Plati

Sentinţă civilă 1066 din 23.04.2012


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA MOINEŞTI JUDEŢUL BACĂU

SENTINŢA CIVILĂ NR.1066 Din 23.04.2012

JUDECĂTOR: LUMINIŢA-GABRIELA NEGRII

COD:

DOSAR NR.470/260/2012

Prin cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta S.C. ... în contradictoriu cu pârâtul P.G. înregistrată la data de 02.02.2012, sub nr. 470/260/2012, s-a solicitat instanţei să dispună obligarea pârâtului la plata sumei de 907,07 lei, din care, suma de 715,97 lei reprezentând contravaloare facturi gaze naturale consumate si neachitate si suma de 191,10 lei reprezentând contravaloare penalităţi de întârziere pentru neplata la termen a facturilor.

Reclamanta a solicitat de asemenea cheltuieli de judecată.

In motivare se arata ca, intre părţi s-a încheiat contractul de furnizare reglementata a gazelor naturale pentru consumatori captivi casnici încheiat in iunie 2005 cu paratul. Reclamanta s-a obligat fata de acesta sa

furnizeze gaze naturale pentru locul de consum din......iar paratul s-a obligat să

achite facturile la scadenţă, aceasta neîndeplinindu-şi corespunzător obligaţia de plată.

In dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosar înscrisuri, respectiv, contractul de furnizare, facturi fiscale, invitaţie la conciliere si note de calcul.

In drept acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 1270, 1350, 1480 Cod Civil, 46, art.7201 şi următoarele din Codul de procedură civilă, Contractul Cadru de furnizare a gazelor naturale, Legea Gazelor naturale nr.351/2004, Ordinul 74/2009 privind aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor raporturi juridice intre furnizori si consumatori;

Cererea a fost legal timbrată.

Deşi legal citat, paratul nu s-a prezentat in instanţa si nici nu a depus intampinare.

Analizând actele şi lucrările depuse la dosar, prin prisma probelor administrate în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Reclamanta a furnizat pârâtului gaze naturale în sumă de 715,97 lei, la care s-au adăugat penalităţi de întârziere de 191,10 lei, iar pârâta nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată.

Din probele administrate rezultă faptul că reclamanta şi-a îndeplinit cu exactitate obligaţia de furnizare a gazelor naturale, fiind întocmite în acest

sens facturi fiscale pentru perioada februarie-iulie 2010 (filele 16-28). De asemenea, au fost calculate penalităţi de întârziere in cuantum de 191,10 lei conform centralizatorului aflat la fila 15.

Facturile fiscale nu au fost acceptate expres de către pârâtă, dar prin coroborarea facturilor cu actul juridic încheiat de părţi rezultă natura raporturilor şi obligaţia asumată de pârâtă.

în conformitate cu dispoziţiile art. 1361 C.civ principala obligaţie a pârâtei, în calitate de beneficiar al serviciilor furnizate de reclamantă, este aceea de plată a preţului la ziua şi locul determinat în contract. Faţă de aceste prevederi coroborate cu dispoziţiile articolului 969 C.Civ. care stipulează faptul că toate convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, instanţa constată faptul că pârâta nu şi-a îndeplinit obligaţia asumată prin ce set, prin acordul său de voinţă.

Conform art.9 lit a din Condiţiile Standard, consumatorul are obligaţia sa achite integral si la termen factura emisa de furnizor reprezentând contravaloarea serviciului pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale precum si, după caz, a majorărilor de întârziere aferente. Penalităţile de întârziere sunt întemeiate, fiind calculate in conformitate cu dispoziţiile art 8 al 1 lit a din contractul de furnizare încheiat intre cele doua parti.

In ceea ce priveşte problema penalităţilor, în conformitate cu dispoziţiile punctului 2 din Ordinul 5/2003, pentru neachitarea facturii în ter en, debitorul este obligat la plata penalităţilor în cuantumul prevăzut pentru obligaţii bugetare. Dreptul creditorului de a obţine penalităţi ca urmare a neexecutării la timp a obligaţiei de plată decurge din dispoziţiile articolului 1066 şi următoarele din C.cv, dar şi din principiul celerităţii operaţiunilor comerciale. Penalităţile prevăzute în cadrul convenţiei părţilor reprezintă o clauză penală, aceasta constituind o modalitate de evaluare a prejudiciului suferit de creditor, fixându-se anticipat valoarea acestuia. Potrivit legii, părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti; în cazul în care, potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi fără să se arate rata dobânzii, se va plăti dobânda legală. Evaluarea anticipată a prejudiciului prin stabilirea penalităţilor, prin acordul părţilor acoperă atât pierderea suferită de reclamantă (damnum emergens) cât şi beneficiul de care creditoarea a fost lipsită (lucrum cessans), fiind o reparare integrală. Nota de calcul a dobânzii legale, calculata in conformitate cu prevederile contractuale se regăseşte la fila 15 din dosar. Cuantumul penalităţilor de întârziere percepute pentru neplata la termen a facturilor este de 191,10 lei.

Având în vedere dreptul creditorului de a obţine îndeplinirea exactă a obligaţiei, în conformitate cu dispoziţiile articolului 1073 C.civ, instanţa consideră temeinică acţiunea reclamantei cu privire la obligarea pârâtei la achitarea debitului.

Din actele depuse la dosar, filele 10-12, rezultă faptul că reclamanta a îndeplinit cerinţa convocării pârâtei la conciliere directă, fiind respectate prevederile art.7201C.p.civilă, pârâta refuzând să dea curs încercărilor reclamantei de soluţionare a litigiului pe cale amiabilă.

Pentru aceste considerente, instanţa apreciază că acţiunea reclamantei este întemeiată cu privire la debit şi penalităţi şi o va admite aşa cum a fost formulată.

In baza art. 969, 1073, 1066 C.cv. va obliga pârâta la plata sumei solicitate prin cererea de chemare în judecată.

Având în vedere soluţia pe care o va pronunţa instanţa, pârâtul fiind partea căzută în pretenţii, în baza art. 274 C.p.cv va obliga pârâta la plata cheltuielilor de judecată, reprezentând taxă timbru, timbru judiciar.

Domenii speta