Neaplicarea motivului opţional de refuz a executării mandatului european de arestare, prevăzute de art. 98 alin. 2 lit. a din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională cu modificări și completări, în situaţia în care faptele care moti

Sentinţă penală 11 din 26.02.2016


Comentariu: Întrucât infracţiunile au fost comise pe teritoriul britanic, răspunderea penală nu este prescrisă, instanţa de executare nu va aplica motivul opţional de refuz a executării mandatului european de arestare, prevăzute de art. 98 alin. 2 lit. a din Legea nr. 302/2004, modificată, privind cooperarea judiciară internaţională, conform căruia autoritatea română de executare poate refuza executarea mandatului european de arestare în situaţia în care faptele care motivează emiterea mandatului european de arestare nu constituie infracţiuni potrivit legii române.

În speţă, faptele încadrate juridic de autoritatea emitentă a mandatului european de arestare, în infracţiunile de „nerespectarea condiţiilor eliberării condiţionate” şi respectiv „neprezentarea în faţa instanţei” nu sunt încriminate ca infracţiuni de legea penală română, independent de elementele constitutive sau de încadrare juridică a acestora, dată de autoritatea judiciară emitentă.

Efectul juridic al nerespectării condiţiei dublei încriminări, pentru faptele circumscrise celor două infracţiuni numite, fără a se aplica motivul de refuz opţional al executării mandatului european de arestare, constă în faptul că, în situaţia în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, după predare de justiţia britanică, transferul persoanei solicitate în România pentru executarea pedepsei va putea opera numai legat de condamnarea acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de viol, fără a putea fi transferată pentru eventuala condamnare pentru comiterea infracţiunilor de „nerespectarea condiţiilor eliberării condiţionate” respectiv „neprezentarea în faţa instanţei” care nu sunt prevăzute de legea română ca infracţiuni.

 Sentința penală nr. 11/26.02.2016

Fiind învestită cu soluționarea sesizării formulate de Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) pentru executarea mandatului european de arestare emis la data de 25 februarie 2016, în dosarul cu nr. de referinţă EO/05/15 pe numele persoanei solicitate şi predarea persoanei solicitate către autoritatea judiciară emitentă – Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) – Procuror-şef al Parchetului din Edinburgh (Sheriff of Lothian and Borders at Edinburgh, Curtea a constatat că Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) – Procuror-şef al Parchetului din Edinburgh (Sheriff of Lothian and Borders at Edinburgh), a emis mandatul european de arestare la data de 25 februarie 2016, în dosarul cu nr. de referinţă EO/05/15, pe numele persoanei solicitate, prin care se solicită arestarea şi predarea persoanei solicitate în vederea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de viol, prevăzută şi sancţionată de Legea infracţiunilor sexuale 2009 (Scoţia) – secţiunea 1, nerespectarea condiţiilor eliberării condiţionate, prevăzută şi sancţionată de Legea Procedurii penale 1995 (Scoţia) secţiunea 27 (1)(b), şi neprezentare în faţa instanţei, prevăzută şi sancţionată de Legea Procedurii penale 1995 (Scoţia) secţiunea 102 (A).

Infracţiunile sunt marcate de autoritatea judiciară emitentă în categoria „viol”, aşa încât nu se va verifica regula dublei încriminări a faptelor, circumscrise infracţiunii de viol.

Mandatul european de arestare se bazează pe mandatul de arestare emis de Parchetul din Selkirk (Sheriff court of Lothian and Borders at Selkirk) pe 23 septembrie 2014 şi mandatul de arest emis de Înalta Curte de Justiţie din Glasgow, pe 21 august 2015, pe motivul neprezentării în faţa instanţei.

Durata maximă a pedepsei care se poate aplica pentru infracţiunile comise este închisoarea pe viaţă, pentru infracţiunea de „viol”, 12 luni închisoare pentru infracţiunea de „nerespectarea condiţiilor eliberării condiţionate” şi 5 ani închisoare pentru infracţiunea de „neprezentare în faţa instanţei”.

