Infractiuni contra vietii si infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii art. 192 alin. 2, 3 si 196 alin. 2,3 din Codul Penal.

Sentinţă penală 1155 din 22.03.2016


Prin rechizitoriul nr………….. emis la data de 15.04.2015 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova şi înregistrat pe rolul acestei instanţe la data de 16.04.2015 sub nr………….  a fost trimis în judecată  in stare de libertate  inculpatul L.S. , pentru săvârşirea unei infracţiuni de uciderea din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. 1 şi 2 Cp cu aplic. art. 5 Cp şi a unei infracţiuni de vătămare corporală din culpă faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 2 şi 3 Cp cu aplic. art. 5 Cp, totul cu aplic. prevederilor art. 38 alin. 2 din Cp

În fapt, in esenta s-a reţinut prin actul de sesizare a instanţei  că la data de 08.01.2014, în jurul orei 1500, inculpatul L.S. a condus autoturismul marca Mercedes Benz cu nr. DJ ……. pe D. N. 56, din direcţia Calafat spre Craiova iar în zona km. 14, în afara localităţii Podari, a pătruns pe sensul opus de circulaţie unde a intrat în coliziune cu auto-turismul marca Renault Laguna cu nr. ……., rezultând decesul victimei N.C.D. şi vătămarea corporală a persoanei vătămate N.A.M..

Pentru a retine aceasta stare de fapt, în cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă:  proces verbal de cercetare la faţa locului, schiţa locului faptei, planşă fotografică, testare alcotest marca Drager, test nr. ….., declaraţii parte civilă N.R.M, raportul de constatare medico-legală autopsie nr. ….. din data de 28.04.2014 eliberat de IML Craiova, declaraţie persoană vătămată N.A.M., raport de constatare medico-legală nr. ……. din data de 17.03.2014 întocmit de IML Craiova, raport de expertiză medico-legală nr. …….. din data de 27.06.2014 întocmit de IML Craiova, acte medicale persoană vătămată N.A.M. şi N.A.D.I., raport de constatare medico-legală nr. ……, din data de 12.03.2014 întocmit de IML Craiova, declaraţii martor L.L. , raport de expertiză tehnică auto, supliment raport de expertiză tehnică auto şi declaraţiile inculpatului

În cursul judecaţii, a fost înaintată fişa de cazier judiciar a inculpatului din care rezultă că acesta nu are antecedente penale.

Prin adresa nr. …….. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 6,182.32 lei reprezentând cheltuielile de spitalizare ale persoanei vatamate N.A. care a fost internata în perioada 08.01.2014- 23.01.2014 la sectia NCH.

Prin adresa înregistrată sub nr. ……. Spitalul de Urgenta "Bagdasar –Arseni" Bucureşti s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 6697,40 lei  lei reprezentând cheltuielile de spitalizare ale persoanei  vătămate N.A. care a fost internata  în perioada 23.01.2014-08.02.2014.

De asemenea, în cauză a fost introdusă în calitate de asigurător de răspundere civilă auto SC Asigurare Reasigurare Astra SA.

În şedinta publică din 22.09.2015 a fost audiat inculpatul L.S. care a declarat că recunoaşte faptele retinute în sarcina sa prin actul de sesizare, solicitând judecarea cauzei conform art. 374 alin.4 C.p.p. şi art. 375 C.p.p.

În aceeaşi şedintă publică, persoanele vătămate au depus cereri de constituire parte civilă, după cum urmează, însoţite de înscrisuri doveditoare.

Persoana vătămată  N.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 30 000 lei reprezentând daune materiale, si suma de 400 000 lei reprezentând daune morale ca urmare a faptului ca a suferit vatamari in urma accidentului.

De asemenea  a mai solicitat suma de 250 000 euro convertiti in lei la cursul BNR din ziua platii,  actualizata cu rata anuala a inflatiei reprezentând daune morale pentru prejudiciul suferit ca urmare a faptului că tatal sau N.C.D. a decedat .

De asemenea a mai solicitat o prestatie periodica lunara de 1000 lei incepand cu data de 08.01.2014 si pana la terminarea studiilor.

Persoana vatamata N.R.M., sotia victimei,  s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de  30 000 lei lei reprezentând daune materiale si suma de 250.000 euro în echivalent lei la cursul de schimb BNR din ziua plătii actualizata cu rata anuala a inflatiei,  reprezentând daune morale.

Persoanele vatamate minore, N.A.D.I. si  N.A.O.I. prin reprezentant legal N.R.M. s-au constituit parti civile în procesul penal cu sumele de  250.000 euro în echivalent lei la cursul de schimb BNR din ziua plătii actualizata cu rata anuala a inflatiei,  reprezentând daune morale. De asemenea au mai solicitat o prestatie periodica lunara de 1000 lei incepand cu data de 08.01.2014 si pana la terminarea studiilor.

In cauza s-au mai constituit parti civile N.M. , mama victimei, M.L.M. si N.G.M., sora si respectiv fratele victimei , solicitand fiecare parte civila suma de 50 000 euro reprezentând daune morale.

În dovedirea laturii civile au fost încuviinţate probele cu înscrisuri, fiind depuse de părtile civile bonuri fiscale, chitante, acte medicale, şi proba testimonială, fiind audiati martorii D.C.D. si P.A..

Analizând întregul material probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art. 374 alin. 4 C.proc.pen. inculpatul poate solicita ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, dacă recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa, situaţie în care va beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii, potrivit art. 396 alin. 10C. pr. pen.

Conform art. 396 alin. 10 C. pr.pen. instanţa de judecată soluţionează latura penală atunci când reţine aceeaşi situaţie de fapt ca cea descrisă în actul de sesizare şi recunoscută de inculpat, situaţie în care va beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii

 Instanţa respinge cererea inculpatului atunci când constată că probele administrate în cursul urmăririi penale nu sunt suficiente pentru a stabili că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat. În acest caz instanţa continuă judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun.

Starea de fapt este corect reţinută prin actul de sesizare a instanţei, rezultând din coroborarea probelor administrate în faza de urmărire penală şi însuşite de către inculpat.

Astfel, instanţa constată că din probele administrate în cauză rezultă că  inculpatul  se face vinovat de faptele pentru care a fost trimis in judecată, respectiv de săvârşirea unei infracţiuni de uciderea din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. 1 şi 2 Cp cu aplic. art. 5 Cp şi a unei infracţiuni de vătămare corporală din culpă faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 2 şi 3 Cp cu aplic. art. 5 Cp, totul cu aplic. prevederilor art. 38 alin. 2 din Cp

Instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

 La data de 08.01.2014, în jurul orelor 15.00, lucrătorii Serviciului Rutier din cadrul I. P. J. Dolj au fost sesizaţi telefonic despre faptul că pe D. N. 56, în afara localităţii Podari, s-a produs un accident de circulaţie în urma căruia o persoană a decedat.

Lucrătorii de poliţie care s-au deplasat la faţa locului au constatat faptul că evenimentul rutier s-a produs în zona km. 14, pe un sector de drum în curbă la dreapta având în vedere sensul de deplasare spre Craiova, în accident fiind implicate autoturismul marca Mercedes Benz cu nr. …….., condus de inculpatul L.S. din direcţia Calafat spre Craiova şi autoturismul marca Renault Laguna cu nr. …….., condus de victima N.C.D. din sens opus.

 Urmare a evenimentului rutier, numitul N.C.D. a decedat iar inculpatul şi numiţii N.A.M. şi N.A.D.I., pasageri în autoturismul Renault au suferit leziuni traumatice, fiind transportaţi la spital pentru acordarea de asistenţă medicală.

  Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului s-a constatat că în urma coliziunii, autoturismul condus de către victimă, avariat în proporţie de 90 %, s-a oprit în afara părţii carosabile, lângă acostamentul din dreapta al D.N. 56 având în vedere direcţia de deplasare spre Calafat, fiind orientat cu frontala spre Craiova, după ce a imprimat pe carosabilul sensului spre Calafat şi pe acostamentul din dreapta o urmă de frecare - târâre în lungime de 2,10 m.

Pe carosabilul sensului de deplasare al autoturismului Renault, în conti-nuarea urmei de frecare - târâre, în direcţia Calafat, au fost identificate două urme de destratificare a covorului asfaltic, cu o lungime de 2,00 m, situate la distanţa de 1,20 m faţă de marcajul discontinuu care separa acostamentul din dreapta de carosabilul sensului spre Calafat.

