Rezoluţiune contract

Sentinţă civilă 2127 din 29.02.2012


Obiect: rezoluţiune contract

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău la data de ….. sub nr……, reclamanţii TC, TA au chemat în judecată pe pârâţii MC, MM solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună rezoluţiunea contractului de întreţinere cu rezerva uzufructului viager autentificat sub nr……  la BNP ZE, cu cheltuieli de judecată .

În motivarea cererii, reclamanţii au arătat că în urma convenţiei încheiate între părţi ,pârâţii şi-au asumat obligaţia să asigure întreţinere pe tot parcursul vieţii şi să suporte cheltuielile de înmormântare şi pomenile ulterioare  ; că sunt persoane în vârstă şi foarte bolnavi ; până la sfârşitul anului 2008 s-au înţeles relativ bine ; din …..relaţiile s-au deteriorat grav întrucât pârâţii nu au urmărit decât să îi deposedeze de bunurile mobile şi imobile pe care le aveau ; că l-a trecut pe pârâtul MC ca împuternicit pentru contul deschis la …. pentru suma de 24.000 lei şi acesta i-a retras banii , că soţia sa a fost înşelată să meargă la notar cu privire la locurile de veci ; în ianuarie …. pârâţii au sustras suma de 7000 de lei ; pârâţii îi înjură şi îi ameninţă făţiş şi la telefon . .

În drept, cererea  nu a fost întemeiată .

Pârâţii  au formulat întâmpinare arătând că i-au cunoscut pe reclamanţi în …. că le-au acordat o întreţinere corespunzătoare  ; după încheierea contractului le-a acordat întreţinere , le-a deratizat apartamentul , le-au pregătit mâncare şi le făceam aprovizionarea cu alimente , medicamente , curăţenie în apartament , cumpăra reţetele necesare pentru amândoi , le-a cumpărat bunuri mobile pentru mobile ; le-a schimbat instalaţia sanitară , a cumpărat centrală termică , a suportat cheltuieli de întreţinere a apartamentului plătind facturi de gaze , lumină  , apă ; în repetate rânduri i-a dus la spital ; o rudă îndepărtată sau o cunoştinţă de-a lor îi determină să întrerupă orice legătură cu ei ; din …. nu u putut să le acorde întreţinere întrucât reclamanţii au refuzat categoric ; nu corespunde adevărului că i-au sustras banii reclamanţilor .

În drept au fost invocate dispoziţiile art 115 c pr civ .

La data de …. , reclamantul TC a solicitat instanţei obligarea pârâţilor la recuperarea banilor însuşiţi de aceştia , cât şi dobânzile , recuperarea mormintelor de la cimitirul central , obligarea despăgubirilor de 100.000 lei

În şedinţa publică din data de …. , reclamantul TC a solicitat obligarea pârâţilor la plata sumelor de 24.000 lei şi dobândă legală , 100.000lei şi 10.000 lei .

La data de …. , reclamanţii au precizat că solicită doar rezilierea contractului de întreţinere .

În şedinţa din data de …. , instanţa a luat act de renunţarea reclamanţilor  la judecata capetelor de cerere privind recuperarea mormintelor , a lucrurilor de înmormântare şi a daunelor morale

În cursul judecăţii s-a administrat proba cu înscrisuri, proba testimonială, proba cu interogatoriul pârâtului. Au fost audiaţi martorii MC şi IA(pentru reclamant) şi martorii  PI  pentru pârât. S-a luat interogatoriul pârâţilor şi al reclamantului TC.

 Analizând materialul probator administrat in cauză, instanţa reţine următoarele:

În fapt, la data de …. , a fost încheiat contractul de vânzare cumpărare  autentificat sub nr. ….la Biroul Notarial Public ZE , prin care reclamanţii TC, TA au transmis pârâţii MC, MM nuda proprietate asupra apartamentului situat în ….. compus din 2 camere şi dependinţe , cu o suprafaţă utilă de 40,06 mp .

În schimbul nudei proprietăţi asupra apartamentului debitorii obligaţiei de întreţinere s-au obligat să acorde creditorilor obligaţiei de întreţinere , îngrijire şi întreţinere pe tot timpul vieţii constând –cu titlu enunţiativ – în hrană , îmbrăcăminte , încălzit,  iluminat , medicamente , spitalizare şi alte prestaţii în natură după nevoile zilnice , iar la deces s-au obligat să suporte cheltuielile de înmormântare şi toate pomenirile ulterioare după datina locului .

În drept, din punct de vedere al naturii juridice a contractului încheiat între părţi, instanţa reţine că, faţă de scopul principal urmărit de părţi, conţinutul şi caracterele contractului încheiat între părţi, acesta reprezintă un contract de întreţinere.

Întrucât contractul de întreţinere este un contract nenumit, în caz de neexecutare a obligaţiei de întreţinere instanţa apreciază ca incidente dispoziţiile dreptului comun pentru contracte bilaterale, adică art. 1020-1021 Cod civil.

