Excepţia insuficienţei timbrări a cererii

Decizie 29/R din 29.01.2013


R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SECŢIA CIVILĂ

DECIZIA CIVILĂ NR. 29/R

Şedinţa publică de la 29 ianuarie 2013

Completul constituit din:

Preşedinte : ……….

Judecător : ……………

Judecător : ………….

Grefier : ………..

Pentru astăzi fiind amânată pronunţarea asupra  recursului declarat de reclamantul Municipiul Sfântu Gheorghe prin Primar  împotriva sentinţei civile nr. 3105 din 20 noiembrie 2012 a Judecătoriei Sfântu Gheorghe.

La apelul nominal, făcut în şedinţă publică se constată lipsa părţilor.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, după care:

Dezbaterile în cauză au avut loc în şedinţa publică din 15 ianuarie 2013 când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă din aceea zi, care face parte integrantă din prezenta decizie, iar instanţa din lipsă de timp pentru deliberare a amânat pronunţarea pentru data de 22 ianuarie 2013 şi apoi pentru azi, 29 ianuarie 2013.

T R I B U N A L U L

Constată că prin sentinţa civilă nr. 3105 din 20 noiembrie 2012 a Judecătoriei Sfântu Gheorghe a fost admisă excepţia insuficientei netimbrării a cererii, invocată de către instanţă din oficiu.

A fost anulată cererea formulată de către reclamantul MUNICIPIUL SFÂNTU GHEORGHE prin PRIMAR în contradictoriu cu pârâţii R. D., R. I., R. M., R. I., ca insuficient timbrată.

Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut următoarele:

 Potrivit art. 1 din Legea nr. 146/1997 acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti (...) sunt supuse taxelor judiciare de timbru, prevăzute în prezenta lege şi se taxează în mod diferenţiat, după cum obiectul acestora este sau nu evaluabil în bani, cu excepţiile prevăzute de lege, art. 13 statuând că toate celelalte acţiuni şi cereri neevaluabile în bani, cu excepţia celor scutite de plata taxei judiciare de timbru potrivit legii se timbrează cu 8 lei.

De asemenea, s-a reţinut că potrivit art. 20 alin. 1 din acelaşi act normativ dacă taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal, în momentul înregistrării acţiunii sau cererii, instanţa va pune în vedere petentului să achite suma datorată până la primul termen de judecată, alin. 3 prevăzând că „neîndeplinirea obligaţiei de plată până la termenul stabilit se sancţionează cu anularea acţiunii sau a cererii”.

Prin prezenta cerere s-a solicitat, astfel cum s-a arătat rezilierea contractului de închiriere dintre părţi, evacuarea pârâţilor şi obligarea acestora la plata contravalorii chiriei şi a penalităţilor. Având în vedere petitele formulate s-a constatat că taxa judiciară de timbru aferentă acestora şi calculate conform prevederilor art. 2 şi 3 din Legea nr. 146/1997 este în sumă totală de 10,34 lei, sumă din care a fost achitat 10 lei, dovada acesteia fiind depusă odată cu cererea.

Astfel, s-a dispus prin Rezoluţie şi reclamantul a fost citat ca până la termenul din data de 14.11.2012 reclamantul să completeze taxa judiciară de timbru cu suma de 96,34 lei sub sancţiunea anulării cererii ca insuficiente, însă partea nu s-a conformat.

Prin cerere au fost invocate prevederile art. 17 din Legea nr. 146/1997 conform cărora sunt scutite de taxa judiciară de timbru cererile şi acţiunile, inclusiv căile de atac formulate, potrivit legii, de (…) instituţii publice, indiferent de calitatea procesuală a acestora, când au ca obiect venituri publice.

Însă, instanţa de fond a apreciat  că aceste prevederi nu sunt aplicabile în cauză, nefiind îndeplinite cerinţele prevăzute de dispoziţia arătată, chiar prin cererea de chemare în judecată arătându-se că imobilul, obiect al contractului din care izvorăsc pretenţiile părţii reclamante face parte din domeniul privat al municipiului.

Tot astfel, prima instanţă a avut în vedere  că deşi s-a achitat o taxă de timbru în sumă de 10 lei, având în vedere interdependenţa petitelor, cererea nu este susceptibilă de a fi soluţionată în limita în care taxa s-a achitat corespunzător.

În consecinţă, având în vedere prevederile art. 20 alin. 3 din Legea nr. 146/1997 precum şi faptul că partea nu a achitat taxa judiciară de timbru judecătoria a admis  excepţia insuficientei timbrări a cererii  şi a dispus anularea cererii ca insuficient timbrată.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs de reclamantul Municipiul Sfântu Gheorghe prin Primar.

În motivarea recursului se arată că sentinţa este nelegală şi netemeinică deoarece în raport cu prevederile art. 17 din Legea nr. 146/1997 şi cu disp. art. 26 al.3 din Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 760/C/1999, acţiunea este scutită de taxa de timbru.

Din examinarea sentinţei atacate prin prisma motivelor de recurs invocate Tribunalul constată că, potrivit art. 17 din Legea nr. 146/1997 „Sunt scutite de taxa judiciară de timbru cererile şi acţiunile, inclusiv căile de atac formulate, potrivit legii, de Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţia României, Guvernul României, Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, de Ministerul Public şi de Ministerul Finanţelor Publice, indiferent de obiectul acestora, precum şi cele formulate de alte instituţii publice, indiferent de calitatea procesuală a acestora, când au ca obiect venituri publice”.

De asemenea, în conformitate cu art. 26 al.3 din Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 760/C/1999, „în înţelesul Legii nr. 146/1997, în categoria „venituri publice” se includ: veniturile bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, inclusiv ale bugetului Fondului de asigurări sociale de sănătate, bugetului trezoreriei statului, veniturile din rambursări de credite externe şi din dobânzi şi comisioane derulate prin trezoreria statului, precum şi veniturile bugetelor instituţiilor publice/de interes public cu caracter autonom, provenite din sursele prevăzute în legile de aprobare a bugetelor”.

În speţă, este lipsită de relevanţă împrejurarea că locuinţa închiriată face parte dintr-un imobil din domeniul privat al mun. Sfântu Gheorghe, ceea ce are cu adevărat importanţă fiind faptul că veniturile ce fac obiectul contractului de închiriere (a cărui reziliere se cere) şi pentru recuperarea cărora a fost introdusă prezenta cerere constituie „venituri publice” în sensul vizat de art. 26 al. 3 din Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 760/C/1999, prin urmare acţiunea este scutită de plata taxei judiciare de timbru.

Aşa fiind, în raport cu cele ce preced , Tribunalul constată că, în mod nelegal, prima instanţă a admis excepţia insuficientei timbrări, motiv pentru care, în baza art. 312 al.3,5 C. proc. civ. , va admite recursul, va casa sentinţa atacată şi, văzând că procesul a fost soluţionat fără să fi intrat în cercetarea fondului, va trimite cauza spre rejudecare, aceleiaşi instanţe; cu ocazia rejudecării, prima instanţă se va pronunţa şi asupra cererii de renunţare la judecata  acţiunii introductive depuse în recurs (f11).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E:

Admite recursul declarat de reclamantul Municipiul Sfântu Gheorghe prin Primar împotriva sentinţei civile nr. 3105 din 20 noiembrie 2012 a Judecătoriei Sfântu Gheorghe, pe care o casează şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, potrivit considerentelor prezentei decizii.

Irevocabilă.

Pronunţată în şedinţa publică din 29 ianuarie 2013.