Autoturismul condus de către inculpat a suferit avarii cu preponderenţă la partea laterală stânga - faţă şi a fost găsit pe partea carosabilă a sensului de deplasare spre Craiova, orientat cu frontala în direcţia Calafat, în poziţie uşor oblică faţă de axa drumului, având roata stângă faţă lângă marcajul care separa acostamentul din dreapta de carosabilul sensului spre Craiova, după ce a impri-mat pe carosabilul D. N. 56 o urmă de frecare - târâre în lungime de 5,20 m care începe de pe sensul de deplasare al victimei, din apropierea axei drumului, traver-sează sub forma unei diagonale sensul de mers spre Craiova şi se opreşte la roata stângă faţă.

Pe partea dreaptă a sensului de deplasare spre Craiova, la distanţa de 20,00 m faţă de intersecţia D. N. 56 cu D. C. 99, era amplasat indicatorul rutier “Curbă la dreapta”, în direcţia Craiova, la distanţa de 10,00 m de acesta era montat indicatorul rutier “Localitatea Bujor” iar la distanţa de 5,00 m au fost identificate două indicatoare rutiere cu semnificaţia “ Depăşirea autovehiculelor, cu excepţia motocicletelor fără ataş, interzisă”  şi “ Limitare de viteză 50 km/h”.

Pe partea stângă, având în vedere direcţia de deplasare a inculpatului, după intersecţia D. N. 56 cu D. C. 99, erau amplasate trei panouri succesive care semnalizau o curbă periculoasă spre dreapta.

Sensurile de circulaţie erau delimitate de marcaj longitudinal simplu format din linie continuă, era ceaţă, partea carosabilă fiind puţin umedă.

Din cercetări s-a stabilit că în după - amiaza zilei de 08.01.2014, victima N.C.D. a urcat la volanul autoturismului Renault cu nr. ……. şi împreună cu fiul său, N.A.D.I.,  pasager pe locul din dreapta faţă şi fiica sa, N.A.M., pasager pe locul din stânga spate, au plecat din mun. Craiova cu scopul de a ajunge la domiciliul lor, în comuna Moţăţei.

Deplasarea au făcut-o pe D. N. 56, pe sensul Craiova - Calafat iar în jurul orelor 1500 au ajuns în zona km. 14, pe un sector de drum în curbă la stânga, în afara localităţii Podari.

Carosabilul era uşor umed, iar vizibilitatea era redusă din cauza ceţii.

Conform declaraţiei lui N.A.D.I., ocupanţii autoturismului Renault purtau centurile de siguranţă iar victima conducea autovehiculul în apropiere de marginea drumului, având activate proiectoarele de ceaţă şi faza de întâlnire a luminii farurilor.

În acelaşi timp, inculpatul L.S.se deplasa pe sensul Calafat - Craiova, la volanul autoturismului Mercedes Benz cu nr. de înmatriculare …….. şi se întorcea din localitatea Hunia.

În condiţiile meteo-rutiere descrise anterior, pe un sector de drum în curbă periculoasă la dreapta, semnalizată corespunzător, inculpatul nu a manifestat atenţia necesară şi nu a adaptat viteza de deplasare a autoturismului, a pătruns în totalitate pe sensul opus de circulaţie, trecând peste marcajul longitudinal continuu, unde a intrat în coliziune cu autoturismul condus de victimă.

Mai exact, partea stângă faţă a autoturismului Mercedes a lovit partea stângă faţă a autoturismului Renault, după care, în urma efectuării unei manevre bruşte de viraj spre dreapta, de către inculpat, pentru a reveni pe sensul spre Craiova, cele două autovehicule au descris pe carosabil o mişcare de rotaţie la 180 grade şi s-au oprit în poziţiile în care au fost găsite de echipa operativă din cadrul I. P. J. Dolj.

Impactul extrem de violent a avut drept consecinţe decesul instantaneu al victimei N.C.D. ( fractură de coloană vertebrală cervicală ) şi vătămarea corporală gravă a numitei N.A.M..

Inculpatul nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, concentraţia de alcool în aerul expirat de acesta fiind 0,00 mg/l, la ora 1600, conform testării sale cu aparatul alcooltest marca Drager, test nr. 00109.

Leziunile suferite de N.A.M. în urma accidentului s-au produs prin lovire cu şi de corpuri dure, au necesitat pentru vindecare 75 - 80 zile îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa acesteia, fără a rezulta o infirmitate psihică, conform raportului de constatare medico - legală nr. …… din data de 17.03.2014, întocmit de Institutul de Medicină Legală Craiova şi raportului de expertiză medico - legală nr. …….. din data de 27.06.2014, întocmit de Institutul de Medicină Legală Craiova.

Pe parcursul cercetărilor, persoana vătămată N.A.M. a depus plângere penală prealabilă faţă de inculpatul L.S. pentru comiterea infracţiunii de "vătămare corporală din culpă".

Din cuprinsul raportului de constatare medico-legală autopsie nr……. din data de 28.04.2014 întocmit de Institutul de Medicină Legală Craiova rezultă că “moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei interne, urmarea unui politraumatism cu fracturi de coloană vertebrală cervicală, fractură sternală, hemotorax, hemoperitoneu, rupturi de organe interne, fractură ambe oase gambă stângă.

Leziunile de violenţă s-au putut produce prin lovire cu şi de corpuri dure, în condiţiile accidentului rutier suferit.

Între leziunile de violenţă şi deces există legătură de cauzalitate directă, necondiţionată. Sângele recoltat de la cadavru nu conţine alcool etilic. Moartea poate data din 08.01.2014“

Pentru determinarea cauzelor producerii accidentului şi a posibilităţilor de evitare, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice auto de către ing. B.G. din cadrul Biroului Local de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Dolj.

La efectuarea expertizei, acesta a fost asistat de expertul tehnic ing. P.L., numit la recomandarea inculpatului L.S. de către prof. dr. ing. T.B., expert tehnic recomandat de către partea civilă N.R.M..

Din raportul de expertiză tehnică auto se desprind următoarele concluzii:

- Coliziunea dintre cele două autoturisme a avut loc pe sensul de mers Craiova - Calafat: în planul longitudinal al drumului - înainte de locul unde încep cele două urme de destratificare a covorului asfaltic, la cca. 22 ... 25 m faţă de cel de-al treilea panou cu semnificaţia “ curbă deosebit de periculoasă ”; în planul transversal al drumului - la cca. 1,90 m faţă de marcajul logitudinal care separa sensurile de circulaţie;

- În momentul coliziunii, autoturismul condus de victimă avea cca. 0,50 ... 0,70 m distanţă faţă de acostamentul din dreapta al sensului Craiova - Calafat, iar partea laterală stângă a autoturismului Mercedes era situată la cca. 1,25 m distanţă faţă de acelaşi acostament;

-  Autoturismul condus de către inculpat rula cu o viteză de cca. 83 - 89 km/h iar autoturismul Renault era condus cu o viteză de cca. 30 - 32 km/h;

-  Evenimentul rutier a fost generat de către inculpatul L.S. care, pe fondul neatenţiei, în condiţii de vizibilitate scăzută, pe un sector de drum în curbă periculoasă la dreapta, nu a supravegheat calea de rulare şi nu a adaptat viteza de deplasare, pătrunzând pe sensul opus de circulaţie, cu consecinţele cunoscute;

- Accidentul putea fi evitat de către inculpat, însă victima nu a avut nicio posibilitate de evitare chiar dacă ar fi condus autoturismul cât mai aproape de marginea din dreapta drumului, având în vedere spaţiul redus de care a dispus până la acostamentul sensului său de mers.

Aşadar, din expertiza tehnică auto întocmită în cauză a rezultat o culpă exclusivă a inculpatului  L.S. în producerea evenimentului rutier.

Faptele reţinute în sarcina inculpatului sunt probate atât prin raportul de expertiză tehnică auto întocmit în cauză, procesul - verbal de cercetare la faţa locului, schiţa locului faptei, planşă fotografică, raport de constatare medico – legală autopsie, rapoarte de expertiză medico – legală, declaraţiile martorului L.L. cât şi prin declaraţiile inculpatului L.S., acesta recunoscând comiterea infracţiunilor pentru care este cercetat

În cauză a fost identificat şi audiat martorul ocular L.L., persoană care conducea la data respectivă autoturismul marca Opel cu nr. ..……. în spatele autovehiculului inculpatului, acesta percepând în mod real producerea evenimentului rutier.

Fiind audiat, martorul L.L. a declarat că la data respec-tivă, orele 15.00, în timp ce conducea autovehiculul pe ruta Calafat – Craiova, a observat cum autoturismul condus de inculpat l-a depăşit în trafic iar la scurt timp a observat în faţa sa două autoturisme rotindu-se pe partea carosabilă, conştientizând că avusese loc un accident de circulaţie.

