Titlu executoriu. Învestire. Căi de atac.

Decizie 965 din 10.09.2007


Încheierea prin care preşedintele instanţei admite cererea de investire cu formulă executorie a hotărârii judecătoreşti sau a altui înscris în cazurile prevăzute de lege nu este supusă nici unei căi de atac. Partea care se consideră lezată prin admiterea unei astfel de cereri are la îndemână alte căi procedurale pentru a se apăra.

Prin încheierea din 11 iunie 2007 pronunţată de Tribunalul Olt în dosarul cu nr.2290/104/2007, s-a admis cererea creditorului Petrescu Virgil Dumitru Ion domiciliat în Bucureşti str. Aviator Traian Vasile nr.58 A sector 1 şi s-a încuviinţat investirea cu formulă executorie a titlului creditorului reprezentat de decizia nr.4701 din 12 mai 2006 pronunţată de Înalta Curte de  Casaţie şi Justiţie Bucureşti în dosarul cu nr.2397/1/2006 în contradictoriu cu pârâtele Primăria Caracal, Ministerul Finanţelor Publice Bucureşti –DGFP Olt, Prefectura Olt.

Împotriva acestei încheieri a formulat recurs pârâta DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE OLT PENTRU MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR, criticând-o ca nelegală şi netemeinică.

S-a arătat că hotărârea a cărei executare a fost încuviinţată a fost pronunţată într-o cauză de Lege 10/2001, parte fiind Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi nu Ministerul Finanţelor Publice  prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt. Prin urmare  executarea hotărârii nu poate fi făcută de către Direcţia Finanţelor Publice Olt  pentru Ministerul Finanţelor Publice, DGFP Olt având numai calitatea de reprezentant al MFP pentru Statul Român în baza mandatelor pe care MFP le-a emis pe parcursul soluţionării cauzei la Legea nr.10/2001.

Recursul este inadmisibil.

Potrivit art. 3733 al. 11 Cod pr. civilă ( introdus prin Legea nr. 219/2005), încheierea prin care preşedintele instanţei admite cererea de investire cu formulă executorie a hotărârii judecătoreşti sau a altui înscris în cazurile prevăzute de lege nu este supusă nici unei căi de atac. Partea care se consideră lezată prin admiterea unei astfel de cereri are la îndemână alte căi procedurale pentru a se apăra, în principal calea contestaţiei la executare, neputând susţine că prin norma legală menţionată iar fi îngrădit accesul la justiţie.

În raport cu cele expuse mai sus recursul urmează a fi respins.

1