Tâlhărie

Sentinţă penală 296 din 19.09.2013


Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei de către inculpaţi, prev. de art.320 cod procedură penală.

Prin sentinta penala  nr. 296/19.09.2013, pronunţată de Judecătoria Reşiţa în dosarul nr.3811/290/2013, definitiva prin respingerea recursului declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, de inc. P.G, F.A.D., M.S.I. şi B.F şi partea civilă P.M., conform dec. pen. nr.431/R/30.01.2014 a Curtii de Apel Timisoara s-a dispus condamnarea inculpaţilor P.G, F.A.D., M.S.I. şi B.F la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. art.211 alin 1, alin. 2 lit. c şi alin. 2/1 lit. a şi b C.pen., coroborat cu art.320/1 alin.7 C.pr.pen. şi cu aplicarea art.74 alin.1 lit.a, art.76 alin.1 lit.c C.pen.

În baza art.71 alin.1 C.pen s-au interzis inculpaţilor P.G, F.A.D., M.S.I. şi B.F drepturile prevăzute de art.64 lit. a teza a II a şi lit. b C.p., pe durata executării pedepsei principale.

În temeiul art. 86/1 C.pen s-a dispus suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere pe  durata termenului de încercare de 7 ani stabilit conform art. 86/2  C.pen.

În baza art. 86/3  alin. 1 C.pen s-a dispus ca pe durata termenului de încercare inculpaţii P.G, F.A.D., M.S.I. şi B.F să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărârii judecătoreşti şi apoi o dată pe trimestru la datele stabilite de acest organism;

b) să anunţe Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

c) să comunice Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin  şi să justifice schimbarea locului de muncă;

d) să comunice Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

În baza art. 86/3 alin. 3 lit. d) C. pen., inculpaţii P.G, F.A.D., M.S.I. şi B.F au fost obligaţi, ca pe durata termenului de încercare, să nu intre în legătură cu partea vătămată P.M.I.

În baza art. 71 alin. 5 C. pen., s-a dispus suspendarea executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale.

În temeiul art. 359 alin. 1 C. proc. pen., a atras atenţia inculpaţilor P.G, F.A.D., M.S.I. şi B.F asupra dispoziţiilor art. 86/4 C. pen. privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei în cazul în care, pe timpul termenului de încercare, săvârşeşte o infracţiune sau nu îndeplineşte, cu rea-credinţă, măsurile de supraveghere ori obligaţia stabilită de instanţă.

În baza art. 350 alin. 3 lit. b C.pr.pen s-a dispus punerea de îndată în libertate a inculpaţilor P.G, F.A.D., M.S.I. şi B.F arestaţi preventiv în baza mandatelor de arestare din data de 01.07.2013  emise de către Judecătoria Reşiţa, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză.

In baza art.88 C.p. s-a dedus din pedeapsa aplicata durata retinerii si a arestarii preventive a inculpaţilor P.G, F.A.D., M.S.I. şi B.F din data de 30.06.2013 pana la zi.

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa a reţinut în fapt că în data de  30.06.2013, în jurul orei 11:30, cei patru inculpaţi, i-au sustras, prin violenţă şi ameninţare,  părţii –vătămate P.M.I., un telefon mobil marca HTC One S-Orange şi suma de 5000 lei.

 În cursul judecăţii, la termenul din data de 12.09.2013, inculpaţii  au precizat că sunt de acord să beneficieze de prevederile art. 320/1 C.pr.pen., sens în care, prin  declaraţiile aflate la dosar, au arătat că recunosc în totalitate  săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei, au solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală şi nu au solicitat administrarea de probe .

Instanţa, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile privind aplicarea procedurii simplificate privind recunoaşterea vinovăţiei, iar în baza art. 320/1 Cod procedură penală, a admis cererea de judecare potrivit procedurii simplificate.

Astfel, instanţa a constatat că declaraţiile celor patru inculpaţi, de recunoastere a faptelor săvârşite, se coroborează cu probele administrate in faza de urmărire penala.

În drept, faptele inculpaţilor P.G, F.A.D., M.S.I. şi B.F, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de tâlharie  prevăzută de  art.211 alin.1, alin.2 lit. c şi alin.2/1 lit. a şi b C.pen.

În activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţi se regăseşte atât acţiunea materială principală prin care se aduce atingere relaţiilor sociale de natură patrimonială, respectiv infracţiunea de furt (art. 208 C.pen.), cât şi acţiunea secundară care aduce atingere relaţiilor sociale care protejează persoanele, realizată în cauza de faţă sub forma infracţiunii de lovire sau alte violenţe (art. 180 C.pen) şi ameninţare(art.193 C.pen.), infracţiuni care alcătuiesc o infracţiune complexă potrivit legii, respectiv cea de tâlhărie (art. 211 C.pen.).

Luarea bunurilor din posesia părţii vătămate, fără consimţământul acestuia, întruneşte elementul material al acţiunii principale de furt.

Activitatea secundară s-a realizat prin întrebuinţarea de violenţe şi ameninţări de către cei patru inculpaţi.

Urmarea imediata a faptei a constat în producerea de prejudicii patrimoniului privat al părţii vătămate şi atingerea integrităţii fizice şi psihice a acesteia.

Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost săvârşită de inculpaţi cu forma de vinovăţie a intenţiei directe, aceştia au  prevăzut rezultatul faptelor sale şi l-au urmărit. În configurarea laturii subiective cerinţa dublului scop este îndeplinită. Astfel, elementul material specific furtului a fost realizat în scopul însuşirii bunurilor, iar violenţele şi ameninţările  au avut ca scop săvârşirea furtului.

Instanţa a reţinut şi elementele circumstanţiale prevăzute de art.211 alin.1, alin.2 lit. c şi alin.2/1 lit. a şi b C.pen., deoarece faptele au fost săvârşite  intr-un loc public,i de către patru persoane împreună şi având asupra lor arme.