Martorul L. a mai declarat că "accidentul descris mai sus s-a produs pe sensul de deplasare Craiova – Calafat, pe care rula autoturismul Renault."

Întrucât în autoturismul condus de victimă se afla şi fiul acestuia, numitul N.A.D.I., acesta a fost audiat în calitate de persoană vătămată, din declaraţia acestuia rezultând faptul că tatăl său fusese implicat în respectivul eveniment rutier, autovehiculul condus de inculpatul L.S. părăsind sensul contrar şi intrând în coliziune cu autovehiculul marca Renault, condus în mod regulamentar de victimă.

În ceea ce priveste încadrarea juridica a infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata inculpatul, instanta retine ca la data de 01.02.2014 a intrat în vigoare Legea nr. 286/2009, în speţă existând o succesiune de legi penale în timp atât cu privire la infractiunea de vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 alin. 2,3 C.p., cât şi cu privire la infractiunea de ucidere din culpa prev. de art. 192 alin. 1 si 2 C.p.

Analizând comparativ dispozitiile legale din Codul penal de la 1969 cu dispozitiile legale din Noul Cod penal, se constată că în cazul infractiunii de vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 alin.2 şi 3 C.p. limitele de pedeapsă sunt aceleaşi respectiv închisoare de la 6 luni la 3 ani (art. 184 alin.2 şi 4 C.p. de la 1969), însă legea nouă poate fi considerată mai favorabilă întrucât prevede alternativ şi pedeapsa amenzii penale.

În ceea ce priveşte infractiunea de ucidere din culpa prev. de art. 192 alin. 1 si 2 C.p.  instanta constată că aceasta are  acelasi regim sancţionator ca si art. art. 178 alin.1,2 C.p. de la 1969,  pentru această infracţiune pedeapsa fiind inchisoare de la 2 la 7 ani.

In ceea ce priveste individualizarea executarii pedepsei, instanta retine ca dispozitiile Codului penal din 1969 sunt mai favorabile, intrucat prevad şi posibilitatea suspendării conditionate a executarii pedepsei, iar in ceea ce priveste suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, faţă de dispozitiile art. 16 alin.2 din Legea 187/2012, se retine că legea veche este mai favorabilă.

 In acest sens instanta are in vedere faptul că sfera obligatiilor care pot fi impuse condamnatului pe durata termenului de incercare potrivit art. 86/3 Cp din 1969 este mai restrânsă decât cea prev. de art. 93 Cp, iar din punct de vedere al efectelor suspendarii, instanta retine ca potrivit vechii reglementari, daca cel condamnat nu savarseste o infractiune in termenul de incercare si nu se revoca suspendarea executarii pedepsei, intervine reabilitarea de drept, in timp ce potrivit noii reglementari, daca nu se comite o noua infractiune, nu se dispune revocarea si nu se descopera o cauza de anulare, pedeapsa se considera executată.

Totodată, având în vedere Decizia CCR nr. 265/06.05.2014 publicată în M.Of. nr. 372/20.05.2014 potrivit căreia dispozitiile art. 5 C.p. sunt constitutionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile, instanta apreciază că, faţă de pedepsele pe care urmează să le aplice inculpatului şi  regimul sanctionator al concursului de infractiuni, dispozitiile Codul penal de la 1969 sunt mai favorabile raportate la dispozitiile noului Cod penal.

Aparatorul inculpatului a solicitat schimbarea incadrarii juridice a faptelor retinute in sarcina inculpatului  din  infractiunile prev. de art. 192 alin. 1, 2 C.p. cu aplic. art. 5 si art. 196 alin.2,3 C.p. cu aplic. art. 5 C.p. si art. 38 alin. 2 C.p. in infractiunile prev. de art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  cu aplic. art. 5 C.p. si prev. de art. 184 alin. 2 , 3 C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p. si art. 33 lit. b C.p. de la 1969 .

Instanta retine ca infractiune de vatamare coroporala din culpa prin care persoanei vatamate N.A.M. i-au fost produse leziuni ce au necesitat un nr. de 75-80 de zile de ingrijiri medicale si au pus in primejdie viata acesteia se incadreaza in dispozitiile art. 184 alin.2,4 C.p. si nu in dispozitiile art. 184 alin. 2,3 C.p. , alin. 3 facand trimitere la art. 181 alin. 1 C.p. (vatamare a integritatii corporale care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile.)

 Retinerea dispozitiilor prev. de alin.  4 ale articolului 184 C.p. de la 1969 se impune ca urmare a faptului că din raportul de expertiză tehnică auto efectuată în cauză rezultă că inculpatul L.S. a încălcat dispozitiile art. 35 alin. 1. art. 41 alin. 1, art. 48 din OUG 195/2002 si art. 123 lit. b,i din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.

Prin urmare, instanţa va schimba încadrarea juridică a infracţiunilor reţinute în sarcina inculpatului L.S., prin actul de sesizare a instanţei, din  infractiunile prev. de art. 192 alin. 1, 2 C.p. cu aplic. art. 5 si art. 196 alin.2,3 C.p. cu aplic. art. 5 C.p. si art. 38 alin. 2 C.p. in infractiunile prev. de art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  cu aplic. art. 5 C.p. si prev. de art. 184 alin. 2 , 4 C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p. si art. 33 lit. b C.p. de la 1969 .

În drept, faptele inculpatului L.S. care la data de 08.01.2014, în jurul orei 1500, a condus autoturismul marca Mercedes Benz cu nr. ……… pe D. N. 56, din direcţia Calafat spre Craiova iar în zona km. 14, în afara localităţii Podari, a pătruns pe sensul opus de circulaţie unde a intrat în coliziune cu autoturismul marca Renault Laguna cu nr. ………., rezultând decesul victimei N.C.D. şi vătămarea corporală a persoanei vătămate N.A.M., provocandu-i leziuni necesitat un nr. de 75-80 de zile de ingrijiri medicale si au pus in primejdie viata acesteia întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de „uciderea din culpă” şi "vătămare corporală din culpă" art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  cu aplic. art. 5 C.p. si prev. de art. 184 alin. 2 , 4 C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p. si art. 33 lit. b C.p. de la 1969.

Prin comiterea infracţiunilor, urmare a încălcării normelor care prevăd modul de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice s-au pus în pericol concret valorile sociale care protejează integritatea corporală a persoanei, rezultând uciderea din culpă a victimei N.C.D. şi vătămarea integrităţii corporale a persoanei vătămate N.A.M..

 Elementul material al infracţiunii de "ucidere din culpă", prev. de art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  constă în acţiunea de ucidere din culpă, susceptibilă de a produce direct sau indirect decesul unei persoane, fără ca făptuitorul să urmărească sau să accepte o consecinţă vătămătoare a faptei sale.

Aşadar, acţiunea inculpatului L.S. de a conduce autoturismul cu nerespectarea normelor legale care reglementează circulaţia pe drumurile publice, cu consecinţa lovirii autoturismului victimei, care a decedat în urma impactului se înscrie în acţiunea tipică de ucidere reglementată de art.  178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  .

În modalitatea reglementată de art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969 uciderea din culpă este caracterizată prin cauza care a condus la atitudinea vinovată a inculpatului şi anume nerespectarea regimului legal de exercitare a unei profesii, meserii sau anumite activităţi.

Aşadar, în conţinutul juridic al acestei modalităţi intră ca cerinţe speciale:

a) condiţia ca inculpatul să îndeplinească o anumită activitate, respectiv conducător de autovehicul;

b) condiţia ca pentru desfăşurarea activităţii să existe dispoziţii legale sau măsuri de prevedere, edictate prin diferite acte normative, în speţă este vorba de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice;

c) condiţia de a nu fi fost respectate dispoziţiile sau măsurile de prevede-re, respectiv conducerea autovehiculului fără ca inculpatul Lung să adapteze vite-za de deplasare la condiţiile meteo existente, totodată părăsind sensul său de de-plasare şi pătrunzând pe contrasens, acolo unde a avut loc impactul.

Urmarea imediată a infracţiunii este dată de moartea victimei, întrucât numai acest rezultat întregeşte latura obiectivă a infracţiunii de ucidere din culpă.

Prin urmarea sa imediată, uciderea din culpă se situează în categoria infracţiunilor pentru care se cere producerea unui rezultat determinat, moartea victimei, deci este o infracţiune materială.

