Contestatie

Sentinţă civilă 1087 din 25.04.2012


JUDEŢUL BACĂU JUDECĂTORIA MOINEŞTI

SENTINŢA CIVILĂ NR. 1087 Din 25.04.2012 Judecător, Carmen Paţilea

Cod : Constatată că prin acţiunea înregistrată sub nr...7260/2011 pe rolul

judecătoriei Moineşti, jud.Bacău , SC.....a formulat contestaţie la executare în

contradictoriu cu V.L. prin care solicită anularea tuturor actelor de executare silită întocmite de BEJ B.J. în dosarul nr..../2011 respectiv : somaţia de

plată, a procesului verbal de cheltuieli de executare, precum şi a actelor de executare ulterioare acestora, suspendarea executării silite ce face obiectul dosarul de executare având numărul ...72011 aflat la BEJ B.J. până la soluţionarea prezentei contestaţii la executare,restabilirea situaţiei anterioare executării prin restituirea sumelor executate, potrivit dispoziţiilor art. 404 alin. 2 Cod proc.civ., în cazul în care executarea silită va fi finalizată până la data soluţionării prezentei contestaţii la executare , obligarea intimaţilor la plata cheltuielilor de judecată generate de prezentul litigiu, reprezentând taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu de expert.

Cererea este scutită de taxă de timbru conform art. 15 lit. a din Legea 146/ 1997 şi în motivare se arată că executorul judecătoresc a început executarea silită fără aprobarea unei instanţe judecătoreşti nerespectându-se prevederile art. 373 indice 1 Cod proc.civ. astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 42/2009, creanţa de 3.909,33 lei invocată de către creditori nu este o creanţă certă şi lichidă, ea având o existenţa îndoielnică şi un cuantum determinat în mod greşit, bonusurile acordate de instanţă trebuiau supuse impozitului pe venituri din salarii, potrivit art. 55 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 - Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare , procese-verbale de constatare a cheltuielilor de executare (reprezentând onorariu executor şi onorariu avocat) au fost încheiate în mod abuziv şi nelegal , s-a stabilit un cuantum excesiv al onorariului executorului judecătoresc faţă de activitatea efectiv prestată în dosarele de executare, onorariul de avocat a fost stabilit într-un cuantum excesiv de mare faţă de activitatea efectiv prestată în dosarele de executare de către avocatul creditorilor şi , măsura suspendării executării silite este justificată de situaţia de fapt, de prevenirea unui prejudiciu patrimonial de proporţii şi care nu ar putea fi reparat complet şi în timp rezonabil.

în drept au fost invocate prevederile art.399, art.274 alin.3 , 371 indice 1 alin.2 şi art.403 Cod proc. civilă.

Legal citat intimatul nu s-a prezentat în instanţă şi nu a depus întâmpinare. Biroul Executor Judecătoresc B.J. a depus la dosarul cauzei copia certificată a dosarului de executare silită nr...../2011.

2

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin sentinţa civilă nr...../D/2010 din 29.09.2010, pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul nr..../l 10/2008, debitorul S.C....., actualmente a fost obligată să plătească creditorului V.L., în funcţie de perioada în care a avut calitatea de salariat, suplimentarea salarială reprezentând aprovizionarea de toamnă - iarnă ce se acordă în luna octombrie a fiecărui an în cuantum de un salariu minim la nivel de ramură pentru fiecare an 2005 - 2008, drepturi băneşti ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie de la data scadenţei la data plăţii efective.

Biroul de executor judecătoresc BJ. a solicitat încuviinţarea titlului

¦A

executoriu prin încheierea dată în data de 28.02.2011 în dosarul nr. .. 7260/2011 al Judecătoriei Moineşti, jud. Bacău (filele 46-47 dosar).

Prin adresa de la fila 34 dosar , la solicitarea instanţei , executorul judecătoresc arată că în cauză nu s-a efectuat expertiză contabilă care să stabilească valoarea drepturilor salariale printr-o expertiză şi acestea au fost făcute de contestatoare.

La filele 51-52 dosar , SC ....face o precizare în care arată că s-a efectuat plata debitului către creditor , pe baza unui stat de plată şi în care a evidenţiat modul de calcul al drepturilor salariale prin efectuarea deducerilor obligatorii către bugetele de stat.

Suma astfel achitată a reprezentat cuantumul net ,efectiv datorat în baza titlului executoriu.

La fila 52 dosar rezultă că la data de 23.03.2011 , SC ... a plătit creditorului 402 lei net sumă datorată şi 1300 lei cheltuieli de executare.

Din expertiza contabilă efectuată în cauză ,care nu a fost contestată , suma netă datorată cu titlu de drepturi băneşti este de 407 lei(filele 79-82 dosar).

Pe cale de consecinţă debitoarea a plătit voluntar suma către creditor, luând în considerare deducerile obligatorii către bugetele de stat.

Ordinului Ministrului Justiţiei nr.2.550 din 14 noiembrie 2006 privind onorariile minimale şi maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătoreşti , în anexă, arată că executorii judecătoreşti pot percepe, pentru activitatea de urmărire mobiliară a creanţelor minimum 60 de lei plus 2% din suma ce depăşeşte 1.000 lei, pentru creanţe a căror valoare depăşeşte 1.000 lei şi maximum 10% din creanţă pentru sume mai mici de 50.000 lei.

Executorul judecătoresc s-a conformat în stabilirea onorariului conform legii şi nu se impune diminuarea acestuia ,situaţie similară care va fi aplicată şi în ceea ce priveşte onorariului de apărător.

Prin încheierea din data de 07.12.2011 s-a dispus respingerea cererii de suspendare a executării silite, motivat de faptul că plata s-a făcut voluntară şi executorul judecătoresc nu a mai continuat executarea.

Faţă de cele arătate anterior , va fi respinsă contestaţia la executare ca nefondată şi ca o consecinţă a acesteia , inclusiv capătul de cerere privind întoarcerea executării.