Contestatie la executare

Sentinţă civilă 1029 din 16.04.2013


INSTANTA

Dupa ce a deliberat in secret in Camera de consiliu, conform art. 256 C.pr.civ., instanta a pronuntat urmatoarea hotarare:

I. Procedura de judecata

A.Contestatia la executare

Prin cererea inregistrata pe rolul JudecatorieiB la data de 25.02.2013 sub numar de dosarX/2013 contestatoareaS G a formulat contestatie la executarea silita pornita de executorul judecatorescB G C in dosarul de executareX la cererea creditorilor B I si B M G, solicitand anularea actelor de executare emise in dosarul mai sus mentionat.

In fapt, contestatoarea a aratat cala data de 08.02.2013executorul judecatoresc i-a comunicat ca s-a pus in executare sentinta civila nr. X pronuntata in dosarul nr. Xsi trebuie sa achite suma de 14.704,45 lei reprezentand pret in suma de3 12.500 lei, precum si cheltuielile de judecata. Sustine ca executarea inceputa de executorul judecatoresc este nelegala. Dispozitivul sentintei civile nr. X a fost completat, astfel ca a fost pronuntata sentinta civila nr. X/a1. Arata ca aceasta sentinta trebuia pusa in executare, prin aceasta stabilindu-se catoti paratii, respectiv S G, T M, T M, J A si C A vor fi obligati la plata sumei de 12.500 lei. Arata pentru sentinta civila nr. X pronuntata in dosarul nr. X/a1 care a completat dispozitivul sentintei civile ce a fost pusa in executare nu exista cererea de investire cu formula executorie si nici cererea de incuviintare a executarii silite.

In drept, contestatoareanu a invocat nici o dispozitie legala.

Contestatia la executare a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 200 lei, in temeiul art. 2 alin. 1 lit. a din Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. A fost aplicat timbrul judiciar in valoare de 3 lei, conform art. 3 din O.G. 32/1997 privind timbrul judiciar.

B. Apararile formulate

IntimatiiB I si B M G au formulat intampinare prin care au solicitat respingerea contestatiei la executare ca neintemeiata.

C. Probe

Contestatoareaa atasat inscrisuri la dosar, in temeiul art. 112 C.proc.civ., inscrisuri pe care si-a intemeiat contestatia la executare, respectiv instiintarea cu privire la infiintarea popririi (fila 5), proces verbal nr. X (fila 6), carte de identitate (fila 7), Sentinta civila nr. X de la 14.03.2011 pronuntata in dosarul nr. X(filele 11).

Intimatii au depus la dosar urmatoarele inscrisuri: carte de identitate (fila 21), Sentinta civila nr. X de la 14.03.2011 pronuntata in dosarul nr. X(fila 22), Sentinta civila nr. X pronuntata in dosarul nr. X/a1 (fila 23), Decizia civila nr. Xde la 09.11.2011 pronuntata de Tribunalul V (fila 24-28).

A fost depus la dosar dosarul de executare nr. X al executorului judecatoresc B G C.

In prezenta cauza a fost administrata proba cu inscrisurile depuse la dosar.

II.In fapt:

Analizand inscrisurile depuse la dosar instanta retine urmatoarele:

PrinSentinta civila nr. X de la 14.03.2011 pronuntata in dosarul nr. XJudecatoria B a admis actiunea formulata de reclamantii B I si B M G in contradictoriu cu paratele, fiicele lui T C, respectiv S G si C E, a dispus rezolutiunea antecontractului de vanzare cumparare incheiat la data de 10.05.2006 intre reclamantul B I si autorul paratelor T C, repunerea partilor in situatia anterioara prin restituirea, in solidar de 5 ori a pretuluisi anume suma de 12.500lei, stabilindu-se in sarcina paratelor obligatia de plata a cheltuielilor de judecata in cuantum de 700 lei.

Prin Sentinta civila nr. X de la 11.04.2011 pronuntata in dosarul nr. X/a1 s-a dispus indreptarea erorii materiale strecurata in cuprinsul sentintei civile nr. X din 14.03.2011, in ceea ce priveste numele paratei S in loc de X. Totodata, Judecatoria B a dispus completarea dispozitivului Sentintei civile nr. X din 14.03.2011, in sensul ca, vor fi obligati, in solidar, toti paratii, respectiv S G, T M si T M, J A si C E la plata sumei prevazuta in sentinta civila mentionata.

Prin Decizia civila nr. Xde la 09.11.2011 Tribunalul Vrespins recursul declarat de S G impotriva Sentintei civilenr. X din 14.03.2011 a Judecatoriei B si a sentintei civile nr. X din 11.04.2011a Judecatoriei B,hotararile judecatoresti ramanand irevocabile.

Intrucat paratii nu au executat de bunavoie obligatia stabilita prin hotarare judecatoreasca, intimatiiB I si B M G au formulat cerere de executare silitaimpotriva debitoarelor S G si C E, cererea fiind inregistrata la Biroul executorului Judecatoresc B G C, la data de 17.07.2012.

Prin incheierea de sedinta din data de 31.07.2012 pronuntata de Judecatoria B in dosarul X s-a dispus incuviintarea executarii silite a sentintei civile nr. X pronuntata de Judecatoria B.

Executorul judecatoresc B G C a stabilit prin procesul verbal nr. X cheltuieli de executare in cuantum de 1504,45 lei,in sarcina debitoarei S G. Totodata, a emis forme de executare, respectivadresa de infiintare a popririi catre tertul poprit Casa de Pensii B, jud. V din data de 04.02.2013 pentru suma totala de 14.704,45 lei reprezentandpret in suma de 12.500 lei, cheltuieli de judecata in cuantum de 700 lei si cheltuieli de executare in cuantum de 1504,45 lei.