Latura obiectivă a infracţiunii este completă numai atunci când activitatea desfăşurată de inculpat şi mijloacele folosite de acesta constituie cauza morţii, existenţa unui raport de cauzalitate între elementul material şi urmarea imediată fiind indispensabil.

Faţă de argumentele care preced, se constată că există o legătură de cauzalitate între accidentul provocat de inculpat şi decesul victimei, leziunile traumatice suferite de acesta şi constatate la necropsie având o legătură de cauzalitate directă şi necondiţionată cu decesul, aşa cum reiese din raportul medico-legal de autopsie nr. ……. din data de 28.04.2014 întocmit de Institutul de Medicină Legală Craiova.

În ceea ce priveşte latura subiectivă, în cazul infracţiunii de ucidere din culpă, forma de vinovăţie care se cere pentru existenţa infracţiunii este culpa.

Dispoziţiile legale care reglementează regimul circulaţiei pe drumurile publice au rolul de a indica situaţiile în care exerciţiul unei activităţi cum este cea de conducător auto pot cauza moartea unei persoane, atrăgând astfel atenţia celor ce le efectuează să le desfăşoare cu prudenţă şi în limitele impuse de lege.

Nerespectarea acestor dispoziţii sau măsuri implică prezumţia legală că făptuitorul este în culpă, iar culpa este cu atât mai gravă cu cât fusese avertizat prin dispoziţiile pe care le-a încălcat.

 În cazul faptei comise din culpă, elementele principale care trebuie analizate din punctul de vedere al laturii subiective sunt:

 a) încălcarea unei obligaţii de diligenţă, menită să prevină producerea unor urmări vătămătoare pentru valorile sociale ocrotite de legea penală, respectiv protejarea vieţii persoanelor, încălcarea acestei obligaţii fiind de esenţa normativă a culpei, care apare astfel ca fiind contrară diligentei cerute de lege;

 b) previzibilitatea şi evitabilitatea subiectivă a urmării, întrucât, în măsura în care autorul nu putea să prevină producerea urmării, fie pentru că nu era previzibilă, fie pentru că, deşi previzibilă, nu putea fi evitată, este exclusă posi-bilitatea angajării răspunderii sale cu titlu de culpă.

Evitabilitatea s-a stabilit cu certitudine prin raportul de expertiză tehnică auto întocmit în cauză, cauza accidentului constituind-o faptul că inculpatul nu a supravegheat calea de rulare şi nu a adaptat viteza de deplasare, pătrunzând pe sensul opus de circulaţie.

Culpa cu prevedere există atunci când autorul, realizând conduita con-trară obligaţiei de diligentă impusă de lege, prevede ca o posibilă urmare a faptei sale producerea unei urmări vătămătoare pentru valoarea socială ocrotită dar consideră că această urmare nu se va produce în concret.

Se constată că inculpatul a condus autovehiculul în cauză cu o viteză neadaptată condiţiilor meteo, el prevăzând astfel posibilitatea producerii unui eveniment rutier, însă având convingerea că acesta nu se va produce, bazându-se pe anumite împrejurări obiective ( posibilităţile de evitare a unui eventual obsta-col ), pe care le-a evaluat în mod eronat.

În ceea ce priveşte infracţiunea de "Vătămare corporală din culpă", prev. de art. 184 alin. 2 , 4 C.p. de la 1969, reţinută în sarcina inculpatului L.S. latura sa obiectivă constă în acţiunea inculpatului de a produce vătămarea corporală a persoanei vătămate N.A.M., aceasta necesitând pentru vindecare 75 – 80 zile de îngrijiri medicale, totodată fiindu-i pusă în primejdie viaţa acesteia.

Urmarea imediată a infracţiunii este dată de vătămarea corporală a persoanei vătămate, întrucât numai acest rezultat întregeşte latura obiectivă a infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Astfel, prin urmarea imediată, şi vătămare corporală din culpă se situează în categoria infracţiunilor pentru care se cere producerea unui rezultat deter-minat, respectiv leziuni corporale, deci este o infracţiune materială.

Şi în acest caz, în ceea ce priveşte latura subiectivă, forma de vinovăţie care se cere pentru existenţa infracţiunii este culpa, reţinută în sarcina inculpatu-lui prin nerespectarea de către acesta a dispoziţiilor legale.

Întrucât cele două infracţiuni reţinute în sarcina inculpatului au fost săvârşite mai înainte de a fi intervenit condamnarea sa definitivă pentru vreuna dintre ele, în cauză vor fi reţinute dispoziţiile art. 33 lit. b C.p. de la 1969 care prevăd concursul ideal de infracţiuni.

Retinand vinovatia inculpatului, instanta il va condamna pentru infractiunile savarsite.

Avand in vedere declaratia de recunoastere a inculpatului si solicitarea ca judecata cauzei sa se desfasoare in baza probelor administrate la urmarire penala pe care le cunoaste si le insuseste  instanta va face aplicarea art. art. 375 alin.1,2 C.p.p. rap la art. 396 alin. 10 C.p.p.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicata inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 C.p. din 1969, limitele de pedeapsă prevăzute de textul incriminator, imprejurarile si modul de comitere a infractiunilor – respectiv producerea accidentului ca urmare a neatentiei si a faptului ca viteză nu a fost  adaptată distanţei de vizibilitate frontală de care a dispus, natura si gravitatea consecintelor infractiunilor, respectiv suprimarea vietii unei persoane si vatamarea integritatii corporale a altei persoane.Instanta are in vedere si faptul ca accidentul s-a produs pe un sector de drum in curba, carosabilul fiind usor umed iar vizibilitatea redusa din cauza cetii.

De asemenea, instanta va avea în vedere si circumstantele personale ale inculpatului  L.S. ,  în vârstă de …. ani, care are studii superioare, economist, în prezent fiind antrenor în cadrul …………. si nu este cunoscut cu antecedente penale.

Cu privire la persoana inculpatului, instanta retine ca inculpatul L.S. detine titlul de maestru emerit al sportului si prin întreaga activitate sportivă, inculpatul a creat o imagine pozitivă României, fiind o persoană a cărei imagine nu este asimilată cu scandaluri sau încălcări ale legii.

Instanta are in vedere faptul ca inculpatul, cu exceptia unui singur termen de judecata cand si-a justificat absenta, a fost prezent la toate termenele de judecata.

Instanta mai retine si faptul ca inculpatul a remis familiei victimei anumite sume de bani( in total 40 900lei) si s-a interesat in urma accidentului de familia victimei, astfel cum rezulta chiar din declaratiile martorilor ,P.A. si D.C.D. , aspect care denota o atitudine de regret fata de fapte.

Martorul, D.C., a declarat ca  medicul care o supraveghea pe A., dr.C, i-a spus ca a discutat cu familia inculpatului si o sa isi dea tot interesul sa faca tot ce poate.

Nu in ultimul rand instanta are in vedere si concluziile formulate de aparatorii partilor civile care au solicitat ca la individualizarea pedepsei instanta sa aiba in vedere atitudinea ireprosabila a inculpatului care manifestat o atitudine de regret pentru fapta comisa, reflectata in relatia cu persoanele vatamate.

Faţă de aceste aspecte, instanta apreciază că se impune aplicarea unor pedepse cu închisoarea orientate spre minimul special, iar în ceea ce priveşte modalitatea de executare se impune suspendarea conditionată a executării pedepsei.

 Instanta apreciază că aplicarea pedepsei constituie un avertisment pentru inculpat si, chiar fără executarea pedepsei, inculpatul nu va mai săvârsi infractiuni.

În ceea ce priveşte stabilirea şi aplicarea pedepsei accesorii, instanţa apreciază că natura faptei comise reflectă o atitudine de sfidare a inculpatului in raport cu valori sociale importante, ceea ce relevă existenta unei nedemnităţi de a participa la organizarea si reprezentarea comunităţii din care face parte. Prin urmare, având în vedere jurisprudenţa C.E.D.O. şi principiul proporţionalităţii, în raport de natura infracţiunilor, instanţa apreciază că este proporţională şi justificată numai interdicţia drepturilor prev. de art. 64 lit. a, teza a II a şi lit. b C.p.din 1969, respectiv interdicţia dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau funcţii elective publice şi interdicţia dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, acestea urmând ca în temeiul art. 71 Cp din 1969 să îi fie interzise inculpatului, ca pedepse accesorii, pe durata executării pedepsei.

În ceea ce priveste latura civila instanta retine ca prin adresa nr. …….. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 6,182.32 lei reprezentând cheltuielile de spitalizare ale persoanei vatamate N.A. care a fost internata în perioada 08.01.2014- 23.01.2014 la sectia NCH.

