Contencios administrativ. obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti pentru asigurările de sănătate procedura.

Decizie 100 din 10.03.2008


CONTENCIOS ADMINISTRATIV. OBLIGAŢIA PLĂŢII UNEI CONTRIBUŢII BĂNEŞTI PENTRU ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE PROCEDURA.

-art. 6 alin.l lit.e din OUG nr. 150/2002,

-art. 53 alin. 2 din OUG nr. 150/2002.

Persoanele care nu sunt salariate , dar au obligaţia să îşi asigure sănătatea potrivit prevederilor OUG nr. 150/2002 , sunt obligate să comunice direct casei de asigurări alese veniturile, pe baza declaraţiei de asigurare, în vederea stabilirii şi achitării contribuţiei de 6,5%. Dacă nu se îndeplineşte această obligaţie legală, expirând termenul în care trebuie plătite sumele datorate, în mod corect au fost calculate majorări şi penalităţi.

Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Prahova sub nr. 5765/105/2007 reclamanta D Z a chemat în judecată pârâta CAS Prahova pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună anularea deciziei nr. 1444681/29.06.2007 emisă de pârâtă şi admiterea contestaţiei formulată împotriva deciziei nr. 15109/11.04.2007, în sensul exonerării de la plata majorărilor şi penalităţilor în sumă de 221 lei.

Tribunalul Prahova a pronunţat sentinţa nr. 431/27.11.2007 prin care a respins ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamanta D Z în contradictoriu cu CAS Prahova.

Împotriva sentinţei a declarat recurs reclamanta D Z, considerând-o nelegală, în baza art. 304 pct. 6-9 C.p.civ. şi art. 304/1 C.p.civ.

Arată recurenta, în esenţă, că instanţa de fond a respins contestaţia, deoarece calculul majorărilor de întârziere şi a penalităţilor se face de la data când obligaţia de plată devine scadentă, tară însă a avea în vedere că i s-a comunicat o singura decizie care cuprinde atât contribuţia cât şi majorările de întârziere şi penalităţile în condiţiile în care, întâi trebuia să i se comunice o decizie care să cuprindă numai cuantumul contribuţiei şi scadenţa acesteia potrivit art. 83 Cp.fiscală, şi art. 84 Cp.fiscală.

Recursul este nefundat pentru următoarele considerente:

Potrivit dispoziţiilor art. 6 alin.l lit.e din OUG nr. 150/2002, în vigoare la data realizării veniturilor, beneficiază de asigurare fără plata contribuţiei, pensionarii de asigurări sociale, pensionarii militari, pensionarii IOVR şi alte categorii de pensionari, numai pentru veniturile obţinute din pensii.

De asemenea, conform dispoziţiilor art. 51 alin.l din acelaşi act normativ, persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 6 alin. 1.

De aici rezultă că pensionarii nu au obligaţia de plată a contribuţiei pentru veniturile obţinute din pensii.

Cum în cauza de faţă, recurenta, pensionară, obţine şi alte venituri din cedarea folosinţei bunurilor , are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti pentru asigurările de sănătate, sub forma unei cote de 6,5% din cuantumul acestor venituri, plata facându-se anual.