Traficul de droguri (Legea 143/2000 art. 2)

Sentinţă penală 1608 din 12.12.2013


R O M Â N I A

TRIBUNALUL ARGEŞ

SECŢIA PENALĂ

SENTINŢA PENALĂ  Nr. 1608

Şedinţa publică de la 12 Decembrie 2013

Obiectul cauzei:traficul de droguri (Legea 143/2000 art. 2)

T R I B U N A L U L

Asupra cauzei penale de faţă, deliberând,  constată următoarele:

La data de 26.11.2013, pe rolul Tribunalului Argeş a fost înregistrat sub nr. 7986/109/2013, rechizitoriul nr. 213/D/P/2013 din 25.11.2013 al DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti prin care s-a dispus, între altele, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor C.A.R.N. , pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal, în condiţiile art. 16 din Legea nr. 143/2000 şi I.S.A. pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal.

În fapt, s-a reţinut că în data de 08.11.2013 inculpatul C.A.R.N. , în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a vândut investigatorului sub acoperire şi colaboratorului acestuia desemnaţi în cauză cantitatea de 9,98 grame cannabis la preţul de 850 lei şi i-a oferit învinuitului I.T. cu titlu gratuit pentru consum propriu, cantitatea de 2,07 grame cannabis. S-a mai reţinut că în data de 08.11.2013, inculpatul I.S.A., în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a vândut investigatorului sub acoperire şi colaboratorului acestuia desemnaţi în cauză cantitatea de 10,23 grame cannabis la preţul de 350 lei şi i-a oferit învinuitului C.Ş.C. cu titlu gratuit pentru consum propriu, cantitatea de 2,07 grame cannabis.

Organele de urmărire penală au reţinut vinovăţia inculpaţilor în urma administrării următoarelor mijloace de probă : sesizări din oficiu ale BCCO Piteşti – Serviciul Antidrog şi secţiilor de Poliţie din Piteşti şi Mioveni, procese-verbale întocmite de investigatorii sub acoperire şi colaboratorii acestora desemnaţi în cauză, rapoarte de constatare tehnico-ştiinţifice, declaraţii inculpaţi, procese-verbale de supraveghere operativă, planşe foto, denunţul inculpatului C. , procese-verbale de prezentare a materialului de urmărire penală, fişe de cazier judiciar inculpaţi.

În cadrul cercetării judecătoreşti au fost audiaţi inculpaţii care şi-au recunoscut vinovăţia în raport de faptele imputate, motiv pentru care procedura de judecată s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile art. 320 ind. 1 cod procedură penală.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

La data de 08.11.2013, organele de urmărire penală, având în vedere informaţiile primite în legătură cu comiterea unor infracţiuni de trafic de droguri de către fraţii G.R. şi G.R. , au procedat la organizarea şi prinderea în flagrant a inculpatului C.A.R.N. în timp ce vindea investigatorului sub acoperire şi colaboratorului acestuia cantitatea de  15 gr cannabis contra sumei de 850 lei.

După efectuarea percheziţiei corporale asupra inculpatului s-au găsit suma de 850 lei şi o punguţă ce conţinea fragmente vegetale. Suma de 850 lei provenea din fondurile speciale ale BCCO Piteşti – Serviciul Antidrog şi  era compusă din bancnote ale căror serii au corespuns cu seriile unor bancnote menţionate de către organele de urmărire penală într-un proces verbal.

Întrebat dacă mai deţine droguri, inc. C.A.R.N.  a declarat că mai are la domiciliul său o cantitate de cannabis (trei pungi), pe care a predat-o de bună-voie organelor de cercetare penală.

De asemenea, asupra învinuitului  I.T. , care îl însoţea pe inculpat, au fost găsite fragmente vegetale puse într-o punguţă, despre care a declarat că i-au fost oferite de către inculpatul C.A.R.N.  pentru consumul său propriu.

Conform Raportului de Constatare Tehnico-Ştiinţifică nr. ... al Laboratorului de Analiză şi Profil al drogurilor, fragmentele vegetale vândute de către inculpat investigatorului sunt acoperire sunt constituite din 9,98 gr cannabis, fragmentele  vegetale găsite asupra inculpatului sunt constituite din 0,69 gr cannabis, fragmentele vegetale predate de către inc. C.A.R.N.  sunt constituite din 14,90 gr cannabis, iar fragmentele vegetale găsite asupra înv. I.T. sunt constituite din 2,07 gr cannabis.

Substanţa cannabis face parte din Tabelul nr. 3 anexă la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu completările şi modificările ulterioare.

În probele înaintate pentru efectuarea analizelor s-a pus în evidenţă THC (9 Tetrahidrocannabinol), substanţă biosintetizată de planta Cannabis.

Cantitatea de 25,47 gr. cannabis, rămasă după efectuarea analizelor de laborator, a fost ambalată, sigilată, predată organului de cercetare penală  şi  depusă la camera de corpuri delicte din cadrul IGPR conform Dovezii seria H nr. ...

