Fond funciar. Anulare titlu. Acţiunea legii civile în timp

Decizie 340 din 26.01.2006


Potrivit art.1 Cod civil „Legea dispune numai pentru viitor, ea nu are putere retroactivă.” Acesta este unul din principiile acţiunii legii civile în timp, potrivit căruia legea civilă se aplică numai situaţiilor ce se ivesc în practică după adoptarea ei, iar nu situaţiilor anterioare, trecute; cu alte cuvinte potrivit acestui principiu trecutul scapă legii civile noi.

În speţă, reclamantul a invocat incidenţa dispoziţiilor Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei la o situaţie anterioară, instanţa de apel a aplicat aceste dispoziţii şi a dispus în mod nelegal anularea titlului definitiv de proprietate emis pârâtului.

Reclamantul A.C. a chemat în judecată pe pârâtul S.G. şi intimatele Comisia Locală Bolboşi şi Comisia Judeţeană Gorj de aplicare a Lg.18/91, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună anularea titlului definitiv de proprietate emis pârâtului pentru suprafaţa de 997 m.p,  teren situat în intravilan în „pct.Branişte”, urmând să i se elibereze un alt titlu de proprietate pentru suprafaţa de 500 m.p.

Prin sentinţa civilă nr.490/31.03.2005 pronunţată de Judecătoria Motru a fost respinsă acţiunea în anulare titlu formulată de reclamant.

Împotriva sentinţei în termen legal a declarat apel reclamantul, admis de Tribunalul Gorj prin decizia civilă nr.825/A/8.09.2005.

S-a schimbat sentinţa, s-a admis acţiunea şi s-a anulat parţial titlul de proprietate pârâtului pentru suprafaţa ce depăşeşte 500 m.p., respectiv pentru 447 m.p.

Pentru a decide astfel, Tribunalul a avut în vedere Legea nr.247/2005, privind reforma în domeniile justiţiei şi proprietăţii care a modificat art.24 din Legea fondului funciar în sensul că suprafaţa terenurilor prevăzute în alin.1, „aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti nu poate fi mai mare decât cea prevăzută în actul de atribuire”.

În raport de aceste dispoziţii tribunalul a redus suprafaţa constituită cu 447 m.p.

Împotriva deciziei în termen legal a declarat recurs pârâtul susţinând că este nelegală, dată cu aplicarea greşită a legii, motiv de recurs prev. de art.304 pct.9 C.pr.civ.

În motivele de recurs, pârâtul arată că modificările aduse legilor fondului funciar au fost interpretare şi aplicate greşit, că în speţă nu se poate aplica art.24 alin.1 din Lg.18/91 modificat prin Legea 247/2005 întrucât se încalcă dispoz.art.1 Cod civil potrivit cărora „legea dispune pentru viitor, ea nu are putere retroactivă.”

Recursul este fondat.

Prin titlul definitiv de proprietate nr.1332947/1996 emis de Comisia Judeţeană Gorj de fond funciar, s-a constituit pârâtului S.G. dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 947 m.p. teren pe raza satului Ohaba-Jiu com.Bolboşi în temeiul art.23 alin.1 din Lg.18/91 modificată şi art.37 din Regulamentul de aplicare al Lg.18/91.

Instanţa de apel a dispus anularea parţială a titlului de proprietate reducând suprafaţa constituită de la  997 m.p. la 500 m.p., cu motivarea că pârâtului i s-a atribuit de CAP doar 500 m.p. teren pentru construcţia de locuinţe.

Motivarea instanţei de apel este însă greşită fiindcă s-au încălcat dispoz.art.1 Cod civil şi s-au interpretat şi aplicat greşit dispoz.art.24 din Lg.18/91 astfel cum a fost modificată prin Legea 247/2005.

Potrivit art.1 Cod civil „Legea dispune numai pentru viitor, ea nu are putere retroactivă”. Acesta este unul dintre principiile legii civile în timp, potrivit căruia legea civilă se aplică numai situaţiilor ce se ivesc în practică după adoptarea ei, iar nu şi situaţiilor anterioare, trecute; cu alte cuvinte trecutul scapă legii civile noi.

Raportând aceste dispoziţii legale la speţa de faţă, se constată că instanţa de apel a aplicat greşit dispoziţiile Legii 247/2005 la o situaţie anterioară, trecută deci a interpretat şi aplicat greşit legea, pronunţând o hotărâre nelegală.

Faţă de cele ce preced, întrucât criticile formulate se circumscriu motivelor de recurs prev. de art.304 pct.9 , urmează a se admite recursul, a se modifica decizia tribunalului, a se respinge apelul şi a se menţine sentinţa judecătoriei ca legală şi temeinică.