Legea 85/2006, republicată. Angajarea răspunderii personale în temeiul prevăzut de art. 138 lit. „a, b şi c” din Legea insolvenţei.

Decizie 1450/R din 17.12.2010


Legea 85/2006, republicată. Angajarea răspunderii personale în temeiul prevăzut de art. 138 lit. „a, b şi c” din Legea insolvenţei.

Din moment ce se constată că sunt îndeplinite condiţiile angajării răspunderii personale a fostului administrator statutar al debitoarei, doar faptul că respectiva persoană a făcut dovada stingerii datoriilor debitoarei către creditori, din sume proprii, plăţi efectuate fără respectarea prevederilor Legii insolvenţei şi cu ignorarea lichidatorului judiciar, încălcându-se şi prevederile art. 123 care prevăd modul şi condiţiile de stingere a creanţelor, nu exonerează administratorul statutar de răspunderea specială instituită de Legea nr. 85/2006, republicată.

Prin Sentinţa comercială nr.2286 pronunţată de Tribunalul Comercial Mureş la data de 09.06.2010, s-a respins cererea de angajare a răspunderii personale formulată de lichidatorul S&B L.C. S.P.R.L. în contradictoriu cu pârâtul S.Z.

În motivarea acestei hotărâri s-a arătat că în cauză se poate reţine că pârâtul a săvârşit fapte de natura a-i angaja răspunderea personală conform prevederilor legii insolvenţei, însă, văzând că acesta, prin înscrisurile depuse la dosar, a făcut dovada stingerii datoriilor debitoarei către creditori, din surse proprii,  nu este îndeplinită condiţia existenţei unui prejudiciu care să atragă după sine angajarea răspunderii personale a acestuia pentru pasivul debitoarei.

Nefiind îndeplinită această condiţie, judecătorul-sindic constată că nu sunt întrunite condiţiile angajării răspunderii personale a pârâtului S.Z., administratorul statutar al debitoarei S.C. F. S.R.L.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs în termenul legal lichidatorul S&B L.C. S.P.R.L.

În motivarea cererii de recurs lichidatorul a arătat că, din raportul cu cauzele şi împrejurările ajungerii debitoarei în stare de insolvenţă rezultă că pârâtul nu a ţinut contabilitatea societăţii în conformitate cu legea, fapt care a cauzat un prejudiciu în sumă de 11.216,50 lei reprezentat de datoriile societăţii.

De asemenea, lichidatorul a arătat că pârâtul nu a depus în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii, deşi a fost notificat, documentele prevăzute de art.28 alin.1, nu a pus la dispoziţia lichidatorului date privind activul şi pasivul societăţii, a dispus continuarea în interes personal a unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică în încetare de plăţi şi a deturnat sau ascuns o parte din activul persoanei juridice.

S-a arătat totodată că pârâtul a făcut plăţi în faliment ocolind atribuţiile lichidatorului judiciar şi că, deşi s-a obligat la data de 07.12.2009 să achite eşalonat şi remuneraţia lichidatorului, după stingerea în întregime a creanţelor, în data de 12.05.2010 a solicitat închiderea procedurii fără a achita această datorie, care se ridică la suma de 6000 lei +TVA, fără a lua în calcul şi celelalte cheltuieli efectuate în cadrul procedurii în cuantum de 198,54 lei.

Analizând recursul declarat din perspectiva motivelor invocate şi a prevederilor art.304 ind.1 din Codul de procedură civilă, Curtea reţine următoarele:

Cu toate că a considerat că ar fi îndeplinite condiţiile pentru angajarea răspunderii administratorului S.Z., pentru debitoarea S.C. F. S.R.L., judecătorul sindic a respins cererea lichidatorului S&B L.C. S.P.R.L., aducând drept unic argument faptul că pârâtul prin înscrisurile depuse la dosar (filele 9-11dosar fond), a făcut dovada stingerii datoriilor debitoarei către creditori, din surse proprii.

Analizând aceste înscrisuri, Curtea observă că pârâtul a efectuat plăţi către creditori fără respectarea prevederilor Legii nr.85/2006, cu ignorarea completă a lichidatorului judiciar.