Pentru a beneficia de prevederile art. 16 din Legea  143/2000, inculpatul C.A.R.N.  a formulat un denunţ împotriva inculpatului I.S.A. .

Ulterior, în baza autorizaţiei cu nr. ... eliberată de DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti, s-a procedat la organizarea prinderii în flagrant a inculpatului I.S.A. în timp ce vindea investigatorului sub acoperire şi colaboratorului acestuia cantitatea de 10 gr cannabis la preţul de 350 lei, bani proveniţi din fondurile speciale ale BCCO Piteşti.

Asupra învinuitului  C.Ş.C., care îl însoţea pe inculpat, au fost găsite fragmente vegetale ambalate într-un staniol, despre care a declarat că i-au fost oferite de către inc. I.S.A. pentru consumul său propriu.

Conform Raportului de Constatare Tehnico-Ştiinţifică nr. ... al Laboratorului de Analiză şi Profil al drogurilor, fragmentele vegetale vândute de către inculpat investigatorului sunt acoperire erau constituite din 10,23 gr cannabis, iar fragmentele vegetale găsite asupra înv. C.Ş.C.  erau constituite din 0,47 gr cannabis.

Cantitatea de 9,72 gr. cannabis, rămasă după efectuarea analizelor de laborator, a fost ambalată, sigilată, predată organului de cercetare penală  şi  depusă la camera de corpuri delicte din cadrul IGPR conform Dovezii  . ...

Având în vedere probatoriul administrat, astfel cum a fost analizat mai sus, instanţa consideră că acesta dovedeşte atât existenţa infracţiunilor de trafic de droguri de risc, cât şi vinovăţia inculpaţilor în comiterea acestora.

În drept, fapta inculpatului C.A.R.N.  care, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la data de 08.11.2013, a vândut investigatorului sub acoperire şi colaboratorului acestuia desemnaţi în cauză cantitatea de 9,98 gr cannabis la preţul de 850 lei, şi i-a oferit înv. I.T. cu titlu gratuit pentru consum propriu cantitatea de 2,07 gr cannabis, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 2 alin. 1  din Legea nr. 143/2000 cu aplic. disp. art. 41 alin. 2 C.pen., în cond. art. 16 din Legea 143/2000.

Fapta inculpatului I.S.A. care, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la data de 08.11.2013, a vândut investigatorului sub acoperire şi colaboratorului acestuia desemnaţi în cauză cantitatea de 10,23 gr cannabis la preţul de 350 lei, şi i-a oferit înv. C.Ş.C.  cu titlu gratuit pentru consum propriu cantitatea de 0,47 gr cannabis, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000 cu aplic. disp. art. 41 alin. 2 C.pen.

La individualizarea judiciară a pedepselor la care vor fi condamnaţi inculpaţii instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 72 cod penal, respectiv : limitele de pedeapsă prevăzute de textele incriminatoare ; gradul de pericol social concret al faptelor reliefat de modul şi mijloacele folosite, împrejurările în care au fost comise, cantitatea relativ mică a substanţelor narcotice traficate, urmările produse ; atitudinea de recunoaştere a faptelor imputate de către ambii inculpaţi, conduita bună avută de aceştia, dar şi colaborarea de care au dat dovadă pe tot parcursul procesului penal, motiv pentru care, pe lângă aplicarea art. 320 ind. 1 alin. 7 cod procedură penală, se vor avea în vedere şi prevederile art. 74 alin. 1 lit. a şi c cod penal. În ceea ce-l priveşte pe inculpatul C.  A., instanţa va mai reţine şi dispoziţiile art. 16 din Legea nr. 143/2000, având în vedere denunţul acestuia care a condus la identificarea şi prinderea în flagrant delict a inculpatului I.S.A. .

Faţă de cele de mai sus, instanţa, în baza art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal, art. 74 lit. a şi c şi art. 76 alin. 1 lit. c cod penal, art. 320 ind. 1 alin. 7 cod procedură penală şi art. 16 din Legea nr. 143/2000, va condamna pe inculpatul C.A.R.N.  la pedeapsa închisorii de 8 luni.

În baza art. 71 alin. 1 şi 2 cod penal, va interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b cod penal.

În ceea ce priveşte modalitatea de executare, faţă de criteriile anterior expuse şi apreciind că scopul şi funcţiile pedepsei vor putea fi atinse şi fără executarea acesteia în regim de detenţie, având în vedere şi vârsta inculpatului, în baza art. 86 ind. 1 cod penal, instanţa va suspenda sub supraveghere executarea pedepsei principale şi a celei accesorii, pe durata unui termen de încercare de 3 ani, stabilit în condiţiile art. 86 ind. 2 cod penal.

Pe durata termenului de încercare, condamnatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere :

a)să se prezinte, conform programului ce se va stabili, la Serviciul de

probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş ;

b)să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau

locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea ;

c)să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă ;

d)să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui

de existenţă

Datele prevăzute la lit. b), c) şi d) se vor comunica Serviciului de probaţiune.

