Minor. Suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Termen de încercare

Sentinţă penală din 24.08.2009


Suspendarea executării pedepsei aplicate minorului. Termen de încercare

Inaplicabilitatea dispoziţiilor privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere reglementate de art. 86^1 şi următoarele din Codul penal în cazul inculpatului minor.

În cazul suspendării executării pedepsei aplicate minorului - condiţionată, sub supraveghere sau sub control - termenul de încercare se stabileşte conform art. 110 din Codul penal, fiind compus din durata pedepsei închisorii, la care se adaugă un interval de timp de la 6 luni la 2 ani.

Prin Sentinţa penală nr. 240/2009, pronunţată de Judecătoria Rm. Vâlcea, inculpatul  T.C. a fost condamnat, în baza art. 211  alin. 2 lit. b) şi c) cod penal, cu aplicarea art. 99 şi următoarele din acelaşi cod, a art. 74 şi a art. 76 din Codul penal, precum şi în baza art. 208-art. 209 alin.1 lit. e) cod penal, cu aplicarea art.99 şi urm. cod penal şi art. 74 şi art.76 cod penal, la 2 pedeapsa de 2 ani închisoare şi, respectiv, 1 an închisoare, pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunii de tâlhărie şi de furt calificat.

În baza art. 33 lit. a) şi art. 34 din Codul penal au fost contopite pedepsele aplicat inculpatului şi s-a dispus executarea pedepsei celei mai grele, de 2 ani închisoare.

S-au aplicat dispoziţiile art. 71 rap. la art. 64 lit. a teza a II-a  şi lit. b) cod penal.

În baza art. 110 din Codul penal, cu aplicarea art. 81 cod penal,  s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului T.C. pe durata termenului de încercare compus din durata pedepsei închisorii de 2 ani, la care s-a adăugat un interval de timp de un an, în total 3 ani.

În baza art. 110^1 din Codul penal, s-a stabilit că pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere prevăzute în art. 86^3 alin. 1 din Codul penal:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Braşov, la datele fixate de acest serviciu;

b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, aceluiaşi serviciu;

c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă aceluiaşi serviciu;

d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lor de existenţă aceluiaşi serviciu.

În baza art. 359 din Codul de procedură penală,  i s-a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83, art. 86^4 şi art. 110^1 alin. 3 din Codul penal, a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării.

Prin dispoziţiile art. 81 şi următoarele din Codul penal, precum şi prin dispoziţiile art. 86^1 şi următoarele din acelaşi cod, legiuitorul a stabilit, pentru infractorii majori, două modalităţi de executare neprivative de libertate a pedepsei închisorii, suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Potrivit art. 110^1 din Codul penal, odată cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii aplicate minorului, instanţa poate dispune încredinţarea minorului unei persoane sau instituţii şi poate stabili, totodată, respectarea anumitor obligaţii până la împlinirea vârstei de 18 ani şi respectarea altor obligaţii după această dată.

Prin urmare, în cazul infractorilor minori, dispoziţiile privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere reglementate de art. 86^1 şi următoarele din Codul penal nu sunt aplicabile, deoarece, în caz contrar, prevederile art. 110^1 din Codul penal ar fi lipsite de raţiune. Trimiterile din art. 110^1 din Codul penal la unele dispoziţii din secţiunea III^1 - Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere - se referă la obligaţiile stabilite în sarcina condamnaţilor minori, pe care, din considerente de tehnică legislativă, legiuitorul nu le-a mai reluat în cuprinsul acestui articol.

De asemenea, în conformitate cu art. 81 alin. 2 din Codul penal, suspendarea condiţionată a executării pedepsei se poate dispune în caz de concurs de infracţiuni, dacă pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 2 ani şi sunt îndeplinite celelalte condiţii prevăzute de lege.

Într-adevăr, având în vedere starea de minoritate a inculpatului, faptul că acesta a recunoscut faptele comise, că este la prima încălcare a legii penale şi, îndeosebi, ţinând cont de perspectivele bune de reintegrare socială, astfel cum rezultă din referatele de evaluare întocmite de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea, instanţa a dozat pedepsele până la limita de 2 ani închisoare, astfel încât să fie posibilă aplicarea dispoziţiilor art. 110 din Codul penal.

1