Partaj succesoral

Sentinţă civilă 40 din 15.01.2013


Prin actiunea civila înregistrata sub nr.2948/329/2012, la data de 25 octombrie 2012, reclamanta B. D., a chemat în judecata si personal la interogatoriu pe pârâtii B. A., B. R., si B. V. cu domiciliu necunoscut, solicitând instantei ca, prin hotarârea ce va pronunta, sa dispuna partajul averii succesorale ramase de pe urma defunctei B. F., decedata la data de 10 iulie 1999, cu ultimul domiciliu în Turnu Magurele, jud. Teleorman.

În motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca, la data de 10 iulie 1999, a decedat B. F., cu ultimul domiciliu în municipiu Turnu Magurele, jud. Teleorman.

Masa succesorala ramasa de pe urma defunctei se compune din cota de ½ dintr-un imobil casa de locuit, din pamânt batut, acoperita cu tigla, cu doua camere si sala, si terenul intravilan aferent, în suprafata de 260 mp, imobil situat în Turnu Magurele, strada R. G., nr.9, jud. Teleorman.

Diferenta de cota (1/2), din imobil, îi apartine ei, prin mostenire de la defunctul B. M., tatal sau, asa cum rezulta din certificatul de mostenitor nr.36/11.06.1999, întocmit de BNP M. P; ceilalti succesori sunt straini de succesiune prin renuntare expresa.

Reclamanta a mai aratat ca succesori ai defunctei B. F. au ramas ele, partile din proces, în calitate de copii, dar ea a fost singura care a acceptat tacit succesiunea, în termenul legal, acceptare ce rezulta din faptul ca a locuit în imobil, dupa decesul mamei sale, si s-a ocupat de administrarea acestuia.

Pârâtii nu au efectuat niciun act de acceptare expresa sau tacita a succesiunii, în termenul si în modalitatile prevazute de lege.

Pentru aceste motive a solicitat sa se constate ca ea este singurul mostenitor al defunctei si ca, în aceasta calitate, ei îi revine întreaga masa succesorala.

A anexat actiunii: împuternicire avocatiala, încheiere nr.16/22 octombrie 2012 întocmita de BNP R. M. si (în copii certificate) certificat întocmit de camera Notarilor Publici, certificat INFONOT; acte de stare civila, declaratii de neacceptare, autentificate sub nr.4239/08.10.2012 de BNP P. P., si certificat de mostenitor, întocmit de BNP M. P..

Citarea pârâtului B. V. s-a facut conform dispozitiilor art.95 alin.2 Cod procedura civila, prin afisarea citatiei la usa instantei si prin publicarea citatiei în ziarul „Jurnalul National”.

Pentru dovedirea actiunii, reclamanta a solicitat audierea martorilor B. S. si O. G. si luarea interogatoriului pârâtului B. R..

Pârâtii nu au formulat întâmpinare si nu au propus probe în aparare, dar în sedinta publica din 4 decembrie 2012, pârâtul B. R. a declarat ca este de acord cu admiterea actiunii reclamantei.

Astazi, în sedinta publica, reclamanta, prin avocat, si-a precizat actiunea, în sensul ca a înteles sa invoce exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala al pârâtilor, exceptie ce a fost unita de instanta cu fondul cauzei, în temeiul dispozitiilor art.137 alin.(2) Cod procedura civila, pentru solutionarea acesteia fiind nevoie de administrarea de probe comune cu fondul cauzei.

Analizând materialul probator administrat în cauza, respectiv, depozitiile martorilor B. S. (fila 33) si O, G. (fila 34), coroborate cu recunoasterea pârâtului B. R. la interogatoriu si înscrisurile depuse de reclamanta, la dosar, instanta retine ca, la data de 10 iulie 1999, a decedat B. F.,

Instanta apreciaza ca actiunea este întemeiata, motiv pentru care urmeaza sa o admita si, în temeiul art.651 din vechiul Cod civil (în vigoare la data deschiderii succesiunii), va constata deschisa succesiunea defunctei.

Din acelasi material probator instanta va constata ca masa succesorala ramasa de pe urma defunctei se compune din cota de 1/2 dintr-un imobil, ce consta din casa de locuit, din pamânt batut, acoperita cu tigla, cu doua camere si sala, si teren aferent constructiilor în suprafata de 260 mp, imobil situat în Turnu Magurele, strada R. G., nr.9, jud. Teleorman.

Diferenta de cota (1/2) apartine, în deplina proprietate, reclamantei, în calitate de mostenitoare a defunctului B. M., asa cum rezulta din certificatul de mostenitor nr.36/11.06.1999, întocmit de BNP M. P., pârâti, în calitate de succesori legali ai defunctei, renuntând expres la succesiune.

Vocatia la succesiunea defunctei B. F. au avut partile, în calitate de copii ai acesteia.

Cât priveste exceptia prescrierii dreptului de optiune succesorala al pârâtilor, invocata de reclamanta, instanta retine ca, potrivit dispozitiilor art.700 alin.1 din vechiul Cod civil, dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni, socoti de la deschiderea succesiunii.

Prin declaratia autentificata sub nr.1831/08.10.2012, de BNP P. P., (filele 15-16), pârâtul B. A. a recunoscut ca nu a facut acte de acceptare a succesiunii defunctei B. F., la rândul sau, pârâtul B. R. recunoscând si el la interogatoriul luat de catre reclamanta, ca nu a acceptat succesiune defunctei, expres sau tacit.

Din depozitiile martorilor B. S. si O. G, instanta retine ca nici pârâtul B. V. nu a preluat bunuri succesorale si nu a facut alte acte din care sa rezulte intentia acestuia de a accepta succesiunea autoarei sale si ca singura care a facut astfel de acte a fost reclamanta, care a achitat impozitele datorate pentru imobil, a facut îmbunatatiri si a realizat constructii noi la acest imobil.

Pentru aceste considerente, instanta apreciaza ca exceptia prescrierii dreptului de optiune succesorala al pârâtilor, invocata de reclamanta, este întemeiata, motiv pentru care urmeaza sa o admita si va constata prescris dreptul de optiune succesorala al pârâtilor.

Va constata ca unicul mostenitor al defunctei B. F. a ramas reclamanta, în calitate de fiica, careia, în aceasta calitate, îi revine, în deplina proprietate întreaga masa succesorala.

Va lua act ca reclamanta nu solicita cheltuieli de judecata.