Debitoarea S G a fost instiintata de infiintarea popririi prin adresa din 04.02.2013.

III. In drept:

In ceea ce priveste legea aplicabila sunt incidente dispozitiile art. 3 alin. 1 din Legea 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii 134/2010 privind codul de procedura civila care prevad ca, dispozitiile Codului de procedura civila se aplica numai proceselor si executarilorsilite incepute dupa intrarea acestuia in vigoare.

Intrucat executarea silita pornita de executorul judecatoresc B G C in dosarul nr. X la cererea creditorilor B I si B M Geste inceputa inainte de data intrarii in vigoare a noului cod de procedura civila (15.02.2013), sunt aplicabile prezentei contestatii la executare dispozitiile Codului de procedura civila din 1865.

Conform art. 399 alin. 1 din Codul de procedura civila, impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare.

In conformitate cu art. 373 indice 1 C.proc. civ. cererea de executare silita, insotita de titlul executoriu, se depune la executorul judecatoresc, daca legea nu prevede altfel. Acesta, in termen de cel mult 5 zile de la inregistrareacererii, va solicita instantei de executare incuviintarea executarii silite, inaintandu-i in copie cererea de executare si titlu respectiv.

IV. Solutia instantei

Raportand situatia de fapt retinuta in speta la articolele mai sus mentionate, instanta constata ca, executarea a inceput si se desfasoara cu respectarea dispozitiilor legale in materie, in baza unui titlu executoriu – hotarare judecatoreasca executorie - Sentinta civila nr. X de la 14.03.2011 pronuntata de Judecatoria B in dosarul nr. X, investita cu formula executorie si pentru care a fost incuviintata executarea silita.

Critica contestatoarei privind nelegalitatea executarii silite motivat de faptul ca trebuia pusa in executare sentinta civila nr. X pronuntata in dosarul nr. X/a1 prin care sentintacivila nr. X de la 14.03.2011 a fost completata, nu este intemeiata.

Prin sentinta civila nr. X de la 14.03.2011 pronuntata de Judecatoria B in dosarul nr. Xce a fost pusa in executare la cererea creditorilor,s-a stabilitobligatia de plata adebitoarei S G, in solidar, cu alta persoana – C E a sumelor de bani pentru care s-a pornit executarea silita (12.500 lei –pret + 700 lei cheltuieli de judecata).

Sentinta civila invocata de debitoarea contestatoare, respectiv X, a completat Sentinta civila nr. X de la 14.03.2011 pronuntata de Judecatoria B in dosarul nr. X, in sensul ca, au fost obligati, in solidar, si alti parati impreuna cu debitoarele mentionate la plata sumelor stabilite prin Sentinta civila completata.

Asadar, apare lipsita de relevanta, imprejurarea ca nu a fost pusa in executare sentinta civila nr. X pronuntata in dosarul nr. X/a1, avand in vedere caprin cele doua sentinte civile s-a prevazut solidaritatea obligatiei de plata a sumei stabilite in urma judecatii,iar prin sentintainvocata de contestatoare nua fost inlaturata solidaritatea codebitorilor.

Solidaritatea permite creditorului sa urmareasca pe oricare dintre debitorii tinuti solidar, la alegea sa, solidaritatea pasiva infatisandu-se pentru creditori ca o adevarata garantie a executarii creantei sale. Avand posibilitatea sa aleaga pe acela dintre codebitorii solidari care este mai solvabil, creditorul evita riscul divizarii urmaririi intre codebitori, in ipoteza in care unul dintre debitori ar fi insolvabil. Astfel, riscul eventualei insolvabilitati a unuia dintre codebitorii solidarinu mai este suportat de creditor, ci de codebitorul insolvabil, care a executat creanta in intregime, si care are posibilitatea sa se intoarca impotriva celorlalti codebitori pentru partea acestora.

Avand in vedere aceste consideratii teoretice, instanta apreciaza ca in mod legal a fost pornita executarea silita impotriva debitoarei S G, codebitor solidar, conform atat Sentintei civile X de la 14.03.2011 pronuntata de Judecatoria B in dosarul nr. X, cat si Sentintei civile X pronuntata in dosarul nr. X/a1, iar dinimprejurarea ca este un debitor principalrezulta ca aceasta nu poate opune creditorilor exceptia de diviziune, caracteristica fidejusiunii, debitoarea putand fi urmarita pentru intreaga datorie.

In raport de consideratiile invocate, criticile referitoare la lipsa investirii cu formula executorie si a incuviintarii executarii silite a sentintei civile X pronuntata in dosarul nr. X/a1 nu sunt intemeiate.

Pe de alta parte, instanta, verificand in temeiul rolului activ prevazut de art. 129 C.proc. civ.legalitatea executarii, apreciaza ca nu se releva nici un motiv de anulare a executarii silite care ar putea fi invocate de instanta din oficiu.

Pentru aceste motive, instanta urmeaza sa respinga contestatia la executare formulata de contestatoarea debitoare S G in contradictoriu cu intimatii B I si B M G si tertul poprit Casa Locala de Pensii, ca neintemeiata.

Fata de solutia la care a ajuns instanta in urma deliberarii instanta urmeaza sa respinga cererea privind cheltuielile de judecata ca neintemeiata.

4