar

Sentinţă civilă 2691 din 02.02.2012


Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei B sub nr. X/2012, la data de 29.05.2012, reclamantii N S si N E au chemat in judecata pe paratii Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara V si Municipiul B, solicitand rectificarea inscrierilor din cuprinsul Cartii Funciare privind imobilul situat in B, str. D nr.X, jud. V, format din teren in suprafata de 200 mp, fara constructii, cu numar cadastral provizoriu X, precum si imobilul format din teren situat pe str. D nr. X si avand numar cadastral X, deoarece suprafetele nu corespund situatiei reale.

In motivarea in fapt a cererii, reclamantii au aratat ca au cumparat prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 989 din 16.03.2010, de la Municipiul B, terenul in suprafata de 200 mp (real masurat 202 mp), situat in B, str. D nr.X, cu numar cadastral provizoriu X, mentionat mai sus.

Reclamantii au mai aratat ca au intentat proces avand ca obiect uzucapiune, pentru o suprafata de teren situat in vecinatatea terenului mentionat mai sus, dosarul fiind inregistrat pe rolul Judecatoriei B, sub nr. X/2012. Cu ocazia efectuarii expertizei topografice in dosarul respectiv, s-a constatat ca numarul cadastral X si numarul cadastral X se suprapun virtual peste masuratorile efectuate cu privire la terenul ce a facut obiectul uzucapiunii, suprapunerea fiind determinata de masuratorile gresite efectuate de persoana autorizata care a intocmit planurile de amplasament pentru numerele cadastrale mentionate, care nu sunt in concordanta cu realitatea din teren.

Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 36-39 din Legea nr. 7/1996.

Reclamantii au anexat in scop probatoriu copii de pe raportul de expertiza topografica (anexe), intocmit in dosarul nr. X/2012 de expertul X, contract de vanzare – cumparare, incheiere de carte funciara, extras de carte funciara, plan de amplasament si delimitare a imobilului, plan cadastral.

La solicitarea instantei, de a preciza ce inscriere solicita sa fie rectificata, reclamantii au aratat ca solicita ca instanta sa constate ca inscrierea in cartea funciara a imobilului cumparat de la Municipiul B si a imobilului cu numarul cadastral X nu este in concordanta cu realitatea si sa se rectifice cartea funciara.

Prin intampinarea formulata de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara V (fila 52), acesta a lasat la aprecierea instantei modul de solutionare a cererii si a aratat ca prin incheierea nr. 2255 din 25.02.2010 a fost inscrisa in cartea funciara, cu numar cadastral provizoriu X suprafata de 200 mp teren situat in B, str. D nr. 1, parcela 4, dobandit de reclamanti in baza contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 989 din 16.03.2010. Ulterior, cand a fost depus spre avizare raportul de expertiza intocmit de expertul X, s-a constatat ca numarul cadastral X si numarul cadastral X se suprapun virtual peste masuratorile efectuate pentru identificarea imobilului ce face obiectul uzucapiunii.

Au fost administrate proba cu inscrisuri si cercetare la fata locului.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:

Reclamantii au dobandit, prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 989 din 16.03.2010, incheiat cu Municipiul B, terenul in suprafata de 200 mp (real masurat 202 mp), situat in B, str. D nr.1, avand numar cadastral provizoriu X.

In raportul de expertiza topografica intocmit in dosarul nr. X/2012, expertul X a constatat, in urma masuratorilor efectuate cu privire la terenul ce a facut obiectul acelui dosar, situat in vecinatatea terenul in suprafata de 200 mp situat in B, str. D nr.1, cu numarul cadastral provizoriu X,  (in aceeasi ingraditura a reclamantilor), ca numarul cadastral X, mentionat, dar si alte numere cadastrale alaturate – 71601, 71596, 71599 – se suprapun virtual peste masuratorile efectuate de expert pentru identificarea imobilului ce face obiectul uzucapiunii.

