Actiune în revendicare. Obligatie de a face.

Sentinţă civilă 77 din 22.01.2009


Sentinţa civilă nr. 77

Şedinţa publică din 19.01.2009

Acţiune în revendicare. Obligaţie de a face.

Atunci când din probele administrate în cauză rezultă că reclamanta  este proprietară asupra terenului în litigiu dreptul de proprietate fiindu-i reconstituit  printr-un titlu de proprietate emis  în baza  legislaţiei funciare şi că  acest drept de proprietate este întabulat iar pârâta ocupă  terenul în litigiu, instanţa va aprecia  ca întemeiată acţiunea în revendicare, urmând să o admită şi să oblige pârâta să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie terenul identificat potrivit raportului de expertiză, în acelaşi timp pârâta  urmând să fie obligată să demoleze construcţiile aflate pe acest teren, iar în cazul în care obligaţia de a face  nu este îndeplinită de bună-voie,  reclamanta va fi abilitată să demoleze aceste construcţii pe cheltuiala pârâtei.

În drept se vor avea în vedere următoarele dispoziţii legale: art. 480 C.civ, art. 1073 C.civ şi  art. 1077 C.civ

Prin cererea înregistrată pe rolul Jud. Motru sub nr. 1852/263/2008 recl. C. M.-R. a chemat în judecat pârâta SC Întreprinderea X SA Tg.Jiu solicitând instanţei ca, prin sentinţa ce se va pronunţa să fie obligată pârâta să-i lase în deplină proprietate şi liniştită posesie un teren în suprafaţă de 3000 mp şi să-şi ridice sau să-şi demoleze baraca  şi gardul amplasate pe acest teren ori să fie abilitată reclamanta  să demoleze construcţiile respective  pe cheltuiala pârâtei.

În motivarea cererii  a arătat reclamanta  că este proprietara terenului pe care-l revendică,  fiindu-i eliberat un titlu de proprietate.

A mai arătat reclamanta că terenul este ocupat de pârâtă  care refuză să-l elibereze.

În drept cererea reclamantei a fost întemeiată pe disp. art. 480, 483, 1073 şi 1077 C.civ. .

În dovedirea cererii reclamanta a depus la dosarul cauzei înscrisuri şi a solicitat administrarea probei cu expertiza tehnică, probe care  fiind considerate utile cauzei au fost încuviinţate de instanţă.

Ulterior, reclamanta şi-a precizat cererea arătând că  terenul în suprafaţă de 3000 mp face parte dintr-o suprafaţă mai mare de 5805 mp situată în tarlaua 2 parcela 1/4, potrivit  Titlului de proprietate  1501171 din 9.09.2008.

Legal citată, pârâta nu a formulat întâmpinare  şi prin reprezentant consilier juridic, la termenul de judecată din 27.10.2008 au fost aduse  la cunoştinţă  precizările de acţiune.

Raportul  de expertiză tehnică a fost întocmit de expert  V. N..

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Potrivit  raportului de expertiză tehnică întocmit în cauză, terenul revendicat  are suprafaţa de  2938 mp,  şi face parte din suprafaţa de 5805 mp situată în tarlaua 2, parcela 1/4, cu vecini: N – DJ 673, S – rest proprietate reclamantă, E – moşt. D. E., V – rest proprietate reclamantă.

Din acelaşi raport de expertiză rezultă că  terenul face parte din Titlul de proprietate nr. 1501171  din 9.09.2008,  că  este ocupat  de pârâtă  şi se află amplasate mai multe construcţii proprietatea pârâtei.

Din înscrisurile depuse la dosar rezultă că  terenul în litigiu  este înscris în C.F.  cu nr. 186 a comunei B. fiind  întabulat dreptul de proprietate pe numele reclamantei, întabulare dispusă  prin Încheierea  42180 din 28.11.2008 a O.C.P.I. Gorj.

Potrivit art. 480 C.civ.  proprietatea este dreptul unei persoane de a dispune şi a se bucura de un lucru, în mod exclusiv şi în limitele determinate de lege.

Potrivit art. 1073 C.civ. creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea obligaţiei.

Art. 1077 C.civ.  stabileşte că neîndeplinirea obligaţiei de a face de către debitor  creează  în sarcina creditorului dreptul de a fi autorizat pentru ducerea la îndeplinire a obligaţiei.

În cauza de faţă  din  probatoriul mai sus arătat  rezultă  că reclamanta  este proprietară asupra terenului în suprafaţă de 2938 mp, dreptul de proprietate fiindu-i reconstituit  printr-un titlu de proprietate emis  în baza  legislaţiei funciare şi că  acest drept de proprietate este întabulat.

Mai rezultă şi că  pârâta ocupă  terenul în litigiu  şi mai sus identificat.

Aşa fiind,  instanţa va aprecia  ca întemeiată cererea reclamantei urmând să o admită şi să oblige pârâta să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie suprafaţa de teren de 2938 mp identificată potrivit raportului de expertiză (fila 30), în acelaşi timp pârâta  urmând să fie obligată să demoleze construcţiile aflate pe acest teren, iar în cazul în care obligaţia de a face  nu este îndeplinită de bună-voie, abilitează reclamanta să demoleze aceste construcţii pe cheltuiala pârâtei.

Potrivit art. 274 C.p.civ. va fi obligată pârâta la plata cheltuielilor de judecată reprezentând  onorariu expert, onorariu avocat şi taxă judiciară de timbru.