Din declaraţia persoanei solicitate şi examinarea dosarului rezultă că nu este incident, în cauză, niciun motiv de refuz a executării mandatului european de arestare.

Condiţiile de validitate şi condiţiile de fond pentru emiterea şi executarea mandatului european de arestare sunt îndeplinite, în cauză.

Coroborând dispoziţiile legale în materia executării mandatului european de arestare, Curtea a reţinut că toate condiţiile privind predarea persoanei solicitate sunt îndeplinite, nu este incident niciunul dintre motivele de refuz de executare, ţinând seama de toate împrejurările cauzei şi de necesitatea executării mandatului european de arestare, în virtutea principiului recunoaşterii reciproce a deciziilor judiciare şi a încrederii reciproce între autorităţi judiciare pe care se fundamentează instituţia mandatului european de arestare, în conformitate cu dispoziţiile art. 107 coroborat cu art. 103 alin. 6 şi 9 din Legea nr. 302/2004, modificată, a admis sesizarea formulată de Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) pentru executarea mandatului european de arestare emis la data de 25 februarie 2016, în dosarul cu nr. de referinţă EO/05/15 pe numele persoanei solicitate.

A constatat că persoana solicitată a consimţit la predare şi a renunţat la regula specialităţii.

S-a dispus predarea persoanei solicitate către autoritatea judiciară emitentă – Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) – Procuror-şef al Parchetului din Edinburgh (Sheriff of Lothian and Borders at Edinburgh), în scopul cercetării penale, pentru comiterea infracţiunilor de „viol” prevăzută şi sancţionată de Legea infracţiunilor sexuale 2009 (Scoţia) – secţiunea 1, „nerespectarea condiţiilor eliberării condiţionate” prevăzută şi sancţionată de Legea Procedurii penale 1995 (Scoţia) secţiunea 27 (1)(b) şi „neprezentare în faţa instanţei” prevăzută şi sancţionată de Legea Procedurii penale 1995 (Scoţia) secţiunea 102 (A), sub condiţia prev. de art. 97 alin. 2 din Legea 302/2004, modificată.

S-a dispus predarea persoanei solicitate autorităţii judiciare Parchetul Edinburgh (Sheriff Court of Lothian and Borders at Edinburgh) emitentă a mandatului european de arestare, sub condiţia prevăzută de dispoziţiile art. 97 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, modificată, conform căreia în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, persoana solicitată să fie transferată în România pentru executarea pedepsei, persoana solicitată având cetăţenie română.

In cadrul controlului exercitat asupra mandatului european de arestare, Curtea a făcut următoarele precizări:

Întrucât infracţiunile au fost comise pe teritoriul britanic, răspunderea penală nu este prescrisă, instanţa de executare nu va aplica motivul opţional de refuz a executării mandatului european de arestare, prevăzute de art. 98 alin. 2 lit. a din Legea nr. 302/2004, modificată, privind cooperarea judiciară internaţională, conform căruia autoritatea română de executare poate refuza executarea mandatului european de arestare în situaţia în care faptele care motivează emiterea mandatului european de arestare nu constituie infracţiuni potrivit legii române.

În speţă, faptele încadrate juridic de autoritatea emitentă a mandatului european de arestare, în infracţiunile de „nerespectarea condiţiilor eliberării condiţionate” şi respectiv „neprezentarea în faţa instanţei” nu sunt încriminate ca infracţiuni de legea penală română, independent de elementele constitutive sau de încadrare juridică a acestora, dată de autoritatea judiciară emitentă.

Efectul juridic al nerespectării condiţiei dublei încriminări, pentru faptele circumscrise celor două infracţiuni numite, fără a se aplica motivul de refuz opţional al executării mandatului european de arestare, constă în faptul că, în situaţia în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, după predare, de justiţia britanică, transferul persoanei solicitate în România pentru executarea pedepsei va putea opera numai legat de condamnarea acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de viol, fără a putea fi transferată pentru eventuala condamnare pentru comiterea infracţiunilor de „nerespectarea condiţiilor eliberării condiţionate” respectiv „neprezentarea în faţa instanţei” care nu sunt prevăzute de legea română ca infracţiuni.