Prin adresa înregistrată sub nr. ……….. Spitalul de Urgenta "Bagdasar –Arseni" Bucureşti s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 6697,40 lei  lei reprezentând cheltuielile de spitalizare ale persoanei  vătămate N.A. care a fost internata  în perioada 23.01.2014-08.02.2014.

De asemenea, în cauză a fost introdusă în calitate de asigurător de răspundere civilă auto SC Asigurare Reasigurare Astra SA.

Persoana vătămată  N.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 30 000 lei reprezentând daune materiale, si suma de 400 000 lei reprezentând daune morale ca urmare a faptului ca a suferit vatamari in urma accidentului.

De asemenea  a mai solicitat suma de 250 000 euro convertiti in lei la cursul BNR din ziua platii,  actualizata cu rata anuala a inflatiei reprezentând daune morale pentru prejudiciul suferit ca urmare a faptului că tatal sau N.C.D. a decedat .

De asemenea a mai solicitat o prestatie periodica lunara de 1000 lei incepand cu data de 08.01.2014 si pana la terminarea studiilor.

Persoana vatamata N.R.M , sotia victimei, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de  30 000 lei lei reprezentând daune materiale si suma de 250.000 euro în echivalent lei la cursul de schimb BNR din ziua plătii actualizata cu rata anuala a inflatiei,  reprezentând daune morale.

Persoanele vatamate minore, N.A.D.I.si N.A.O.I. prin reprezentant legal N.R.M. s-au constituit parti civile în procesul penal cu sumele de  250.000 euro în echivalent lei la cursul de schimb BNR din ziua plătii actualizata cu rata anuala a inflatiei,  reprezentând daune morale. De asemenea au mai solicitat o prestatie periodica lunara de 1000 lei incepand cu data de 08.01.2014 si pana la terminarea studiilor.

In cauza s-au mai constituit parti civile N.M., mama victimei, M.L.M. si N.G.M., sora si respectiv fratele victimei , solicitand fiecare parte civila suma de 50 000 euro în echivalent lei la cursul de schimb BNR din ziua plătii actualizata cu rata anuala a inflatiei,  reprezentând daune morale.

În dovedirea laturii civile au fost încuviinţate probele cu înscrisuri, fiind depuse de părtile civile bonuri fiscale, chitante, acte medicale, şi proba testimonială, fiind audiati martorii D.C.D. si P.A..

Cu privire la latura civilă a cauzei instanţa reţine că, potrivit art.1357 din Noul Cod civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare.

Din enunţ rezultă că pentru angajarea obligaţiei făptuitorului de despăgubire a victimei prin repunerea ei în situaţia anterioară este necesară îndeplinirea cumulativă a patru condiţii: existenţa unui prejudiciu, comiterea unei fapte ilicite, stabilirea legăturii de cauzalitate dintre aceasta şi consecinţele dăunătoare produse şi vinovăţia făptuitorului. Astfel, de esenţa răspunderii civile delictuale este cauzarea unui prejudiciu prin încălcarea drepturilor subiective sau a intereselor legitime ale unei persoane, condiţii obiective în absenţa cărora nu se poate stabili obligaţia de reparare în sarcina persoanei responsabile. Vinovăţia, definită ca fiind latura subiectivă a răspunderii delictuale, are rolul de a delimita conduita care poate fi imputabilă făptuitorului, în vederea sancţionării sale, prin angajarea obligaţiei de despăgubire a victimei.

Totodată, conform art. 1371 alin.1 C.civ. în cazul în care victima a contribuit cu intentie sau din culpă la cauzarea ori la mărirea prejudiciului sau nu le-a evitat, în tot sau în parte, deşi putea să o facă, cel chemat să răspundă va fi ţinut numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o.

În ceea ce priveşte persoanele îndreptătite, la acordarea daunelor civile, potrivit art. 1390 şi următoarele C.civ., despăgubirea pentru prejudiciile cauzate prin decesul unei persoane se cuvine numai celor îndreptăţiţi, potrivit legii, la întreţinere din partea celui decedat.

 De asemenea, conform art. 1391 alin.2 C.civ., instanţa judecătorească va putea să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.

Conform art. 1392 alin. 1 C.civ., cel care a făcut cheltuieli pentru îngrijirea sănătăţii victimei sau, în caz de deces al acesteia, pentru înmormântare are dreptul la înapoierea lor de la cel care răspunde pentru fapta ce a prilejuit aceste cheltuieli.

 În legătură cu persoana care poate fi obligată la plata acestor despăgubiri, potrivit disp. art. 54 alin.2 din Legea nr. 136/1995, modificată prin OUG nr. 61/2005, aprobată prin Legea nr.283/7.10.2005 “în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse de autovehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului de răspundere civilă, în limitele obligaţiei acestuia, stabilită în prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienţi forţaţi”.

În aceste condiţii, ţinând cont şi de disp. art. 49 din aceeaşi lege potrivit cărora asigurătorul acordă despăgubiri, în baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de autovehicule, precum şi faţă de dispozitiile art. 21 alin.1 C.p.p., instanţa apreciază că la plata despăgubirilor civile dovedite de partile civile va fi obligat direct asigurătorul de răspundere civilă, în limitele obligaţiei acestuia, în calitate de parte responsabilă civilmente.

Instanţa reţine că, fapta inculpatului L.S. care la data de 08.01.2014, în jurul orei 1500, a condus autoturismul marca Mercedes Benz cu nr. …….. pe D. N. 56, din direcţia Calafat spre Craiova iar în zona km. 14, în afara localităţii Podari, a pătruns pe sensul opus de circulaţie unde a intrat în coliziune cu autoturismul marca Renault Laguna cu nr. ….., rezultând decesul victimei N.C.D. şi vătămarea corporală a persoanei vătămate N.A.M., provocandu-i leziuni ce au necesitat un nr. de 75-80 de zile de ingrijiri medicale si a pus in primejdie viata acesteia constituie o faptă ilicită cauzatoare de prejudicii.

 Instanţa reţine că între fapta ilicită şi prejudiciu există un raport de cauzalitate direct, sigur şi necesar, iar făptuitorul a acţionat cu vinovăţie sub forma culpei.

Din probele administrate în cursul urmăririi penale coroborate cu expertiza tehnică auto întocmită în cauză a rezultat o culpă exclusivă a inculpatului L.S. în producerea evenimentului rutier.

 In ceea ce priveste daunele materiale solicitate de partea civila N.R.M. ,  instanţa  reţine că partea civila  a facut in parte, dovada cheltuielilor efectuate.

Astfel N.R.M. a solicitat suma de 30 000 lei cu titlu de daune materiale reprezentand cheltuielile efectuate cu inmormantarea, pomenirile ulterioare, toate cheltuielile necesare pentru respectarea obiceiurilor crestinesti.

La filele 178-179 din dosarul instantei au fost depuse note de sedinta semnate de inculpatul L.S. si partile civile N.R.M. si N.A.M. din care rezulta ca partii civile N.R.M. i-a fost remisa de inculpat suma de 10 500 lei cu titlu de daune materiale.

Din înscrisurile atasate: facturi , chitante si bonuri coroborate cu declaratiile martorilor D.C.D. si P.A., rezulta ca partea civila N.R.M. a efectutat cheltuieli pentru organizarea înhumării, masa de pomenire, amenajarea locului de veci şi pomenirile ulterioare, efectuate conform obiceiurilor. 

Instanţa apreciaza ca în momente cu un astfel de impact emotional, părtile nu sunt suficient de diligente în preconstituirea de inscrisuri in vederea dovedirii pretenţiilor civile ulterioare astfel ca se va proceda la o apreciere globală a cuantumului sumelor pretinse.

Având in vedere toate aceste aspecte, instanţa retine că, partea civila a suferit un prejudiciu material in cuantum total de 27.000 lei. Instanta retine ca din aceasta suma,  10 500 lei au fost achitati de inculpat astfel ca instanta va acorda partii civile diferenta de 16 500 lei, suma ce apare ca fiind justificata, raportat la inscrisurile depuse, declaratiile martorilor precum si fata de cheltuielile care se efectueaza in mod obişnuit, pentru respectarea obiceiurilor religioase.

In ceea ce priveste daunele  materiale solicitate de partea civila N.A. instanţa  reţine că partea civila  a facut in parte, dovada cheltuielilor efectuate.

Astfel N.A. a solicitat suma de 30 000 lei cu titlu de daune materiale reprezentand cheltuielile efectuate cu spitalizarea si pentru refacerea starii de sanatate.

