Circulatie rutiera

Sentinţă penală 197 din 17.04.2012


Judecătoria Moineşti Judecător: ANDREEA PRICHICI Sentinţa penală nr.197/17.04.2012 Cod:

Prin Rechizitoriul nr. 3457/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria M. s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului P. F. pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, constând în aceea că în seara de 03.12.2012 a condus un autovehicul pe un drum public din oraşul D., fără a deţine permis de conducere.

s-a reţinut prin actul de sesizare a instanţei că la data de 03.12.2012 inculpatul a fost depistat în trafic, pe raza localităţii D., conducând un autoturism marca Ford Mondeo cu nr. de înmatriculare M 3999 OY, a recunoscut că nu posedă permis de conducere, iar în autoturism se mai afla şi o rudă de-a acestuia, care a declarat că 1-a ajutat pe inculpat să pornească autoturismul pe care intenţiona să îl vândă.

De asemenea, din verificările efectuate la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Autovehiculelor B., a rezultat că inculpatul nu posedă permis de conducere.

Fiind audiat, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei pentru care a fost trimis în judecată.

In cursul cercetării judecătoreşti, inculpatul s-a prezentat şi a solicitat aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, a recunoscut săvârşirea faptei şi nu a dorit administrarea altor probatorii, însuşindu-şi întregul administrat în cursul urmării penale.

Din actele şi lucrările dosarului, prin prisma probatoriului administrat în cauză, instanţa retine următoarele:

La data de 03.12.2011 în jurul orei 21, inculpatul conducea autoturismul marca Ford Mondeo cu nr. de înmatriculare M 3999 OJ, pe str. Valea Uzului din localitatea Dărmăneşti şi a fost oprit la un control de rutină de organele de poliţie.

Fiind verificată baza de date s-a constatat că inculpatul nu deţine permis de conducere şi fiind audiat, inculpatul a recunoscut că nu posedă permis de conducere şi intenţiona să se deplaseze cu autoturismul de la domiciliu până la locuinţa unui posibil cumpărător al autoturismului, în momentul în care a fost oprit pe str. Valea Uzului.

Declaraţia inculpatului se coroborează cu declaraţiile martorilor audiaţi în cursul urmării penale, martorul H. N., unchiul inculpatului a declarat că îl însoţea pe inculpat la momentul depistării în trafic iar acesta a recunoscut că nu are permis de conducere.

De asemenea, potrivit adresei nr. 67418/12.12.2011 a Serviciului public comunitar regim permise de conducere Bacău (fila 16 dosar), inculpatul nu figurează în evidenţele sale ca fiind deţinător de permis de conducere.

4

Din toate cele menţionate mai sus instanţa reţine că inculpatul se face vinovat de săvârşirea faptei pentru care a fost trimis în judecată, aceasta întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice fără a avea permis de conducere, prev. şi ped. de art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Aşa cum am arătat mai sus inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei şi în cadrul cercetării judecătoreşti şi a solicitat ca în cauză să se facă aplicarea art. 320 Cod procedură penală, text de lege ce va fi aplicat de către instanţă ţinând cont de faptul că sunt îndeplinite condiţiile impuse de lege.

Pentru toate aceste motive instanţa va dispune condamnarea inculpatului şi la individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 72. Cod penal şi anume: gradul de pericol social al faptei, împrejurările concrete în care a fost comisă fapta, urmările produse sau care s-ar fi putut produce.

Instanţa va avea în vedere şi circumstanţele personale ale inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale şi a avut o atitudine sinceră de recunoaştere a faptei, prezentându-se în faţa organelor de urmărire penală, precum şi vârsta inculpatului împrejurări ce vor fi reţinute ca circumstanţe atenuante conform art.74-76 Cod penal în temeiul cărora instanţa va aplica pedeapsa sub minimul special.

Astfel, în baza art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, art. 74 lit. a şi c Cod penal şi art. 76 lit. e Cod penal, va fi condamnat inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere la pedeapsa de 5 luni închisoare.

In baza art. 71 Cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei principale.

Deoarece din probatoriul administrat în cauză rezultă că scopul aplicării pedepsei poate fi atins şi prin aplicarea unei măsuri neprivative de libertate, inculpatul fiind la prima abatere de acest gen şi a recunoscut şi regretă săvârşirea faptei, în baza art. 81 Cod penal şi art. 71 alin 5 Cod penal se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii aplicate inculpatului pe o durată de 2 ani şi 5 luni ani, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 C.pen.

In baza art. 359 Cod procedură penală se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării.

Se va dispune plata onorariului de avocat din oficiu în sumă de 200 lei pentru avocat Pralea Mariana pentru cercetarea judecătorească, din fondurile MJ către BA Moineşti.

In baza art. 191 alin.l Cod procedură penală va fi obligat inculpatul la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 200 lei onorariu avocat din oficiu.

5