De asemenea, constată că pârâtul nu a achitat retribuţia lichidatorului judiciar stabilită de către Adunarea creditorilor la data de 18 ianuarie 2010 la suma de 6000 lei +TVA.

Astfel, deşi societatea S.C. F. S.R.L. este în procedura simplificată a falimentului, iar art.1 alin.28 din Legea nr.85/2006 prevede că „lichidatorul este persoana fizică sau juridică, practician în insolvenţă, autorizat în condiţiile legii, desemnată să conducă activitatea debitorului şi să exercite atribuţiile prevăzute la art.25 în cadrul procedurii falimentului, atât în procedura generală, cât şi în cea simplificată”, iar art.4 alin. 2 din aceeaşi lege prevede că „plăţile se vor face dintr-un cont deschis la o unitate a unei bănci pe bază de dispoziţii emise de debitor sau, după caz, de administratorul judiciar, iar în cursul falimentului, de lichidator”, administratorul S.Z. a efectuat plăţi în faliment ocolind atribuţiile lichidatorului judiciar. Prin plăţile efectuate de administratorul S.Z. s-au încălcat şi prevederile art.123 care prevăd modul şi ordinea de stingere a creanţelor.

În raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitoarei SC F. SRL Tg.Mureş, lichidatorul judiciar a prezentat toate cauzele care au fost identificate ca generatoare ale stării de insolvenţă în condiţiile în care pe parcursul procedurii administratorul nu a respectat prevederile Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei.

În ceea ce priveşte cauzele care au dus la starea de fapt, societatea fiind practic abandonată de către administratorul S.Z. şi care pot fi imputate acestuia în conformitate cu prevederile art.138 sunt următoarele: -„s-a dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi, administratorul  nerespectând prevederile art.27 din Legea nr.85/2006  conform cărora „debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat  să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor legii insolvenţei în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă”. După cum s-a constatat, la data primului bilanţ contabil înregistrat privind situaţia societăţii la 31.12.2004, aceasta se afla în insolvenţă, datoriile fiind mai mari decât activul societăţii; - „nu s-a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea. Legea contabilităţii  prevede obligaţiile administratorilor în ceea ce priveşte conducerea evidenţei contabile şi întocmirea documentelor  care trebuie depuse conform prevederilor legale. Astfel, art.1 coroborat cu art.5 şi art.28 din Legea nr.82/1991, legea contabilităţii, prevede că societăţile comerciale au obligaţia  să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiară, potrivit legii, că acestea au obligaţia să întocmească situaţii financiare anuale, iar răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii  revine administratorului. Contabilitatea debitoarei nu a fost condusă potrivit prevederilor legale nefiind depuse situaţiile financiare anuale şi alte documente contabile din anul 2004, amenzile, dobânzile şi penalităţile  dublând practic cuantumul creanţei şi agravând starea de insolvenţă în care se găseşte actualmente debitoarea; -„s-a deturnat sau a ascuns o parte din activul persoanei juridice. Conform situaţiei financiare a societăţii de la finele anului 2004 în patrimoniul S.C. F. S.R.L. Tg-Mureş figurau stocuri active în sumă totală de 4.883 lei şi disponibilităţi băneşti în cuantum de  3.338 lei, administratorul S.Z. nedepunând la dosarul cauzei nicio listă cu bunurile sau eventualele disponibilităţi băneşti din patrimoniul debitoarei.

Toate aceste fapte întrunesc condiţiile pentru angajarea răspunderii administratorului S.Z. pentru datoriile societăţii falite S.C. F. S.R.L., condiţii prevăzute de art.138 lit a, b şi c din Legea nr.85/2006.

Faţă de considerentele expuse, Curtea va admite recursul declarat de S&B L.C. S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al  S.C. F. S.R.L., împotriva Sentinţei comerciale nr.2286/09.06.2010, pronunţată de Tribunalul Comercial Mureş în dosarul nr.1419/1371/2010,  va modifică sentinţa atacată în sensul că  va admite cererea formulată de lichidatorul judiciar S&B L.C. S.P.R.L., în contradictoriu cu S.Z., pentru angajarea răspunderii administratorului, va obliga pârâtul S.Z. să achite în contul de faliment al debitoarei SC  F. SRL Tg-Mureş, suma de 7.042,90 lei, plus cheltuielile de lichidare.