Liberare provizorie sub control judiciar. Existenţa datelor din care rezultă necesitatea de a-l împiedica pe inculpat să săvârşească alte infracţiuni.

Sentinţă penală 117 din 01.04.2010


Prin cererea înregistrată sub nr. 1581/740/2010 din 31 martie 2010, inculpatul Z.M., arestat preventiv  şi deţinut în arestul I.P.J. Teleorman, a solicitat liberarea provizorie sub control judiciar, motivând că sunt îndeplinite condiţii prevăzute de art.1601 şi 1602  Cod procedură penală.

În motivarea cererii inculpatul a arătat că solicită să i se acorde o şansă pentru a se putea integra în societate şi să se ţină cont că mai are trei fraţi minori. De asemenea, înainte de a fi arestat muncea cu ziua pe la vecini şi pe şantier pentru a-şi câştiga existenţa  şi pentru a-şi întreţine familia, mama sa nemaiputând munci din cauza unor probleme de sănătate.

A mai arătat că nu a săvârşit infracţiuni aşa de grave iar infracţiunea pe care a comis-o a comis-o mau mult din faptul disperării şi al sărăciei.

Instanţa a dispus şi s-a ataşat dosarul  de urmărire penală nr. 3480/P/2009 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria, dosarul nr. 1171/740/2010 al Judecătoriei Alexandria şi dosarul nr. 1171/740/2010 al Tribunalului Teleorman.

Analizând cererea formulată de inculpat în raport de actele şi lucrările dosarului, instanţa constată  şi reţine următoarele :

Prin ordonanţa nr. 3480/P/2009 din 12 martie 2010 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Z.M. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată şi în stare de recidivă postcondamnatorie prev. de art. 208-209 alin. 1 lit. a,g şi i Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal (3 fapte) şi art. 37 lit. a Cod penal.

S-a reţinut în sarcina inculpatului Z.M. că în perioada  03.09.2009 – 26.09.2009, a pătruns prin efracţie în incinta magazinului societăţii comerciale IF P. din comuna Nanov, judeţul Teleorman, de unde a sustras mai multe bunuri alimentare şi nealimentare în valoare totală de 6.500 lei, pe timp de noapte. În noaptea de 23/24.01.2010, împreună cu  inculpatul  I.N.F.,  au pătruns  prin efracţie în locuinţa  părţii vătămate M.C. din comuna Buzescu, judeţul Teleorman, de unde au sustras mai multe  bunuri alimentare şi nealimentare în valoare de 3.300 lei. În noaptea de 01/02.02.2010, împreună cu inculpatul I.N.F. au pătruns în incinta magazinului societăţii comerciale SC E. SRL  din comuna Călineşti, sat Licuriciu, de unde au sustras mai multe bunuri alimentare şi nealimentare în valoare  de 6.000 lei.

Prin încheierea nr.7A/12 martie 2010 a Judecătoriei Alexandria, definitivă prin decizia penală nr. 13/R/15 martie 2010 a Tribunalului Teleorman, inculpatul a fost arestat preventiv, în baza art.149/1 Cod procedură penală şi 148 lit.f Cod procedură penală pe o perioadă de 29 zile, începând cu data de 12 martie 2010, până la data de 09 aprilie 2010, inclusiv.

Aşa cum s-a menţionat şi în cuprinsul practicalei, instanţa a apreciat că cererea de liberare provizorie sub control judiciar  formulată de inculpatul Z.M., cuprinde menţiunile prevăzute de art.160/6 Cod procedură penală astfel că întruneşte cerinţele prevăzute de lege pentru admisibilitatea în principiu a unei astfel de cererii.

În ceea ce priveşte fondul cererii de liberare provizorie sub control judiciar, condiţiile pentru admiterea unei astfel de cereri sunt prevăzute de art. 1602 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală şi anume inculpatul să fie cercetat pentru infracţiuni săvârşite din culpă sau intenţionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii ce nu depăşeşte 18 ani şi să nu existe date din care rezultă necesitatea de a-l împiedica pe inculpat să săvârşească alte infracţiuni ori că acesta va încerca să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea unor părţi, martori sau experţi, alterarea ori distrugerea mijloacelor de probă sau prin alte asemenea fapte.

Instanţa apreciază că nu este îndeplinită una dintre aceste condiţii şi anume din faptul că inculpatul a săvârşit infracţiunea de furt calificat în formă continuată şi în condiţiile în care a mai fost condamnat pentru fapte de acelaş gen, el aflându-se în termenul de încercare al suspendării condiţionate acordată  prin sentinţa penală nr.  204/9.06.2009 a Judecătoriei Alexandria rezultă necesitatea menţinerii arestării preventive a inculpatului pentru a-l împiedica să săvârşească alte infracţiuni. 

Având în vedere aceste considerente în conformitate cu art.1608a al.6 Cod procedură penală raportat la art.1602 al.2  Cod procedură penală, instanţa urmează să respingă cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpatul Z.M., ca nefondată.

În baza art.192 alin.2 Cod procedură penală va obliga inculpatul să plătească suma de 50 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Onorariu avocat oficiu, în sumă de 100 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

Potrivit art. 1602 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală pentru admiterea cererii inculpatului arestat preventiv de liberare provizorie sub control judiciar este necesar ca inculpatul să fie cercetat pentru infracţiuni săvârşite din culpă sau intenţionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii ce nu depăşeşte 18 ani şi să nu existe date din care rezultă necesitatea de a-l împiedica pe inculpat să săvârşească alte infracţiuni ori că acesta va încerca să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea unor părţi, martori sau experţi, alterarea ori distrugerea mijloacelor de probă sau prin alte asemenea fapte.

Din săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de furt calificat în formă continuată şi în condiţiile în care a mai fost condamnat pentru fapte de acelaş gen, el aflându-se în termenul de încercare al suspendării condiţionate acordată  printr-o altă sentinţă penală, instanţa a apreciat că  rezultă necesitatea menţinerii arestării preventive a inculpatului pentru a-l împiedica să săvârşească alte infracţiuni