Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 28 din 11.08.2009


Prin SENTINTA CIVILA Nr.  2009 instanta a respins ca nefondata contestatia la executare formulata de contestatoarea S.C. S M S.A., în contradictoriu cu intimatul Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Administratia Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii a judetului Suceava

Analizând actele si lucrarile dosarului instanta a  retinut urmatoarele:

La data de 20.01.2009 a fost emis în dosarul de executare nr. x al intimatei adresa de înfiintare a popririi nr.x.

Potrivit art. 172 alin. 1 din OG nr. 92/2003, persoanele interesate pot face contestatie împotriva oricarui act de executare efectuat cu încalcarea prevederilor prezentului cod de catre organele de executare, precum si în cazul în care aceste organe refuza sa îndeplineasca un act de executare în conditiile legii.

În ceea ce priveste o potentiala nulitate a titlului executoriu si somatiei emise în cauza, invocata de catre petenta, nulitate de generata de nesemnarea titlului si somatiei de catre persoana împuternicita de organul fiscal, instanta retine ca, potrivit art. 43 alin. 3 si 4 din OG nr. 92/2003, actul administrativ fiscal emis în prin intermediul mijloacelor informatice este valabil si în cazul în care nu poarta semnatura persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, si stampila organului emitent, daca îndeplineste cerintele legale aplicabile în materie, categoriile de acte administrative ce intra în aceasta categorie urmând a fi stabilite prin ordin al ministrului finantelor. Prin Ordinul MEF nr. 1364/2007 se stabileste, la art. 1 pct. 4, ca este valabila fara semnatura si stampila organului emitent adresa de înfiintare a popririi. Având în vedere amintitele prevederi legale, instanta apreciaza ca nu poate fi retinuta cauza de nulitate relevata de petenta.

Sustinerile petentei conform careia intimata i-ar datora anumite sume de bani nu pot fi retinute, întrucât aceasta nu se afla în posesia unui titlu, reprezentat de o hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila care sa ateste acest aspect, prejudiciul presupus a fi suferit fiind doar potential, atât timp cât instanta nu s-a pronuntat în acest sens. De asemenea nu poate impieta desfasurarea executarii silite faptul ca petenta a înteles sa conteste titlurile executorii în baza carora s-a efectuat poprirea atât timp cât nu s-a facut dovada anularii prin hotarâre judecatoreasca irevocabila a respectivelor titluri.

Având în vedere cele mentionate, instanta apreciaza ca nu s-a facut dovada existentei vreunui viciu al actelor de executare.