Punere sub interdicţie

Hotărâre 1621 din 09.03.2015


Deliberând asupra prezentei cereri;

Prin cererea înregistrată sub nr. 13401/180/2014 din data de 03.09.2014 pe rolul Judecătoriei Bacău reclamanta X a solicitat punerea sub interdicţie a pârâtului Y şi  numirea sa în calitate de curator.

În motivarea cererii reclamanta a arătat în esenţă că pârâtul este fiul său, acesta fiind diagnosticat din naştere cu handicap gradul I,că acesta nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, că pârâtul se află sub supravegherea dumneaei, fiindu-i însoţitor personal încă de la naştere, că luarea măsurii de ocrotire se justifică prin faptul că persoana  nu se poate îngriji de interesele sale în cadrul circuitului civil şi că doreşte să fie desemnată curator special.

În probaţiune a solicitat proba cu înscrisuri şi cu martorul X.

Pârâtul nu a depus întâmpinare în termenul stabilit de instanţă potrivit dispoziţiilor art 201 cod pro cciv.

La solicitarea instanţei au fost comunicate de Parchetul de pe lângă Judecătoria … verificările efectuate conform art 937 al 1 cod proc civ, precum şi expertiza medico-legală psihiatrică ( fl 28 - 44 9.

Prin încheierea de şedinţă din data de 29 septembrie 2014 a fost admisă excepţia de necompetenţă generală a instanţelor judecătoreşti în privinţa cererii de desemnare a unui curator special potrivit art 167 cod cic,iar acestă cerere a fost respinsă.

Pârâtul a fost ascultat în data de 09.03.2015 în baza art 939 al 2 cod proc civ.

Părţile au fost legal citate.

A fost efectuată anchetă psihosocială la domiciliul părţilor ( fl 47 - 48 ).

Din probele administrate în cauză instanţa reţine următoarele:

Pârâtul X, născut la data de ….. este potrivit  certificatului de încadrare în grad de handicap handicap nr. 5558/26.11.2005 emis de Consiliul Judeţean … persoană  cu deficienţă funcţională gravă, fiind  diagnosticat cu oligofrenie gradul II / III,QI=22.

Martorul audiat în cauză, X, a arătat că  în ultimul timp starea de sănătate a pârâtului s-a agravat, astfel încât nu poate sta nesupravegheat, nu mai vede ,nu poate vorbi, nu se poate alimenta decât cu hrană pasată şi se deplasează în interiorul locuinţei iar în exterior doar cu ajutorul mamei

Prin raportul de expertiză medico - legală psihiatrică întocmit la SML ..nr. A1P/ 244 /18.11.2014, s-a stabilit că pârâtul X, la momentul examinării prezenta facies oligoid, vestimentaţie corectă, igienă păstrată, era necooperant, dezorientat temporo -spaţial auto şi allopsihic, fără conştiinţa bolii, cu intelect şi limbaj nedezvoltat.

În concluziile  raportului sus amintit s-a specificat că patologia expusă determină incompetenţă  de  a  întocmi acte de dispoziţie, de a se manifesta cu liberă voinţă, că pârâtul nu are capacitatea psihică de apreciere critică asupra conţinutului şi consecinţelor social - juridice ale acţiunilor sale, neavând capacitate psihică de exerciţiu şi că nu păstrează capacitatea de autoconducţie, autoîngrijire şi administrare a bunurilor proprii.

În consecinţă, comisia de examinare a pârâtului a recomandat instituirea măsurii de interdicţie.

Ascultarea pârâtului în faţa instanţei conform dispoziţiilor art 939 cod proc civ confirmă celea nterior precizate.

Pe cale de consecinţă, faţă de problemele grave de sănătate ale pârâtului X datorită afecţiunilor psihice de care suferă, instanţa reţine că cererea este întemeiată şi în temeiul art. 164-170 din Noul Cod civil raportat la art. 935-939 N.C.pr.civ.(în ce priveşte procedura cererii de punere sub interdicţie) va admite cererea şi va dispune punerea sub interdicţie a acestuia.

În ce priveşte instituirea tutelei instanţa reţine că pârâtul X locuieşte alături de mama sa Y în comuna …, într-o locuinţă compusă din două camere şi dependinţe , modest mobilată şi întreţinută igienico - sanitar.

Reclamanta X, născută la data de 26.11.1960 în localitatea …, este  asistent personal al fiului său, este clinic sănătoasă şi nu  suferit condamnări şi potrivit anchetei psihosociale este compatibilă cu exercitarea funcţiei de tutore..

Conform art 941 cod proc civ, dacă hotărârea de punere sub interdicţie judecătorească a rămas definitivă instanţa de tutelă numeşte de îndată un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie  judecătorească, în condiţiile codului civil.

Art. 170 C. civ. statueza ca, prin hotararea de punere sub interdicţie, instanţa de tutela numeste, de indata, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie. Dispoziţiile art. 114-120 se aplica in mod corespunzator.

Conform art. 174 alin.1 tutorele este dator sa de ingrijeasca de cel pus sub interdicţie judecatoreasca, spre a-i grabi vindecarea si a-i imbunataţi condiţiile de viaţa.

Avand in vedere ca pârâtul  X nu are capacitatea de a se îngriji şi de a se reprezenta singur datorită afecţiunilor psihice de care suferă,  în temeiul art. 941 cod proc civ  170 din Noul Cod civil dispune instituirea tutelei cu privire la pârât şi  va numi în calitate de tutore al acestuia la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri pe Y, , cu domiciliul în …

La desemnarea dumneaei ca tutore instanţa a avut în vedere că este rudă a pârâtului si nu se încadreaza in niciun caz de incompatibilitate cu sarcina tutelei, acordul expres exprimat, cat si faptul ca aceasta s-a îngrijit de interesele pârâtului pana in prezent.

Instanţa mai are in vedere ca, tutela este o sarcina gratuita si are menirea de a oferi protecţie persoanei puse sub interdicţie, a se îngriji spre a-i grăbi vindecarea. Tutorii in realizarea tutelei au drepturi si indatoriri, raspunzand pentru intreaga activitate desfasurata in aceasta calitate.

In aplicarea art. 152 alin.2 C. civ., instanţa va obliga tutorele X să dea anual, respectiv în 30 de zile de la sfârşitul anului calendaristic, o dare de seamă cu privire la modul în care s-a îngrijit de pârâtul Y, precum şi despre administrarea bunurilor acesteia.

Va delega Primăriei mun. …. îndeplinirea atribuţiilor referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile pârâtei şi cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile acesteia, până la intrarea în vigoare a legii de organizare şi funcţionare a instanţei de tutelă.