Apreciind asupra temeiniciei pretentiilor materiale ale părtii civile instanta va lua în considerare înscrisurile depuse la dosar şi declaratiile martorilor audiati sub aspectul laturii civile şi va proceda la o apreciere globală a cuantumului sumelor pretinse în raport şi de alte elemente concrete ale cauzei, cum ar fi: perioada internărilor în unitătile medicale de specialitate, numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare, specificul tratamentelor urmate de persoana vatamata pentru recuperare.

Astfel, din încrisurile depuse la dosar, instanta retine că  leziunile suferite de N.A.M. în urma accidentului, au necesitat pentru vindecare 75 - 80 zile îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa acesteia, fără a rezulta o infirmitate psihică, conform raportului de constatare medico - legală nr. ……… din data de 17.03.2014, întocmit de Institutul de Medicină Legală Craiova şi raportului de expertiză medico - legală nr. …….. din data de 27.06.2014, întocmit de Institutul de Medicină Legală Craiova.

De asemenea partea civila a fost internata in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova în perioada 08.01.2014- 23.01.2014 la sectia NCH si in Spitalul de Urgenta "Bagdasar –Arseni" în perioada 23.01.2014-08.02.2014.

Totodată, din declaratiile martorilor audiati în cauză P.A. si D.C. coroborate cu înscrisurile depuse la dosar (bonuri, facturi, chitante  si retete) instanta retine că partea civila N.A.M. a efectuat cheltuieli pentru recuperarea starii de sanatate si a fost supusă unor controale medicale periodice.

Având în vedere aceste aspecte, instanta consideră ca fiind justificată acordarea de despăgubiri materiale în sumă de 6 000 lei faţă de partea civilă N.A.M. cu titlu de daune materiale, apreciind ca suma de 30 000 solicitata este excesiva si nedovedita.

În legătură cu daunele morale solicitate de către părţile civile instanta retine ca, dacă în cazul răspunderii civile patrimoniale, stabilirea prejudiciului este relativ uşoară, întrucât acesta este material, evaluabil în bani, iar criteriile de evaluare a pagubei materiale sunt tot de natură patrimonială, în cazul răspunderii civile pentru daune morale, dimpotrivă, prejudiciile sunt imateriale, nesusceptibile, prin ele însele, de a fi cântărite în bani.

În sistemul de drept românesc nu sunt precizate criterii pentru stabilirea cuantumului daunelor morale, judecătorul fiind singurul care, în raport de consecinţele pe orice plan, suferite de partea vătămată, trebuie să aprecieze o anumită sumă globală care să compenseze prejudiciul moral cauzat.

Pe de altă parte, această compensaţie bănească trebuie să fie echitabilă, moderată, proporţională cu întinderea pagubei suferite şi să nu constituie o cauză de îmbogăţire fără just temei.

Astfel, instanţa reţine că părţile civile N.R.M., N.A.M., N.A.D.I., N.A., N.M., N.G.M., M. L.M. au suferit un prejudiciu de ordin moral, prin suferinţa resimţită de pierderea unui membru al familiei.

De asemenea instanta retine ca partea civila N.A.M. a suferit un prejudiciu moral si ca urmare a faptului ca accidentul de circulatie a cărei victimă a fost,  reprezintă pentru aceasta o tragedie care a marcat-o.Instanta va avea in vedere numarul  zilelelor de ingrijiri medicale, perioadele de spitalizare, faptul ca a fost supusa unor interventii chirurgicale dar si faptul ca in urma accidentului a avut o perioada in care si-a amintit extrem de putin din viata, astfel cum rezulta din certificatul medico-legal.

De asemenea instanta mai retine ca partea civila N.A. a primit cu titlu de daune morale de la inculpat suma de 18 600 lei, astfel ca din suma apreciata de instanta ca reprezentand daune morale va fi scazuta aceasta suma.

Cât priveşte întinderea prejudiciului este evident că aceasta nu poate fi cuantificată potrivit unor criterii matematice  sau economice, astfel încât în funcţie de împrejurările concrete ale speţei , statuând în echitate, instanţa va acorda părţilor civile despăgubiri apte să constituie o satisfacţie echitabilă.

În cauză, instanţa apreciaza că se justifică acordarea  în parte a daunelor morale solicitate.

Instanta va stabili un cuantum diferit al daunelor morale acordate părtilor civile întrucât potrivit percepţiei instanţei de judecată, trauma psihică, afectivă determinată de pierderea numitului  N.C.D. este resimţită diferit de fiecare dintre partile civile.

La stabilirea cuantumului daunelor morale, acordate partii civile, N.R., va avea in vedere si faptul ca a ramas vaduva la varsta de 34 de ani ,avand in ingrijire trei copii minori. De asemenea instanta retine ca aceasta a primit de la inculpat cu titlu de daune morale suma de 11 800 lei.

In ceea ce le priveste pe partile civile N.A.M., N.A.D.I., N.A., la aprecierea cuantumului daunelor morale instanta va avea in vedere varsta acestora, apreciind ca au suferit un prejudiciu de ordin moral, prin suferinţa resimţită de pierderea intempestiva a  tatălui, la o varsta frageda.

De asemenea instanta retine ca si partile civile N.M., mama victimei, M.L.M. si N.G.M., sora si respectiv fratele victimei, prin pierderea intempestiva a fiului, respectiv a fratelui, au suferit un prejudiciu de ordin moral,

In ceea ce priveste capatul de cerere formulat de partile civile N.A.M., N.A.D.I., N.A. , privind acordarea unei prestatii periodice lunare de 1 000 lei incepand cu data de 08.01.2014 si pana la terminarea studiilor instanta retine urmatoarele.

Partea civila N.A.M. este nascuta la data de ……. astfel ca la data producerii accidentului  08.01.2014 era minora.In data de …….. aceasta a implinit varsta de 18 ani si nu a facut dovada ca dupa data de ……… s-a aflat in continuare de studii astfel ca instanta va acorda prestatia periodica doar pentru perioada ianuarie 2014-august 2014.

In ceea ce il priveste pe N.A.D. instanta retine ca acesta este nascut la data de ….. astfel ca la data producerii accidentului  08.01.2014 era minor.La data de ……. acesta a implinit varsta de 18 ani iar din adeverinta depusa la fila 180 in dosarul instantei rezulta ca acesta este elev in clasa a XII-a , frecventand regulat cursurile scolare.

Referitor la partea civila N.A.O.I. instanta retine ca acesta este nascut la data de ……. fiind minor si in prezent.

Astfel instanta retine ca la momentul producerii accidentului N.A.M., N.A.D.I., N.A.  erau minori astfel ca faţă de starea de minoritate a partilor civile, şi nevoile  specifice acestei vârste, instanţa apreciază că aceste parti  civile sunt îndreptăţite a primi o prestaţie periodică, ca substituent al întreţinerii ce ar fi trebuit prestată de părintele decedat, urmând ca in raport de aceste aspecte, aceasta sa fie stabilita intr-un cuantum de 1000 lei lunar, începând cu data decesului victimei N.C.D. respectiv 08.01.2014.

La stabilirea cuantumului prestatiei periodice instanta are in vedere nevoile specifice varstei partilor civile dar si faptul ca astfel cum a declarat N.M., aceasta impreuna cu sotul sau mai plecau din tara si munceau in strainatate pentru a face rost de bani, astfel ca le asiguaru copiilor un nivel de trai bun.

Partile civile N.R.M., N.A.M., N.A.D.I., N.A.  au solicitat, obligarea inculpatului alaturi de asigurătorul de răspundere civilă auto  SC ASIGURARE -REASIGURAREA ASTRA SA Bucureşti la plata sumelor solicitate ca daune morale, actualizate cu rata anuala a inflatiei.

Instanta, va respinge capatul de cerere privind plata sumelor solicitate ca daune morale , actualizate cu rata anuala a inflatiei, întrucat acestea au fost stabilite de instanta in euro,  având în vedere faptul că valoarea monedei străine este în strânsă legătură cu nivelul inflatiei.

Referitor la actiunea civila exercitata de  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Craiova instanţa retine ca acesta s-a constituit parte civilă cu suma de 6,182.32 lei reprezentând cheltuielile de spitalizare ale persoanei vatamate N.A. care a fost internata în perioada 08.01.2014- 23.01.2014 la sectia NCH

Instanţa retine ca la dosar s-a atasat chitanta seria DJ SCJUC nr. …. privind achitarea de catre inculpat in contul Spitalului de Urgenta Craiova a sumei de  6,182.32 cu care acesta s-a constituit parte civila, prin urmare, actiunea civila exercitata de aceasta parte civila a rămas fără obiect, urmand a fi respinsa.

