Condiţiile legale de instituire a tutelei minorului

Sentinţă civilă 5303/2015 din 19.10.2016


CONDIŢIILE LEGALE DE INSTITUIRE A TUTELEI MINORULUI

Potrivit art. 110 Cod civil, tutela minorului se instituie când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din drepturile părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi, ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele. Sunt enumerate limitativ cazurile în care se instituie tutela, sarcina probei că ne aflăm în una din situaţiile enumerate limitativ, aparţine petentului, potrivit art. 249 cod procedură civilă

Judecătoria Bistriţa – secţia civilă, Sentinţa civilă nr. 5303/2015, pronunţată în dosarul nr. 5523/190/2015

Prin cererea înregistrată la această instanţă sub numărul de mai sus, petenta S.F. a solicitat instanţei să dispună instituirea curatelei asupra minorei L.I.C., născută la data de 12.07.20.., şi numirea sa în calitate de tutore al acesteia, cu consecinţa exercitării drepturilor şi îndeplinirii obligaţiilor cu privire la persoana şi bunurile minorei.

În motivare arată că, prin testamentul autentic nr. X/25.11.2014, fiica sa S.M.A., decedată la data de 30.12.20…., a desemnat-o pe reclamantă tutore al nepoatei sale minore I.C., asupra căreia exercita singură autoritatea părintească, fiindu-i încredinţată spre creştere şi educare prin Sentinţa civilă nr. 15303/20.. pronunţată de Judecătoria Y în dosarul nr. 10204/20...

Reclamanta arată că, în ultimii doi ani, s-a ocupat singură de creşterea şi educare minorei, astfel că este în interesul acesteia luarea unei astfel de măsuri.

În drept, a invocat prev. art. 107, 108, 114, 119 şi urm. NCC, art. 114, 527 şi urm. NCPC.

În probaţiune s-au anexat înscrisuri (f. 5-12) şi a solicitat audierea minorei.

În şedinţa publică din data de 25.06.2015, minora L.I.C. a arătat că este de acord să fie reprezentată de bunica sa.

Analizând actele şi lucrările dosarului prin prisma probelor administrate şi a temeiurilor juridice aplicabile, instanţa reţine următoarele :

Potrivit art. 110 cod civil, tutela minorului se instituie când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din drepturile părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi, ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.

Sunt enumerate limitativ cazurile în care se instituie tutela, sarcina probei că ne aflăm în una din situaţiile enumerate limitativ, aparţine petentului, potrivit art. 249 cod procedură civilă.

Situaţiile enumerate anterior vizează ambii părinţi, aşa cum legiuitorul a prevăzut expres şi nu doar pe unul dintre ei.

În cauză, s-a dovedit că L.I.C. este minoră, prin certificatul de naştere (fila 5), că mama acesteia a decedat, prin certificatul de deces (fila 6) şi că mama a desemnat ca tutore prin testament pe bunica maternă a minorei, petenta din prezenta cauză (fila 7).

Prin sentinţa civilă nr. 15303/20.. pronunţată de judecătoria Y, s-a desfăcut căsătoria încheiată între  părinţii minorei L.I.C., minora fiind încredinţată spre creştere şi educare mamei, decedate în prezent. Încredinţarea minorei spre creştere şi educare nu reprezintă decăderea tatălui din drepturile părinteşti, astfel că în cauză nu este dovedită vreuna din situaţiile enumerate de art. 110 cod civil, cu privire la tatăl minorei.

Potrivit adeverinţei nr. 1288/2015 eliberată de şcoala gimnazială „L.B.”, minora este înscrisă în clasa a VIII A la această unitate şcolară.

Instanţa, reţine că nu sunt dovedite în cauză incidenţa cazurilor de la art.110 cod civil cu privire la tatăl minorei L.I.C. şi respinge cererea de instituire a tutelei cu privire la minoră.

Împotriva acestei hotărâri, în termen legal, a declarat apel petenta, solicitând admiterea apelului, schimbarea încheierii atacate în sensul admiterii cererii formulate.

Intimata L.I.C. a depus la dosar întâmpinare prin care a arătat că este de acord cu admiterea apelului aşa cum a fost formulat, să fie instituită tutela, iar bunica sa să fie numită tutore  f.15.

Examinând încheierea atacată prin prisma motivelor de apel formulate, tribunalul constată că nu există temeiuri care să conducă la schimbarea hotărârii apelate, motiv pentru care apelul formulat va fi respins ca nefundat.