Expertul a explicat cauza acestei suprapuneri virtuale a coordonatelor prin faptul ca persoana autorizata care a intocmit documentatia cadastrala – planurile de amplasament – pentru numerele respective, a masurat gresit, rezultand astfel o pozitie a numerelor respective, neconcordanta cu realitatea. Numerele cadastrale in cauza au fost evidentiate de expert in anexa 1 la raport, cu culoare verde (fila 7 din dosar).

Reclamantii au solicitat pe cale judiciara, rectificarea inscrierilor din cartea funciara privind imobilului cumparat de la Municipiul B si a imobilului cu numarul cadastral X, care nu sunt in concordanta cu realitatea, invocand dispozitiile art. 36-39 din Legea cadastrului nr. 7/1996.

In ceea ce priveste dispozitiile legale incidente in cauza, instanta retine urmatoarele:

Potrivit art. 33 din Legea cadastrului nr. 7/1996,  se poate cere rectificarea sau modificarea inscrierii din cuprinsul cartii funciare, daca aceasta inscriere nu corespunde cu situatia juridica reala.

Potrivit alin. 2, rectificarea consta in: ,,radierea, indreptarea sau mentionarea inscrierii oricarei operatiuni, susceptibila a face obiectul unei inscrieri in cartea funciara.”

Alin.4 - ,,Rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila, prin declaratie autentica, fie in caz de litigiu, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

(5) Erorile materiale savarsite cu prilejul inscrierilor in cartea funciara pot fi indreptate la cerere sau din oficiu”.

Art. 34 stabileste conditiile in care poate fi ceruta rectificarea inscrierilor din cartea funciara si anume, daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca:

,,1. inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil;

2. dreptul inscris a fost gresit calificat;

3. nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea;

4. inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.”

De asemenea, art. 36 prevede ca ,,actiunea in rectificare, intemeiata pe nevalabilitatea inscrierii, a titlului ce a stat la baza acesteia sau pe gresita calificare a dreptului inscris, se va putea indrepta si impotriva tertelor persoane care si-au inscris un drept real, dobandit cu buna-credinta si prin act juridic cu titlu oneros, bazandu-se pe cuprinsul cartii funciare, in termen de trei ani de la data inregistrarii cererii de inscriere formulata de dobanditorul nemijlocit al dreptului a carui rectificare se cere, afara de cazul cand dreptul material la actiunea de fond nu s-a prescris”.

Fata de dispozitiile legale citate mai sus, instanta constata ca rectificarea cartii funciare are ca efect inlaturarea sau indreptarea unei operatiunii juridice pentru motivele prevazute de art. 34: actul in temeiul caruia operatiunea s-a efectuat nu a fost valabil, dreptul a fost gresit calificat ori nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a lui, incetand astfel efectele titlului de proprietate. Un alt motiv, invocat si de reclamanti, se refera la inscrierea care nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului, insa reclamantii confunda situatia juridica, ce face obiectul rectificarii, cu o situatie ce rezulta din documentatia cadastrala si care nu priveste fondul dreptului reclamantilor, ci elemente pur tehnice care pot fi indreptate de catre Biroul teritorial de cadastru in baza raportului de expertiza judiciara topografica intocmit in dosarul nr. X/2012 care a fost avizat de OCPI V, masuratorile efectuate fiind, prin urmare, corecte, precum si in baza sentintei civile nr. 2273 din 04.09.2012, pronuntata in cauza respectiva.

Rectificarea cartii funciare presupune intotdeauna o verificare

de fond a dreptului, fiind o operatiune juridica, prin care se urmareste sa se puna in acord cartea funciara cu situatia juridica reala a unui imobil, ce nu se impune in prezenta cauza.

Prin urmare, starea de fapt expusa nu se incadreaza in situatiile avute in vedere de legiuitor, iar documentatia cadastrala nu face obiectul unei inscrieri in cartea funciara, in sensul prevazut de lege, obiectul inscrierilor avandu-l doar actele juridice, or documentatia cadastrala nu reprezinta act juridic.

Pentru motivele de fapt si de drept aratate, instanta va respinge actiunea reclamantilor.

3