Referitor la plata cheltuielilor judiciare facute de parti instanta retine ca la dosar a fost depus chitanta nr. ….. din …… in care se mentioneaza ca s-a primit suma de 5000 lei de la N.R.M.., reprezentand onorariul aparatorului N.G..

De asemenea a fost depusa chitanta nr……. in care se mentioneaza ca s-a primit suma de 5000 lei de la N.R.M.si altii reprezentand onorariul aparatorului A.P..

Instanta retine ca aparatorul A.P. a asigurat asistenta juridica pentru toate cele sapte parti civile, iar din chitanta rezulta ca primit suma de 5000 lei de la toate partile, astfel ca va acorda suma de 700 lei fiecarei parti civile reprezentand cheltuielile facute de acestea (7x700=4900 lei) reducand cu 100 de lei cheltuielile avand in vedere ca au fost admise in parte actiunile civile.

In ceea ce priveste onorariul aparatorului N.G., instanta apreciaza ca suma de 5000 lei primita de la N.R., este excesiva, avand in vedere ca la majoritatea termenelor de judecata a fost  prezent avocatul A.P., astfel ca va acorda partii civile N.R. doar suma de 2000 lei, din onorariul achitat aparatorului.

De asemenea potrivit chitantelor Tv, ….. si TV ….. (filele 88, 90 dosarul instantei) N.R. a achitat suma de 2 000 lei, reprezentand onorariul expertului T.B., astfel ca acestei parti civile ii va fi acordata si aceasta suma iar in total suma de 4700 lei (700 lei onorariul avocat P.A., +2000 onorariul aparatorului N.G. si 2000 lei onorariul expert)

În ceea ce priveşte prelevarea de probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J, instanţa apreciază că această măsură nu poate fi luată ope-legis.

Instanţa reţine că dispoziţiile art. 3 din Legea 76/2008 care fac referire la "infracţiunile pentru care pot fi prelevate probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J." nu prevăd obligativitatea dispunerii acestei măsuri, astfel că instanţa nu este obligată ca în ipoteza constatării incidenţei infracţiunii să dispună prelevarea, fără ca o astfel de măsură să fie analizată de către instanţă.

În prezenta cauză, instanţa apreciază că nu se impune o astfel de măsură; mai mult decât atât, instanţa apreciază că aceasta ar fi o măsură disproporţionată. Astfel, în ipoteza refuzului inculpatului de a se supune prelevării, o astfel de măsură poate avea caracterului unei pedepse, ori atâta timp cât măsura nu a fost prevăzută în lege ca o pedeapsă si nici nu este prevăzută obligativitatea dispunerii sale, faţă de principiul legalităţii incriminării si al pedepsei, instanţa apreciază că nu se impune dispunerea acestei măsuri.

Avand in vedere argumentele expuse anterior va respinge cererea formulata de inculpatul L.S., prin aparator  de schimbare a incadrarii juridice a infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata din infractiunile prev. de art. 192 alin. 1, 2 C.p. cu aplic. art. 5 si art. 196 alin.2,3 C.p. cu aplic. art. 5 C.p. si art. 38 alin. 2 C.p. in infractiunile prev. de art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  cu aplic. art. 5 C.p. si prev. de art. 184 alin. 2 , 3 C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p. si art. 33 lit. b C.p. de la 1969

Va admite cererea formulată de reprezentatul Ministerului Public de schimbare a încadrării juridice a infractiunilor pentru care a fost trimis în judecată inculpatul. 

 În temeiul art. 377 alin. 4 C.p.p. va schimba încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpatului L.S. din infractiunile prev. de art. 192 alin. 1, 2 C.p. cu aplic. art. 5 si art. 196 alin.2,3 C.p. cu aplic. art. 5 C.p. si art. 38 alin. 2 C.p. in infractiunile prev. de art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  cu aplic. art. 5 C.p. si prev. de art. 184 alin. 2 , 4 C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p. si art. 33 lit. b C.p. de la 1969 .

În temeiul art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  cu aplic. art. 5 C.p şi art. 375 C.p.p. şi art. 396 alin. 10 C.p.p,  va condamna inculpatul L.S.,  la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru savarsirea infractiunii de "ucidere din culpa.

În temeiul art.71 C.pen. 1969 va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b C.pen. 1969 pe durata executării pedepsei.

În temeiul art. 184 alin.2 şi 4 C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p., art. 375 C.p.p. şi art. 396 alin. 10 C.p.p, va  condamna inculpatul L.S. la pedeapsa de 6  luni închisoare pentru savarsirea infractiunii de "vatamare corporala din culpa"

În temeiul art. 71 C.pen. 1969 va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b C.pen. 1969 pe durata executării pedepsei

În temeiul art. 33 lit.b şi art. 34 alin.1 lit. b C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p. va contopi pedepsele  aplicate inculpatului L.S. în prezenta cauză, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 4 luni închisoare.

În baza art. 71 C.p. de la 1969 va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a, teza a II a si lit. b C.p. pe durata executarii pedepsei.

În baza art. 81 alin. 1 şi 2 C.p din 1969 cu aplic. art. 5 C. p. va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicata inculpatului pe durata termenului de încercare de 3 ani si 4 luni compus din durata pedepsei la care se adauga un interval de 2 ani, calculat potrivit art. 82 C.p. din 1969.

În baza art. 71 alin.5 C.p. din 1969, pe durata suspendarii executarii pedepsei închisorii, se va suspenda si aplicarea pedepselor accesorii prev. de disp.art. 64 lit.a teza a II-a şi lit.b CP.

 În baza art. 359 C. p.p. din 1968 va  atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.p din 1969 privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

1.În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. va admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă N.R.M. şi:

- va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 16 500 lei către partea civilă N.R.M. reprezentând daune materiale actualizată cu indicele de inflatie la data plătii efective.

- va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 25.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.R.M. reprezentând daune morale.

Va respinge capătul de cerere formulat de partea civilă N.R.M. privind actualizarea cu indicele de inflatie a sumei acordate cu titlu de daune morale.

2.În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. va admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă N.A.M. şi :

- Va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 6.000 lei către partea civilă N.A.M.reprezentând daune materiale.

 - va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 100.000 lei către partea civilă N.A.M.reprezentând daune morale.

-va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 8 000 lei reprezentând valoarea prestatiei periodice în perioada ianuarie 2014-august 2014.

- va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 15.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.A.M.  reprezentând daune morale.

Va respinge capătul de cerere formulat de partea civilă N.A.M.privind actualizarea cu indicele de inflatie a sumei acordate cu titlu de daune morale.

3.În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. va admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă N.A.D.I., prin reprezentat legal Nitu Ramona Mariana şi :

-va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 27 000 lei catre partea civila N.A.D.I. reprezentând valoarea prestatiei periodice în perioada ianuarie 2014-martie 2016.

-va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata la plata unei prestatii periodice lunare în cuantum de 1000 lei catre partea civila N.A.D.I. începând cu luna aprilie 2016 şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei.

- va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 15.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.A.D.I. reprezentând daune morale.

Va respinge capătul de cerere formulat de partea civilă N.A.D.I. privind actualizarea cu indicele de inflatie a sumei acordate cu titlu de daune morale.

4. În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. va admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă N.A.O.I. prin reprezentat legal Nitu Ramona Mariana şi :

-va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 27 000 lei catre partea civila N.A.O.I. reprezentând valoarea prestatiei periodice în perioada ianuarie 2014-martie 2016.

- va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata unei prestatii periodice lunare în cuantum de 1000 lei catre partea civila N.A.O.I.începând cu luna aprilie 2016 şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei.

- va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 15.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.A.O.I. reprezentând daune morale.

Va respinge capătul de cerere formulat de partea civilă N.A.O.I. privind actualizarea cu indicele de inflatie a sumei acordate cu titlu de daune morale.

5. În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p .va  admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă  N.M. şi:

-va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 7.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.M. reprezentând daune morale.

6. În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p . va admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă  M.L.M. şi:

-va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 4.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă M.L.M. reprezentând daune morale.

7.În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p . va admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă  N.G.M. şi:

-va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 4.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.G.M. reprezentând daune morale.

8. În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. rap. la art. 1357 C.civ. va admite acţiunea civilă formulată de Spitalul de Urgenta "Bagdasar –Arseni"  si obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata catre aceasta parte civila a sumei de 6697,40 lei reprezentând cheltuielile de spitalizare ale părtii civile N.A.M..