Va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86 ind. 4 cod penal, privind cauzele de revocare a suspendării sub supraveghere.

În baza art. 88 cod penal, va deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive, din 08.11.2013, până în prezent.

În baza art. 350 alin. 1 cod procedură penală, ca efect al suspendării sub supraveghere a pedepsei închisorii, instanţa va revoca măsura arestării preventive luată faţă de inculpat.

În baza art. 350 alin. 3 lit. b cod procedură penală, va dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului, de sub puterea mandatului de arestare nr. 54/2013 din 09.11.2013 emis de Tribunalul Argeş.

În baza art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal, art. 74 lit. a şi c şi art. 76 alin. 1 lit. c cod penal şi art. 320 ind. 1 alin. 7 cod procedură penală, va condamna pe inculpatul I.S.A. , la pedeapsa închisorii de 1 an şi 6 luni, cu executare, în condiţiile art. 57 cod penal.

În baza art. art. 71 alin. 1 şi 2 cod penal, va interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b cod penal.

 În baza art. 88 cod penal, va deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive, din 08.11.2013, până în prezent.

În baza art. 350 alin. 1 cod procedură penală, va menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpat, în considerarea faptului că se menţin temeiurile avute în vedere la luarea măsurii, dar şi din raţiuni ce ţin de buna desfăşurare a procesului penal.

În baza art. 118 alin. 1 lit. f cod penal şi art. 17 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, va dispune confiscarea cantităţii de 35,19 grame de cannnabis – plic, introduse în camera de corpuri delicte a IGPR – Direcţia cazier judiciar şi evidenţă operativă, conform dovezii . …

În baza art. 191 alin. 1 şi 2 cod procedură penală, va obliga pe fiecare din inculpaţi la plata a câte 775 lei, cheltuieli judiciare către stat din care, câte 50 lei, onorarii apărători din oficiu, N.M şi L. (S.) E.,  conform împuternicirilor avocaţiale … vor fi avansaţi din fondurile Ministerului Justiţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal, art. 74 lit. a şi c şi art. 76 alin. 1 lit. c cod penal, art. 320 ind. 1 alin. 7 cod procedură penală şi art. 16 din Legea nr. 143/2000, condamnă pe inculpatul C.A.R.N. , …,  la pedeapsa închisorii de 8 luni.

În baza art. 71 alin. 1 şi 2 cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b cod penal.În baza art. 86 ind. 1 cod penal, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale şi a celei accesorii, pe durata unui termen de încercare de 3 ani, stabilit în condiţiile art. 86 ind. 2 cod penal.

Pe durata termenului de încercare, condamnatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere :

e)să se prezinte, conform programului ce se va stabili, la Serviciul de

probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş ;

f)să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau

locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea ;

g)să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă ;

h)să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui

de existenţă

Datele prevăzute la lit. b), c) şi d) se comunică Serviciului de probaţiune.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86 ind. 4 cod penal, privind cauzele de revocare a suspendării sub supraveghere.

În baza art. 88 cod penal, deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive, din 08.11.2013, până în prezent.

În baza art. 350 alin. 1 cod procedură penală, revocă măsura arestării preventive luată faţă de inculpat. În baza art. 350 alin. 3 lit. b cod procedură penală, dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului, de sub puterea mandatului de arestare nr. 54/2013 din 09.11.2013 emis de Tribunalul Argeş.

În baza art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal, art. 74 lit. a şi c şi art. 76 alin. 1 lit. c cod penal şi art. 320 ind. 1 alin. 7 cod procedură penală, condamnă pe inculpatul I.S.A. , …  la pedeapsa închisorii de 1 an şi 6 luni, cu executare, în condiţiile art. 57 cod penal. În baza art. art. 71 alin. 1 şi 2 cod penal, interzice inculpatului, pe durata executării pedepsei, drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b cod penal.  În baza art. 88 cod penal, deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive, din 08.11.2013, până în prezent. În baza art. 350 alin. 1 cod procedură penală, menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpat. În baza art. 118 alin. 1 lit. f cod penal şi art. 17 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, dispune confiscarea cantităţii de 35,19 grame de cannnabis – plic, introduse în camera de corpuri delicte a IGPR – Direcţia cazier judiciar şi evidenţă operativă, conform dovezii …

În baza art. 191 alin. 1 şi 2 cod procedură penală, obligă pe fiecare din inculpaţi la plata a câte 775 lei, cheltuieli judiciare către stat din care, câte 50 lei, onorarii apărători din oficiu, N.M şi L. (S.) E.,  conform împuternicirilor avocaţiale … vor fi avansaţi din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în 10 zile de la comunicare pentru inculpaţi.

Pronunţată în şedinţa publică de la 12 Decembrie 2013, la Tribunalul Argeş – Secţia Penală.