Reabilitarea de drept în cazuri speciale-Graţierea condiţionată a pedepsei după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei-Reducerea termenului de încercare cu durata pedepsei graţiate condiţionat

Sentinţă penală 230 din 10.02.2009


 Prin sent. pen. nr. 230/10.02.2009 pronuntata de Judecatoria Ploiesti în dosar nr. 123/281/2009 s-a dispus în baza art. 86 C.pen. admiterea cererii de constatare a intervenirii reabilitarii de drept, formulata de petentul condamnat R. O., cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 2391/20.09.2000 a Judecatoriei Ploiesti definitiva prin decizia penala 427/27.04.2001 a Curtii de Apel Ploiesti, iar potrivit art.502 C.pr.pen., s-a dispus ca dupa ramânerea definitiva a prezentei sentinte, sa se faca cuvenitele mentiuni despre reabilitare pe ambele exemplare ale hotarârii de condamnare, urmând ca în baza art.192 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat sa ramâna în sarcina acestuia.

Pentru a dispune astfel, instanta a retinut urmatoarele:

Prin cererea înregistrata sub nr. 123/281/2009, condamnatul R.O. a solicitat sa se constate intervenita reabilitarea de drept cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 2391/20.09.2000 a Judecatoriei Ploiesti definitiva prin decizia penala 427/27.04.2001 a Curtii de Apel Ploiesti.

În motivarea cererii, întemeiata în drept pe disp. art. 134 C.p. si art. 86 C.p., condamnatul a aratat ca pe parcursul termenului de încercare al suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 ani închisoare, si-a asigurat existenta prin munca cinstita, a avut un domiciliu stabil, un bun comportament în familie si societate si a achitat în întregime cheltuielile judiciare la care a fost obligat si nu în ultimul rând nu a mai savârsit alte infractiuni care sa atraga o noua condamnare penala si respectiv revocarea beneficiului suspendarii conditionate.

La cerere petentul a atasat sentinta de condamnare si cazierul judiciar.

La solicitarea instantei a fost înaintata la dosar o noua fisa de cazier judiciar.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca prin sentinta penala nr. 2391/20.09.2000 a Judecatoriei Ploiesti definitiva prin decizia penala 427/27.04.2001 a Curtii de Apel Ploiesti, petentul a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani închisoare pentru savârsirea infr. prev. de art.178 al.2 C.p. cu aplic. art. 81 C.p., ulterior, aceasta pedeapsa fiind constatata gratiata în baza Legii nr. 543/2002, astfel încât, termenul de încercare s-a redus cu durata pedepsei gratiate, în conditiile disp. art. 120 C.p. si având în vedere si cele dispuse prin decizia nr. XIV/2005, data în recurs în interesul legii, a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, în sensul ca efectele gratierii conditionate asupra pedepselor a caror executare a fost suspendata conditionat, constând în reducerea termenului de încercare cu durata pedepsei gratiate, se produc imediat si nu dupa împlinirea termenului conditie, prevazut de legea de gratiere, care se refera exclusiv la pedepsele executabile, iar la împlinirea termenului de încercare astfel redus, cel condamnat este reabilitat de drept, daca sunt îndeplinite conditiile prev. de art. 86 C.p.

Din fisa de cazier judiciar rezulta ca de la data împlinirii termenului de încercare redus si pâna în prezent, petentul nu a suferit alte condamnari, în speta fiind incidente disp. art. 86 C.p., cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare, respectiv intervenind unul din cazurile speciale de reabilitare de drept prevazute de lege, ca efect al împlinirii termenului de încercare al suspendarii conditionate.

Fata de aceste constatari si având în vedere modalitatea de executare a pedepsei ce i-a fost aplicata petentului, care atrage incidenta disp. art. 86 C.p., instanta apreciaza cererea ca fiind întemeiata si o va admite în consecinta.

Potrivit art.502 C.pr.pen., dupa ramânerea definitiva a prezentei sentinte, se vor face cuvenitele mentiuni despre reabilitare pe ambele exemplare ale hotarârii de condamnare.

Vazând si disp.art.192 alin.3 C.pr.pen.