Recurs împotriva încheierii prin care se soluţionează o cerere de îndreptare eroare materială. Lipsă de interes.

Decizie 77 din 26.02.2010


Orice demers în justitie, indiferent de forma pe care o îmbraca - cerere de chemare în judecata,  cerere de interventie, cerere reconventionala,  exercitarea unei cai de atac, etc - trebuie sa fie util, sa se sprijine pe un interes.  Fara interes nu exista actiune. El justifica scopul judecatii. Prin exercitarea unei actiuni sau unei cai de atac pe fundamentul interesului, se tinde la obtinerea unui remediu.

Interesul trebuie sa fie juridic si legitim, nascut si actual, direct si personal.

Interesul reclamantului este actual, daca exista la momentul exercitarii caii de atac. Un interes trecut nu poate justifica recursul câta vreme  prin acest recurs nu se poate obtine nici un remediu juridic.

În cauza, remediul juridic putea fi obtinut numai prin exercitarea recursului împotriva încheierii de suspendare a judecatii cauzei, instanta de recurs putând sa constate ca suspendarea  judecatii nu putea fi dispusa câta vreme partea si-a îndeplinit obligatia impusa de instanta.

Prin Încheierea  din 9.07.2009,  Tribunalul Dolj - Sectia Comerciala, a respins cererea de îndreptare eroare materiala formulata de reclamantul T. A. prin care  a solicitat îndreptarea erorii strecurate în încheierea  din 12.06.2009, constând în omisiunea de a consemna în cuprinsul acestei încheieri continutul concluziilor scrise înregistrare sub nr. 17731.

Instanta de fond a apreciat ca cererea reclamantului nu întruneste cerintele art.281 cod procedura civila  întrucât prin încheierea din 12.06.2009 s-a dispus suspendarea judecatii cauzei pe temeiul art. 1551 cod procedura civila cu motivarea ca reclamantul nu  a dat curs solicitarilor instantei de a preciza stadiul de solutionare a dosarului nr. 3701/63/2009 al Tribunalului Dolj, întelegând prin concluziile scrise  sa aduca injurii instantei ca de altfel si prin cererea de îndreptare eroare materiala.

Împotriva încheierii din 9.07.2009 a formulat recurs reclamantul.

Criticile reclamantului vizeaza încheierea recurata  sub aspectul faptului ca sustinerile consemnate în concluziile scrise pe care judecatorul fondului a refuzat sa le mentioneze în încheiere fac parte din categoria "orice alte erori materiale din hotarâri si încheieri" stipulate în art.281 cod procedura civila.

Fata de motivul de recurs precizat mai sus, Curtea a invocat exceptia lipsei de interes.

Recurentul nu si-a formulat apararea vis a vis de aceasta exceptie.

Recursul reclamantului este  lipsit de interes.

Orice demers în justitie, indiferent de forma pe care o îmbraca - cerere de chemare în judecata,  cerere de interventie, cerere reconventionala,  exercitarea unei cai de atac, etc - trebuie sa fie util, sa se sprijine pe un interes.  Fara interes nu exista actiune. El justifica scopul judecatii. Prin exercitarea unei actiuni sau a unei cai de atac pe fundamentul interesului, se tinde la obtinerea unui remediu. Interesul trebuie sa fie juridic si legitim, nascut si actual, direct si personal.

În speta, partea critica încheierea  pronuntata cu ocazia solutionarii unei cereri de îndreptare eroare materiala exercitata împotriva unei încheieri prin care s-a dispus suspendarea judecatii cauzei. Critica sa vizeaza faptul ca judecatorul nu a consemnat în încheierea din 12.06.2009 continutul concluziilor sale scrise în care mentionase soarta dosarului 3701/63/2009 al Tribunalului Dolj, mentiune  care, daca ar fi fost luata în seama, nu s-ar fi dispus suspendarea judecatii cauzei pe temeiul art.1551 cod procedura civila.

Pe de o parte, la momentul exercitarii caii de atac, interesul reclamantului nu mai era actual, întrucât solicitase repunerea cauzei pe rol, lucru care s-a si realizat de instanta de fond.

Un interes trecut nu poate justifica recursul deoarece prin acest recurs nu se poate obtine nici un remediu juridic.

Pe de alta parte, în cauza, remediul juridic putea fi obtinut numai prin exercitarea recursului împotriva încheierii de suspendare a judecatii cauzei, instanta de recurs putând sa constate ca suspendarea  judecatii nu putea fi dispusa câta vreme partea si-a îndeplinit obligatia impusa de instanta. Din dosar si din aplicatia ecris reiese ca partea nu a exercitat recurs împotriva încheierii de suspendare a judecatii cauzei.

Fata de aceste considerente, Curtea va respinge recursul reclamantului exercitat împotriva Încheierii din 09.07.2009 pronuntata de Tribunalul Dolj - Sectia Comerciala, ca lipsit de interes.