Cheltuieli judiciare

Sentinţă penală din 15.10.2009


Plângere împotriva soluţiei procurorului de netrimitere în judecată. Respingere ca nefondată. Plata cheltuielilor judiciare făcute de părţi. Onorariile avocaţilor. Posibilitatea instanţei de a interveni asupra cuantumului  cheltuielilor judiciare reprezentând onorariul avocaţial.

Cod procedură penală: art. 193 alin. 6

Cod procedură civilă: art. 274 alin.3

Decizia Curţii Constituţionale nr. 493/29.05.2007

În situaţia respingerii plângerii împotriva soluţiei procurorului de netrimitere în judecată, cheltuielile judiciare se stabilesc în conformitate cu dispoziţiile  art. 193 alin. (6) C. procedură penală.

În temeiul art. 193 alin. (6) Cod procedură  penală raportat la art. 274 alin. (3) C. procedură civilă, judecătorii au dreptul să mărească sau să micşoreze onorariile avocaţilor, potrivit cu cele prevăzute în tabloul onorariilor minimale, ori de câte ori constată motivat că sunt nepotrivit de mici sau de mari, faţă de valoarea pricinii sau munca îndeplinită de avocat. 

Aşadar, dacă instanţa constată motivat că onorariile avocaţilor sunt exagerat de mari în raport cu obiectul cauzei - plângere întemeiată pe dispoziţiile art. 2781 C. procedură penală - şi cu amplitudinea şi complexitatea activităţii depuse de avocat, poate cenzura cuantumul onorariului avocaţial, prerogativă recunoscută de Curtea Constituţională prin decizia nr. 493/29 mai 2007.

Prin sentinţa penală nr. 315/22.05.2009 pronunţată de Judecătoria Rm. Vâlcea în dosarul nr. 1602/288/2009, definitivă prin nerecurare, instanţa a dispus în temeiul dispoziţiilor art.  2781 alin.8  lit. a) cod procedură penală respingerea ca nefondată a  plângerii  formulate de C.I.T în contradictoriu cu T.I. şi a menţinut soluţia dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea.

În baza art. 192 cod procedură penală, petentul C.I.T a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat, în sumă de 50 lei.

În privinţa cheltuielilor judiciare datorate intimatei T.I., instanţa a cenzurat, cu prilejul stabilirii acestora, conform dispoziţiilor art. 193 cod procedură penală, raportate la prevederile art. 274 alin. 3 cod procedură civilă, cuantumul onorariului avocaţial convenit, prin prisma proporţionalităţii sale cu amplitudinea şi complexitatea activităţii depuse de avocat.

În speţă, intimata a fost reprezentată  în şedinţa publică din data de 8 mai 2009 de apărător ales, conform împuternicirii avocaţiale depuse la acel termen, când a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

La termenul din data de 22 mai 2009,  apărătorul intimatei a depus la dosarul cauzei un înscris constând în copia unei declaraţii date de numitul T.I., fiul intimatei,  împreună cu chitanţa nr.197/2009 reprezentând onorariu avocat în sumă de 500 lei, prestaţia apărătorului a constând în susţinerea pe fond  cauzei.

Această prerogativă a instanţei de a interveni asupra cuantumului onorariului avocaţial, în limitele prevăzute de lege, respectiv art. 274 alin.3 cod procedură penală este recunoscută şi de Curtea Constituţională, prin decizia nr. 493/29 mai 2007, definitivă şi general obligatorie prin care a respins excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor acestui text de lege, stabilind că dreptul de a mări sau micşora onorariile avocaţilor, potrivit cu cele prevăzute în tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat că sunt nepotrivit de mici sau de mari, faţă de valoarea pricinii ori munca îndeplinită de avocat, nu contravine dispoziţiilor art. 16 din Constituţie.

În sensul celor arătate este şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care, investită fiind cu soluţionarea pretenţiilor la rambursarea cheltuielilor de judecată, în care sunt cuprinse şi onorariile avocaţiale, a statuat ca acestea urmează a fi recuperate numai în măsura în care constituie cheltuieli necesare care au fost in mod real făcute în limita unui cuantum rezonabil.

Faţă de considerentele exprimate, instanţa a dispus reducerea onorariul avocaţial la suma de 250 lei, sumă apropiată valorii de 150 lei, reprezentând onorariul pentru asistenţa juridică acordată în procedura plângerii în faţa judecătorului împotriva soluţiilor procurorului de netrimitere în judecată, formulate în temeiul prevederilor art. 2781 din Codul de procedură penală, stabilit în baza Protocolului încheiat între Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Ministerul Justiţiei.

Judecător Baciu Rosita

1