Sentinta Civila

Sentinţă civilă 1659 din 25.05.2009


 

ROMÂNIA

JUDECATORIA CORNETU-JUDEŢUL ILFOV

SENTINŢA CIVILĂ NR.1659

ŞEDINŢA PUBLICA DE LA : 25.05.2009

 

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de reclamantul  , în contradictoriu cu pârâtul s-a solicitat  ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună ieşirea din indiviziune asupra mai multor terenuri situate în comuna asupra cărora cei doi sunt coproprietari conform sentinţei civile nr.  ; a mai solicitat atribuirea de numere cadastrale noi în favoarea parcelelor create, precum şi înscrierea dreptului de proprietate în favoarea sa în cartea funciară, cu caracter definitiv.

În motivarea cererii în fapt reclamantul a arătat că prin sentinţa civilă părţile au hotărât ieşirea din indiviziune cu privire la o parte din bunurile ce au  aparţinut autorului comun  , dar au rămas în indiviziune cu privire la alte terenuri, cele din cauza de faţă.

În drept, cererea se întemeiază pe dispoziţiile art. 480, 728 Cod civil.

În susţinerea cererii legal timbrate, au fost depuse la dosar copii de pe un set de înscrisuri: , acte de tranzacţie, notificare.

Pârâtul a formulat întâmpinare conform art. 115-118 Codul de procedură civilă, solicitând respingerea cererii ca nefondată.

A fost încuviinţată proba cu înscrisuri şi cu expertiză topo, conform disp. art. 167 Cod de procedură civilă.

Expertiza topografică are ca obiective identificarea terenurilor, conform actelor de proprietate, propuneri şi variante de lotizare.

Expertiză tehnică de specialitate a fost întocmită de ing.  n, raportul de expertiză fiind omologat de către instanţă.

Potrivit art. 6731 Codul de procedură civilă ”Dacă părţile nu se învoiesc, instanţa va stabili bunurile supuse împărţelii, calitatea de coproprietar, cota parte ce se cuvine fiecăruia.

Dacă se împarte o moştenire, instanţa va stabili datoriile transmise prin moştenire.

Instanţa va face împărţeala în natură.

În temeiul celor stabilite, potrivit alin. 1, ea procedează la formarea loturilor şi la atribuirea lor.

În cazurile în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se întregesc printr-o sumă în bani.”

Având în vedere şi disp. art. 728 cod civil „Nimeni nu poate fi obligat să rămână în indiviziune”.

Este de principiu că proprietatea în majoritatea cazurilor este pură şi simplă. Sunt situaţii când proprietatea este afectată de modalităţi şi prezintă forme speciale. O astfel de modalitate a proprietăţii o reprezintă proprietatea indiviză. Această situaţia nu este întotdeauna avantajoasă şi nici favorabilă pentru proprietari, de aceea pentru asigurarea unei bune circulaţii a bunurilor şi în interesul coproprietarilor legea prevede ca indiviziunea să poată lua sfârşit oricând.

Astfel că orice proprietar poate cere ieşirea din indiviziune prin  partaj, fără ca ceilalţi coproprietari să se poată opune.  Pentru considerentele expuse, instanţa va admite cererea reclamantului în parte şi va dispune ieşirea părţilor din indiviziune, conform raportului de expertiză în varianta 

Instanţa urmează a respinge ca nefondate capetele de cerere referitoare la atribuirea de numere cadastrale, înscrierea dreptului de proprietate şi obligarea pârâtului la despăgubiri, ca nefondate, deoarece acestea trebuie să facă obiectul unei acţiuni separate, cum ar fi acţiunea în rectificare carete funciară.

Va obliga la cheltuieli de judecată în sumă de, reprezentând onorariu avocat şi onorariu expertiză.

Domenii speta