Fond funciar

Sentinţă civilă 1928 din 25.11.2009


Prin  actiunea  inregistrata  pe rolul acestei instante reclamantii  D.A.M , V. E. , V. P. C., V.  S.  C.,V. I, V. N si T.  S.-A, au chemat in judecata  pe pârâtele: C.L.f.f.A.Z. si C.J.f.f. P. , solicitând instantei ca prin hotarârea ce va pronunta sa dispuna obligarea pârâtelor  sa le reconstituie  dreptul de proprietate  pentru suprafata de 500 ha.padure  situata pe raza com. A. Z. ramasa de pe urma  autorului lor  C.S.V.; obligarea pîrîtelor sa le emita procesul verbal de punere in posesie  definitiva si  titlul de proprietate pentru suprafata  susmentionata.

În motivarea  cererii, reclamantii au aratat ca au formulat  cerere de reconstituire  a dreptului de proprietate pentru suprafata de 500 mp. padure,asa cum este mentionata in actul de partaj voluntar  autentificat sub nr.7894/26.08.1924 , inregistrata sub nr.49/16.11.2005 la C.L.f.f.P.S., aceasta inaintând dosarul  C.L.f.f.A.Z  neprimind nici un raspuns pîna in prezent.

În drept nu si-au intemeiat actiunea.

În dovedirea cererii au depus la dosar în copie, inscrisuri.

La termenul de judecata din 6.05.2009 C.J.f.f. P a formulat întimpinare, prin care a solicitat respingerea actiunii ca inadmisibila, invocând exceptia  prematuritatii  actiunii.

În cauza s-a administrat proba cu înscrisuri.

La data de 27 mai 2009, reclamanti  si-au modificat cererea, solicitind introducerea in cauza în calitate de pârâta  a C.L.f.f. P.S. jud.Prahova.

C.L.f.f.A.Z a depus toata documentatia ce a stat la baza  cererii de reconstituire.

Analizînd actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

Instanta se va pronunta mai întâi asupra exceptiei  prematuritatii introducerii actiunii invocata de intimata  C.J.f.f.P -prin întimpinare potrivit disp. art. 137 C.pr.civ.

Instanta  retine ca prin  plîngerea  formulata  petentii  au solicitat obligarea intimatelor  C.L.f.f.A.Z. si C.J.f.f.P sa le  reconstituie dreptul de proprietate  pentru suprafata de 500 ha. padure, sa le emita procesul verbal de punere in posesie  si  eliberarea  titlului de proprietate.

Din înscrisurile  depuse  la dosar a reiesit  ca petentele au formulat cerere de  reconstituire  de pe urma autorului defunct C.D.V pe care au depus-o la C. L.  f. f. P. S. Aceasta Comisie  a înaintat  cererea de reconstituire  si intreaga  documentatie la C.L.f.f.A.Z.  pe raza careia  se afla terenul solicitat.

Prin adresa C.L.f.f.A.Z. comunica instantei ca în urma  analizarii cererii a fost respinsa  solicitarea petentilor, le-a fost comunicata  solutia adoptata  iar acestia au  formulat contestatie  împotriva  solutiei de respingere , ce a fost inaintata C.J.f.f. P.

În acest sens  a fost atasata la dosar contestatia  formulata de  petenti  împotriva hotarârii C.L.f.f.A.Z. inregistrata sub nr.22 din 17.08. 2009,deci în timpul derularii judecatii prezentei cauze.

În ceea ce priveste  procedura referitoare la reconstituirea  dreptului de proprietate  pentru terenurile  cu vegetatie forestiera aceasta este prevazuta de disp.Hot.890/2005, procedura ce trebuie  urmata obligatoriu.

Astfel, potrivit disp.art.26 alin.1 din  HG nr.890/2005,terenurile  cu vegetatie  forestiera -paduri, zavoaie, tufarisuri, pasuni impadurite-care au apartinut perasoanelor fizice se resituie,la cerere,  fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, într-o suprafata egala cu cea trecuta în proprietatea statului si se înscriu în tabelul prevazut în anexa nr.13.

Articolul 27 alin.3 din HG  890/2005 prevede ca persoanele nemultumite de proprunerile de stabilire a dreptului de proprietate  de catre comisiile comunale, orasenesti sau municipale pot face, în  termen  de 10 zile de la fisare, contestatie adresata comisiei judetene,pe care o depun  la secretariatul  comisiei comunale, orasenesti sau municipale, care este  obligat sa o  inregistreze si sa o  inainteze  prin delegat la secretarul comisiei judetene in termen de  3 zile.

Dupa analizare, potrivit  disp.art. 27 alin 7 din HG 890/2005 C.J. , prin hotarâre ,va solutiona, contestatiile, va valida sau invalida  propunerile, în  termen  de 30 de zile de la primire si  le va transmite  prin delegat, in termen de 3 zile, comisiilor locale, care le vor  afisa inmediat la sediul  consiliului local si vor comunica  sub semnatura persoanelor care au formulat  contestatii hotarirea C.J., iar  la alin.8 se prevede ca de la data comunicarii  sub semnatura persoanele nemultumite pot face  plingere împotriva hotarârii comisiei judetene la judecatorie in termen de  30 de zile.

Instanta constata ca petentii au formulat plîngere la instanta în timp ce  se derula procedura  prev.de disp.art.26 si 27 din HG 890/2005 si  inainte de a se primi un raspuns de la C. J. P. cu privire la  contestatia  formulata de  acestea  la hotarirea  C.L.f.f.A.Z. 

În consecinta, instanta va admite exceptia prematuritatii introducerii plîngerii invocata de C.J.P.  si  prin urmare va respinge plîngerea  ca prematur introdusa.