Inregistrare stare civila

Sentinţă civilă 871 din 27.03.2013


Cu nr.727 din 07.02.2013 s-a inregistrat cererea prin care reclamanta H Ya chemat in judecata Primaria B – Oficiul de stare civila solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna completareaactului de naitere 1170 din 26.07.2004 ii aactului de naitere 1169 din 26.07.2004, transcrise in registrele de naitere ale Municipiului B, privind pe H M ii H N cudatele privindnumele de familie al tatalui copilului, numele de familie al mamei copilului, rubrici care nu au fost completate .

Motivand cererea reclamantul a sustinut ca actele de naitere ale celor doi copii minori au fost transcrise la Primaria B in anul 2004 ii nu a fost inscris numele de H, numele comun al parintilor minorilor. Naiterea a fost inregistrata in Turcia in data de 4 mai 2003 ii 22 aprilie 2000. La momentul transcrierii celor doua acte nu a dat importanta faptului ca nu s-a inscris numele comun al parintilor insa a constatat ca acest aspect creeaza greutati cu privire la eliberarea paiaportului, inscrierea la icoala. A depus in proba certificatele de naitere originale, extras de pe certificatul de naitere copii, traduse, copie de pe cartea de identitate, adresa nr. 34331 din 17.01.2013 emisa de Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor B.

La cererea instantei, Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor B a comunicatcu adresa nr.44132 din 21.03.2013, faptul caactul de naitere 1170 din 26.07.2004 privind pe H M a fost transcris in baza certificatului de naitere eliberat de statul Turcia ii a aprobarii IGP –D.G.E.I.P. Bnr.X, solicitata de H Y. La data de 26.07.2004 actul de naitere a fost transcris in registrele de naitere ale municipiului B ii au fost respectate rubricile certificatului de naitere eliberat de autoritatile din Turcia, eliberandu-se certificatul curubricile necompletate. Asolicitat sa se dispuna completarea actului de naitere 1170 din 26.07.2004 cu datele:Numele de familie al tatalui copilului – H; Data naiterii tatalui copilului - 11.06.1955; Locul naiterii tatalui copilului, X, X; Numele de familie al mamei copilului – H; Data naiterii mamei copilului - 01.06.1977; Locul naiterii mamei copilului, municipiulB, jud.V; Cetatenia mamei copilului – Romana; Nationalitatea mamei copilului, romana; Domiciliul mamei copilului B, jud. V,.

In baza aceloraii considerente, prin adresa 44132 din 23.03.2013, Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor B asolicitat sa se dispuna completarea actuluide naitere1169 din 26.07.2004, transcris in registrele de naitere ale Municipiului B, privind pe H N, cu urmatoarele date: Numele de familie al tatalui copilului –H; Data naiterii tatalui copilului - 11.06.1955; Locul naiterii tatalui copilului - X; Numele de familie al mamei copilului – H; Data naiterii mamei copilului -01.06.1977; Locul naiterii mamei copilului, municipiulB, jud. V; Cetatenia mamei copilului – Romana; Nationalitatea mamei copilului - romana; Domiciliul mamei copilului B, jud. V,.

Potrivit art.100 din Noul cod civil ”Anularea, completarea, modificarea sau rectificarea actelor de stare civila(1) Anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civila ii a mentiuNor inscrise pe acestea se poate face numai in temeiul unei hotarari judecatoreiti definitive.(2) Rectificarea actelor de stare civila ii a mentiuNor inscrise pe marginea acestora se poate face, din oficiu sau la cerere, numai in temeiul dispozitiei primarului de la primaria care are in pastrare actul de stare civila. (3) Starea civila poate fi modificata in baza unei hotarari de anulare, completare sau modificare a unui act de stare civila numai daca a fost formulata ii o actiune de modificare a starii civile, admisa printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva. (4) Hotararea judecatoreasca prin care se dispune anularea, completarea sau modificarea unui act de stare civila, precum ii inregistrarea facuta in temeiul unei asemenea hotarari sunt opozabile oricarei alte persoane cat timp printr-o noua hotarare nu s-a stabilit contrariul. Actul administrativ prin care s-a dispus rectificarea unui act de stare civila, precum ii inregistrarea facuta in baza lui sunt opozabile oricarei persoane pana la proba contrara.”

In temeiul art. 101 Cod civildin 2009“Inscrierea mentiuNor pe actul de stare civila, anularea, completarea, modificarea ii rectificarea unui act de stare civila sau a unei mentiuni inscrise pe acesta, dispuse prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva ori, dupa caz, prin dispozitie a primarului, se inscriu numai prin mentiune pe actul de stare civila corespunzator. In acest scop, hotararea judecatoreasca ramasa definitiva se comunica de indata, din oficiu, de catre instanta care s-a pronuntat ultima asupra fondului.”

Urmeaza sa se admita cererea in totalitate.

Domenii speta