Va constata ca inculpatul a achitat cu chitanta seria DJ SCJUC nr. …. , nr. …. catre partea civila Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova suma de 6182,32 .lei reprezentand cheltuielile de spitalizare ale partii civile N.A.M..

Va respinge acţiunea civilă formulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

În temeiul art. 274 alin. 1 C.p.p. va  obliga pe  inculpatul L.S. la plata sumei de 1600 lei cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 4 800 lei către partea civilă N.R.M. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.A.M. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.A.D.I. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.A.O.I. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.M. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă M.L.M. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. va obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.G.M. reprezentând cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

DISPUNE,

Respinge cererea formulata de inculpatul L.S., fiul lui S şi I, născut la data de …… în com. ….., jud. Satu Mare, domiciliat în mun. Craiova, str. ……, nr. …. jud. Dolj, posesor al CI  seria … nr. ……, CNP ……., prin aparator  de schimbare a incadrarii juridice a infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata din infractiunile prev. de art. 192 alin. 1, 2 C.p. cu aplic. art. 5 si art. 196 alin.2,3 C.p. cu aplic. art. 5 C.p. si art. 38 alin. 2 C.p. in infractiunile prev. de art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  cu aplic. art. 5 C.p. si prev. de art. 184 alin. 2 , 3 C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p. si art. 33 lit. b C.p. de la 1969

Admite cererea formulată de reprezentatul Ministerului Public de schimbare a încadrării juridice a infractiunilor pentru care a fost trimis în judecată inculpatul. 

 În temeiul art. 377 alin. 4 C.p.p. schimbă încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpatului L.S. din infractiunile prev. de art. 192 alin. 1, 2 C.p. cu aplic. art. 5 si art. 196 alin.2,3 C.p. cu aplic. art. 5 C.p. si art. 38 alin. 2 C.p. in infractiunile prev. de art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  cu aplic. art. 5 C.p. si prev. de art. 184 alin. 2 , 4 C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p. si art. 33 lit. b C.p. de la 1969 .

În temeiul art. 178 alin. 1,2 C.p.de la 1969  cu aplic. art. 5 C.p şi art. 375 C.p.p. şi art. 396 alin. 10 C.p.p,  condamnă inculpatul L.S.,  la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru savarsirea infractiunii de "ucidere din culpa.

În temeiul art.71 C.pen. 1969 interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b C.pen. 1969 pe durata executării pedepsei.

În temeiul art. 184 alin.2 şi 4 C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p., art. 375 C.p.p. şi art. 396 alin. 10 C.p.p,  condamnă inculpatul L.S. la pedeapsa de 6  luni închisoare pentru savarsirea infractiunii de "vatamare corporala din culpa"

În temeiul art. 71 C.pen. 1969 interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b C.pen. 1969 pe durata executării pedepsei

În temeiul art. 33 lit.b şi art. 34 alin.1 lit. b C.p. de la 1969 cu aplic. art. 5 C.p. contopeşte pedepsele  aplicate inculpatului L.S. în prezenta cauză, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 4 luni închisoare.

În baza art. 71 C.p. de la 1969 interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a, teza a II a si lit. b C.p. pe durata executarii pedepsei.

În baza art. 81 alin. 1 şi 2 C.p din 1969 cu aplic. art. 5 C. p. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicata inculpatului pe durata termenului de încercare de 3 ani si 4 luni compus din durata pedepsei la care se adauga un interval de 2 ani, calculat potrivit art. 82 C.p. din 1969.

În baza art. 71 alin.5 C.p. din 1969, pe durata suspendarii executarii pedepsei închisorii, se suspenda si aplicarea pedepselor accesorii prev. de disp.art. 64 lit.a teza a II-a şi lit.b CP.

 În baza art. 359 C. p.p. din 1968 atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.p din 1969 privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

1.În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă N.R.M., fiica lui I si L, nascuta la data de ……,C.N.P…….., domiciliată în com. ……, sat ….., nr……. jud. Dolj şi:

- obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 16 500 lei către partea civilă N.R.M. reprezentând daune materiale actualizată cu indicele de inflatie la data plătii efective.

- obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 25.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.R.M. reprezentând daune morale.

Respinge capătul de cerere formulat de partea civilă N.R.M. privind actualizarea cu indicele de inflatie a sumei acordate cu titlu de daune morale.

2.În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă N.A.M.,fiica lui C si R, nascuta la ……., CNP ……., domiciliată în com. …., sat ……., nr……. şi :

- obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 6.000 lei către partea civilă N.A.M.  reprezentând daune materiale.

 - obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 100.000 lei către partea civilă N.A.M.  reprezentând daune morale.

-obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 8 000 lei reprezentând valoarea prestatiei periodice în perioada ianuarie 2014-august 2014.

- obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 15.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.A.M.  reprezentând daune morale.

Respinge capătul de cerere formulat de partea civilă N.A.M.  privind actualizarea cu indicele de inflatie a sumei acordate cu titlu de daune morale.

3.În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă N.A.D.I.,fiul lui C si R, nascut la ……, CNP ……..,  domiciliat în com. ….i, sat ….., nr. …… jud. Dolj prin reprezentat legal N.R.M. şi :

-obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 27 000 lei catre partea civila N.A.D.I. reprezentând valoarea prestatiei periodice în perioada ianuarie 2014-martie 2016.

-obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata la plata unei prestatii periodice lunare în cuantum de 1000 lei catre partea civila N.A.D.I începând cu luna aprilie 2016 şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei.

- obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 15.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.A.D.I reprezentând daune morale.

Respinge capătul de cerere formulat de partea civilă N.A.D.I privind actualizarea cu indicele de inflatie a sumei acordate cu titlu de daune morale.

4. În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă N.A.O.I., fiul lui C si R, nascut la ……,CNP …….,  domiciliat în com. ….., sat ……, nr. ……. jud. Dolj prin reprezentat legal N.R.M. şi :

-obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 27 000 lei catre partea civila N.A.O.I. reprezentând valoarea prestatiei periodice în perioada ianuarie 2014-martie 2016.

-obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata unei prestatii periodice lunare în cuantum de 1000 lei catre partea civila N.A.O.I.începând cu luna aprilie 2016 şi până la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligaţiei.

- obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 15.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.A.O.I. reprezentând daune morale.

Respinge capătul de cerere formulat de partea civilă N.A.O.I.privind actualizarea cu indicele de inflatie a sumei acordate cu titlu de daune morale.

5. În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p . admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă  N.M.,nascuta la …….., CNP …….,  domiciliată în com. …….i, sat …… nr. ……. Dolj şi:

-obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 7.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.M. reprezentând daune morale.

6. În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p . admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă  M.L.M., fiica lui A si M, nascuta la ……, CNP ………., domiciliată în com. …….., sat ……., nr. ……. jud. Dolj şi:

-obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 4.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă M.L.M. reprezentând daune morale.

7.În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p . admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă  N.G.M., fiul lui A si M nascut la ……, CNP ………., domiciliat în com. …….., sat ……. nr. ….. jud. Dolj şi:

-obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 4.000 euro în echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii către partea civilă N.G.M. reprezentând daune morale.

8. În temeiul art. 19 C.p.p., art. 397 C.p.p. rap. la art. 1357 C.civ. admite acţiunea civilă formulată de Spitalul de Urgenta "Bagdasar –Arseni", cu sediul în Bucureşti, Şoseaua Berceni, nr. 10-12, sector 4  si obliga asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata catre aceasta parte civila a sumei de 6697,40 lei reprezentând cheltuielile de spitalizare ale părtii civile N.A.M..

Constata ca inculpatul a achitat cu chitanta seria ….. nr. ….. , nr. …. catre partea civila Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova suma de 6182,32 .lei reprezentand cheltuielile de spitalizare ale partii civile Nitu Andreea Mihaela.

Respinge acţiunea civilă formulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

În temeiul art. 274 alin. 1 C.p.p. obligă pe  inculpatul L.S. la plata sumei de 1600 lei cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de 4 800 lei către partea civilă N.R.M. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.A.M. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.A.I.D. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.A.O.I. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.M.a reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă M.L.M. reprezentând cheltuieli de judecată.

În temeiul art. 276 alin.1 C.p.p. obligă asigurătorul Societatea de Asigurare –Reasigurare ASTRA ASIGURARI SA prin lichidator provizoriu KPMG RESTRUCTURING SPRL la plata sumei de  700 lei către partea civilă N.G.M. reprezentând cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 22.03.2016.