Cum instanţa de judecată este ţinută să facă o calificare de drept corectă a sancţiunii aplicabile în caz de neexecutare culpabilă a obligaţiei de întreţinere , în temeiul art 129 c pr civ ,  că în ciuda faptului că în acţiunea iniţială reclamanţii au înţeles să investească cu o acţiune de reziliere a contractului de întreţinere  , instanţa constată că este investită cu analiza unei rezoluţiuni de contract de întreţinere .

Pentru a interveni rezoluţiunea se cer îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: una din părţi să nu-şi fi executat obligaţiile ce-i revin, neexecutarea să fi fost imputabilă părţii care nu şi-a îndeplinit obligaţia, debitorul obligaţiei neexecutate să fi fost pus în întârziere.

Cu privire la condiţia punerii în întârziere, instanţa reţine că potrivit dispoziţiilor art. 1079 pct. 3 Cod civil debitorul este de drept în întârziere datorită caracterului alimentar al prestaţiei la care se obligă debitorii şi care trebuie să fie efectuată în mod succesiv, termenele stipulate pentru executare având un caracter esenţial.

În ceea ce priveşte condiţia neexecutării, instanţa reţine că reclamantul TC a recunoscut cu prilejul interogatoriului că pârâţii i-au însoţit vizite medicale la cardiologie , neurologie , oftalmologie şi stomatologie , că i-a ajutat la deratizare apartamentului , ulterior la menajul casei , că le cumpărau medicamente . Reclamantul a susţinut însă că medicamentele , alimentele , facturile la iluminat şi încălzit erau plătite din banii reclamanţilor , nu ai pârâţilor , că într-adevăr serviciile erau prestate de către aceştia dar nu cu banii pârâţilor .

Din declaraţiile martorilor pârâţilor instanţa reţine că pârâţii achiziţionau medicamente pentru reclamanţi , că pârâtul se ducea de 2-3 ori pe zi acasă la reclamant cu diverse sacoşe , că pârâta făcea curăţenie în apartamentul reclamanţilor .

Din declaraţia martorului MC instanţa reţine reclamanţii erau aceia care dădeau banii pentru plata întreţinerii la asociaţia de proprietari , la gaz şi pentru medicamente .

Cu prilejul interogatoriului pârâta MM a recunoscut facturile de telefon , cablul erau achitate de  reclamanţi , necontestând că menţiunile făcute pe facturile depuse de reclamanţi le aparţin pârâţilor .Din declaraţia martorului MC, instanţa reţine că pentru că bătrânul nu vedea să scrie , pârâtul era cel care făcea decontul cheltuielilor , scrisul de pe facturile EON aparţinându-i acestuia din urmă . Cu privire la faptul că chitanţele privind plata utilităţilor sunt în posesia reclamanţilor , pârâţii au arătat că după ce le achitau lăsau chitanţele în posesia reclamanţilor , însă  instanţa consideră că proba plăţii se poate face prin chitanţe liberatorie şi cel care are posesia chitanţei se prezumă că a  fi efectuat plata .

Elementul esenţial care poate fi avut în vedere de instanţa pentru a stabili dacă este sau nu oportună  sancţiunea rezoluţiunii constă în gravitatea neexecutării obligaţiei asumate , care se apreciază în raport de obligaţiile contractuale , considerate în acord cu voinţa părţilor . Rezoluţiunea va fi pronunţată în toate cazurile în care din cauza importanţei neexecutării , contractul este lipsit de însuşi fundamentul sau scopul său .

Instanţa reţine că plata  întreţinerii , a gazului şi a medicamentelor de către pârâţi este o obligaţie  esenţială care trebuia respectată de către pârâţi , că altfel elementul aleatoriu specific contractului de întreţinere este înfrânt , constatând astfel  că pârâţii nu şi-au îndeplinit obligaţia de a le  asigura reclamanţilor cele necesare unui trai normal şi decent .

În privinţa celei de-a treia condiţii necesare pentru a se putea dispune rezoluţiunea, respectiv neexecutarea sa fie imputabilă pârâtului, instanţa reţine că sancţiunea rezoluţiunii contractului de întreţinere se poate dispune numai dacă din culpa debitorului, creditorul nu a primit întreţinerea cuvenită, aspect care rezultă de altfel din probele administrate. Astfel, întreţinerea reclamanţilor presupunea un ajutor continuu din partea pârâţilor obligaţia de întreţinere având caracter permanent şi nu discontinuu.

Faţă de aceste considerente, rezultă că neexecutarea obligaţiei de întreţinere este imputabilă pârâţilor, situaţie în care sunt aplicabile dispoziţiile art.1020 şi 1021 C.civ. Instanţa urmează a admite acţiunea sub acest aspect şi a dispune rezoluţiunea contractului de întreţinere autentificat sub nr. …. la BNP ZE.

În baza art 274 c pr civ , constatând culpa procesuală a pârâţilor , îi va obliga pe aceştia la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 7141,3 lei reprezentând taxe de timbru şi onorariu avocat .