Constatare nulitate absolută titlu proprietate. Respectarea principiului stabilităţii juridice care impune ca „soluţia definitivă şi irevocabilă dată de instanţe cu privire la orice litigiu să nu mai fie repusă în cauză”.

Sentinţă civilă 134 din 23.01.2009


Constatare nulitate absolută titlu proprietate.

Respectarea principiului stabilităţii juridice care impune ca „soluţia definitivă şi irevocabilă dată de instanţe cu privire la orice litigiu să nu mai fie repusă în cauză”.

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Videle sub nr. 1477/335/2008,  reclamanta S.F. a chemat în judecată pe pârâtele N., Comisia Judeţeană de fond funciar Teleorman şi Comisia locală de fond funciar Cosmeşti, pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate nulitatea absolută a TP nr. …….. emis de Comisia Judeţeană Teleorman la data de 02.11.2007 şi obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea acţiunii reclamanta arată că în mod greşit  s-a constituit intimatei N.V. dreptul de proprietate pentru terenul de 1000 mp. prin titlul de proprietate sus menţionat deoarece, acest teren face parte din terenul în suprafaţă totală  de 4,5,500 ha pentru care , la data de 30.01.1996, Comisia Judeţeană Teleorman a emis pe numele autorului petentei, N. B., titlul de proprietate nr.2800307.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa a reţinut următoarele:

Titlul de proprietate al numitei N.V. s-a eliberat în temeiul unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, pronunţată în procesul în care a fost parte şi  reclamanta S. F.

Atunci când reclamantul din acţiunea în constatarea nulităţii absolute a fost parte în procesul în care s-a pronunţat  hotărârea judecătorească ce a stat la baza emiterii titlului de proprietate contestat, el nu mai poate solicita constatarea nulităţii acestui  titlu dacă acesta a fost emis cu respectarea dispoziţiilor  hotărârii judecătoreşti.

Aceasta deoarece nu mai poate pune în discuţie situaţia de fapt stabilită de  hotărârea judecătorească,( nu îndeplineşte calitatea de terţ pentru a invoca inopozabilitatea).Acest argument nu se bazează pe existenţa autorităţii de lucru judecat, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile cerute de art.1201 C. Civil ( lipsind identitatea de cauză şi obiect), ci aceea de respectare a principiului stabilităţii juridice care impune ca „soluţia definitivă şi irevocabilă dată de instanţe cu privire la orice litigiu să nu mai fie repusă în cauză”, (Hotărârea C.E.D.O nr. 2/2006 în cauza Androne împotriva României- M. Of. Nr., 875 /29.09.2005, pag.44).

Dezlegarea dată de Judecătoria Videle, la fond cu privire la îndreptăţirea numitei N. V. de a primi, în urma constituirii dreptului de proprietate , terenul de „1000 mp. din cel de 1433 mp.”, s-a făcut prin sentinţa civilă nr. 1 din 04.01.2007, în urma administrării probatoriilor  pe care, reclamanta din prezenta cauză le putea contesta, în cursul acelui proces, ori putea cere suplimentarea acestora pentru a se apăra.

Cele reţinute de instanţa de fond au fost supuse cercetării instanţei de control judiciar, Tribunalul Teleorman, care la rândul său, prin decizia civilă nr.562/01.06.2007a respins recursul menţinând sentinţa Judecătoriei Videle.

În consecinţă instanţa a respins acţiunea având ca obiect constatare nulitate absolută titlu de proprietate, ca nefondată.